Hirveää, apua! Viisaammat, auttakaa!

Minun pitäisi juuri nyt olla ulkona nauttimassa ihanista aurinkopäivän rippeistä Madeiralla (saavuimme tänne tänään), mutta kun avasin äsken tietokoneen, huomioni kiinnittyi johonkin karmeaan: blogini paraatipaikalla mainostetaan HK:n jauhelihaa! Heti mainoksen ja hakukentän alapuolella on kuva minusta ja blogikuvaus, jossa kerron kirjoittavani muiden aiheiden ohella kasvisruoasta. En eläissäni mainostaisi blogissani lihatuotteita, jos se olisi minusta kiinni!

En tosiaan haluaisi käyttää tähän kovasti aikaa juuri nyt, mutta yritän pähkinänkuoressa kertoa, mistä on kyse ja mikä kaikki tässä mättää.

Valitsin blogialustakseni aikoinaan WordPress.comin pitkälti siksi, että sitä suositeltiin käymälläni blogikurssilla ja siksi että alusta on ilmainen. Toisin sanoen en ollut valmis maksamaan siitä, että saan blogata. Minulla oli sellainen periaate, että niin kauan kuin en tienaa blogilla mitään, en myöskään itse sijoita siihen rahaa (en tiennyt, tulisinko koskaan tienaamaan blogilla tai halusinko edes sitä). Päätin joka tapauksessa, että en anna blogille rahojani, mutta sijoitan siihen ajallani ja vaivannäölläni eli työllä. Tuo periaate on toiminut nykyisyyteen asti.

Pari viikkoa sitten havahduin siihen, että WordPress mainostaa ties mitä tuotteita ja palveluita heti blogini ylälaidassa. Mainostenesto-ohjelma Adblockin ansiosta säästyin näkemästä itse mainoksia, mutta näin niiden paikan. Siksi tiesin, että blogin ylälaidassa on vastikään alettu mainostaa jotain, mutta en tiennyt, minkä kaiken mainostamiseen paikkaa käytetäänkään. Järkyttävä totuus paljastui minulle ensi kertaa tänään ollessani nyt Madeiralla. Tiesin, että WordPress oli ennenkin näyttänyt blogissani mainoksia, mutta kaikki näkemäni mainokset olivat aina olleet kohtuullisen pieniä ja niiden paikka oli vasta kunkin kirjoitukseni perässä. Mainonta ei ennen ollut aggressiivista eikä valloittanut lähes ollenkaan tilaa blogistani.

Mainokset ovat WordPressin rangaistus siitä, että bloggaan ilmaisversiolla. Mainokset eivät siis ole minun valitsemiani tai hyväksymiäni enkä saa niistä senttiäkään, vaan WordPress laittaa niitä blogiini. Niiden on tarkoituskin ärsyttää, jotta bloggaaja saataisiin pakotettua maksamaan omasta bloggaamisestaan; mainokset saa nimittäin pois ostamalla jonkin näistä:

Eihän tuo neljä euroa paha ole, jos sillä pääsee eroon hirvittävistä liha- ja pikavippimainoksista (molemmat ovat arvomaailmani vastaisia). Ällöttää silti tällainen kiristys WordPressin toimesta. Erityisesti jauhelihamainos oli shokki. Suoraa vittuilua päin naamaa. Sama asia kuin AA-kerhon tapahtumissa mainostettaisiin näkyvällä paikalla vodkaa.

WordPressin kiristystaktiikka on näin ollen todellakin purrut, ja olen päättänyt ostaa jonkin yllä mainituista tilausvaihtoehdoista heti matkan jälkeen.

Kysymykseni kaikille asiasta enemmän tietäville kuuluu:

Onko blogin maksullisessa päivittämisessä mitään muuta ideaa kuin mainosten poisto? Tuolla samalla hinnalla saisin nimittäin myös oman verkkotunnuksen (blogini osoite muuttuisi siis muotoon mielekasmiellekartta.com). Oman verkkotunnuksen ja -osoitteen väitetään mullistavan koko blogi ja tuovan enemmän kävijöitä, mutta itse epäilen sitä vahvasti. Lisäksi pelkään, että osoitteenmuutoksen myötä blogini ei enää näy sen tilaajille WordPress Readerissä ja että moni muukaan vanha lukija ei sivustoa syystä tai toisesta enää löydä. Blogiurani aikana olen todistanut useamman ihmisen blogin hävinneen feedistäni sen jälkeen, kun he menivät ”parantelemaan” blogiaan ja joutuivat vieläpä maksamaan siitä.

Tiedän, että tuolla halvimmallakin neljän euron kuukausihinnalla saisin mm. enemmän tallennustilaa kuville ja uusia ulkoasuteemoja, mutta en tarvitse sellaisia. En siis hyötyisi niistä, vaan maksaisin tuon summan vain siksi, että saan mainokset blogista pois. Verkkotunnusasia kuitenkin kiinnostaa ja epäilyttää, joten jos joku osaa aiheesta jotain kertoa, se olisi aivan mahtavaa.

Saakutti, miten tuo lihamainos kismittää! Täältä lomalta käsin en kuitenkaan ala blogia päivittää. Nyt täytyy vain kestää ja malttaa mielensä. Madeira on juuri oikeaa lääkettä. Nappasin alla olevan kuvan tänään hotellihuoneemme parvekkeelta.

Kyllä täällä kelpaa lihayritysten mainoksia pakoilla!

16 vastausta artikkeliin “Hirveää, apua! Viisaammat, auttakaa!

 1. Mulla on blogissa Premium plan. Ehkä vähän turhamaista, mutta jossain sentään saa olla. Heh. En tod. halua mitään alkkarimainoksia tekstieni joukkoon (jauhelihan sijaan minä sain niitä) ja tahdon ehdottomasti pääsyn css fileeseen. Mulle on ihan sietämätöntä, jollen voi sörkkiä kaikkia leiskan yksityiskohtia just semmoiseksi kuin itse haluan. Plussaa on toki myös tuo domain sekä premium -pohjat, jotka on modernimpia kuin ilmaiset teemat. Koko koodia en sentään viitti tai jaksa rakentaa moiseen tarkoitukseen :) Riippuu mitä tahtoo, mutta ite oon ollut pääpiirteittäin ihan tyytyväinen pakettiini.

  Hyvää matkan jatkoa sinne! ❤️

  Tykkää

  1. Kiitos kovasti matkatoivotuksista ja omien kokemusten jakamisesta! 💜 Toivoinkin, että kuulisin tästä aiheesta sinulta, jolla tiesin blogisi osoitteen perusteella olevan ainakin jonkin tason ”plan”. ;)

   Eivät tosiaan kuulosta hyviltä alkkarimainoksetkaan! :D Minua mainokset eivät vielä tovi sitten häirinneet, mutta se selvästi johtui vain siitä, että mainoksia oli niin vähän verrattuna nykyiseen eivätkä ne suinkaan olleet paraatipaikalla pilaamassa koko blogin ilmettä. Jauheliha on yksi pahimmista tuotteista, mitä voin blogissani kuvitella mainostettavan, mutta en kyllä pitäisi mistään muistakaan mainoksista varsinkaan noissa kohdissa, mihin WordPress ne lätkäisee. Tuntuu hullulta, miten yhtäkkisesti blogista voi tulla kauhea ja ristiriitainen paikka vain pelkän pakotetun mainonnan takia!

   En osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, hyötyisinkö itse noista sinulle tärkeistä premium-elementeistä, joista oli kiinnostavaa lukea. :) Siksikin harmittaa, että jauheliha puski verkkokalvoihin juuri nyt täällä matkalla, kun en ehdi/halua käyttää lomaani eri tilausvaihtoehtoihin perehtyen. Ajatus rumasta, hirveistä mainoksista pursuavasta blogista kuitenkin ahdistaa, mutta nyt on vain elettävä sen kanssa siihen asti, kunnes olen taas kotona.

   Kiitos vielä kaikista vinkeistä; noista tiedoista on varmasti apua, kun vertailen eri vaihtoehtoja ja arvioin, mitä saattaisin itse tarvita ja arvostaa. :)

   Tykkää

 2. Onpa kurja mainos! Mutta moni varmasti ymmärtää ettei se ole sinun valitsema. Mulla on toki Bloggerissani bannereita, mutta olen ne itse sinne valinnut ja klikannut Google-mainokset pois ulkoasusta. Olen miettinyt myös omaa domainia, mutta Googlen tietojen päivitys (ja se että blogi löytyy yhtä helposti kuin ennen) voi kuulemma viedä puolikin vuotta! Toisaalta domain olisi lopulta helppo muistaa.

  Tykkää

  1. Kiitos myötätunnosta ja kommentista! ❤

   Hienoa, että Bloggerista saa klikkaamalla Google-mainokset pois. Tuo domain kyllä niin mietityttää, aiheesta kun tuntuu mahdottomalta löytää varmaa tietoa tai oikeastaan mitään tietoa! WordPresshän nimittäin väittää, että oma domain nimenomaan parantaa blogin näkyvyyttä. Lisäksi olen ymmärtänyt, että WordPressin puolella (Bloggeria en tunne muuna kuin lukijana) myös vanha osoite silti toimisi ja ohjaisi automaattisesti uuteen osoitteeseen.

   Silti arveluttaa, mitä kaikille vanhoille lukijoille tapahtuu eli häviääkö blogini kaikkien feedistä. Olisi kamalaa menettää yhteys niin moniin, jotka on ensin kovalla työllä saanut kiinnostumaan blogista. Toisaalta nuo jauhelihamainokset eivät tunnu vaihtoehdolta, vaan ne ylittävät rajan niin pahasti, että niistä on päästävä.

   Kaikki tämä viittaa siihen, että oma domain olisi kannattanut ostaa jo blogia perustettaessa. Silloin ei tarvitsisi nyt miettiä, muuttuuko blogi vaikeammin löydettäväksi muutoksen jälkeen, mutta ei sitä aloittelevana bloggaajana ollut valmis maksamaan omasta blogistaan.

   Tykkää

 3. No johan mainoksen sulle valkkasivat! Mutta nyt täytyy lihansyöjän myöntää, että en minä ainakaan huomannut koko mainosta. Ei se paljon lohduta, mutta ajattelinpa kertoa. Menis mullakin herne nenään, jos mun sivulle pomppis vaikkapa Marimekon tai Marlboron mainoksia…

  Tykkää

  1. Kyllä se onneksi vähän lohduttaa, ettet huomannut mainosta. :) Sillä useimmiten olenkin lohduttautunut, että tuskin moni niitä huomaa tai muutoin ajattelee niistä mitään kummempaa, mutta näin oli vielä silloin, kun mainoksia oli vähemmän eikä niitä tyrkytetty heti blogin etusivun ylälaidassa. Ilmeisesti älykännyköiden ruuduilla blogin sivupalkki ei muutenkaan näy automaattisesti, eli tietyt lukijat eivät näe sitäkään vähää mainoksia kuin muut lukijat. Sekin helpottaa oloani, mutta jauhelihamainos silti osoittaa, että WordPress voi tehdä itse määräämillään mainospaikoilla ihan mitä haluaa. Kun mainostettavat tuotteet ovat mahdollisimman kaukana omasta arvomaailmasta, tuntuu vain niin irvokkaalta, että sellaisia mainoksia tupsahtaa tätä nykyä blogiin jatkuvalla syötöllä.

   Ai Marimekko on yksi inhokeistasi, vaikka tykkäät väreistä? :D Minäkään en välitä monista firman nykykuoseista, mutta minulla on yksi 15 vuotta vanha Marimekon mekko, joka on aivan ihana. Vaikka mekossa on kukkakuosi, sitä ei edes tunnista Marimekon mekoksi, niin erilainen se on kuin millaisiksi firman vaatteet (nykyään) mielletään. Tupakka on toki ehdoton ei, onneksi sen mainostaminen on laitonta muutenkin. Sentään jotain hyvää tässä mainospelleilyssäkin. :)

   Tykkää

 4. Eikös nuo mainokset ole hyvin personoituja? Eli vaikka sinulle näkyisikin jauhelihaa niin muille välttämättä ei. Itselleni näkyy (tässäkin blogissa) lähinnä niiden verkkokauppojen mainoksia joiden sivuilla olen viime aikoina käynyt.

  Tykkää

  1. Kiitos tästä huomiosta! Tunnen hyvin tuon ilmiön, että näkee mainoksissa tuotteita juuri sellaisista verkkokaupoista, joiden sivuilla on hiljattain vieraillut. Itse näkemistäni blogimainoksista yksikään ei kuitenkaan ole liittynyt mihinkään aikaisempaan toimintaani, eli kaikki mainokset ovat olleet täysin irrelevantteja. On silti hyvä tietää, että tietyt lukijat näkevät blogissani paitsi eri niin myös itselleen sopivampia mainoksia kuin minä.

   Tykkää

 5. P.s. Ai niin – piti vielä sanoa, että jos muutat osoitteen WordPressin kautta, niin ei tipu ketään feedistä :) Se toimii molemmilla osoitteilla. Samoin blogi, ohjautuu vaan uuteen domainiin jos / kun joku menee vanhaan urliin. Eli tuosta ei tuu minkäänlaisia ongelmia, tai en oo ainakaan huomannut :)

  Tykkää

  1. Voi kiitos näistä tiedosta, minä kun olen ollut melkein eniten huolissani juuri näistä asioista!

   Itsekin sain WordPressin lupauksia lukiessani sen käsityksen, että kaikki kävijät ohjattaisiin blogin uuteen osoitteeseen kaikkia mahdollisia reittejä pitkin. Muistan kuitenkin kaksi sellaista tapausta, joissa WordPressissä blogia pitänyt bloggaaja osti domainin WordPressiltä, mutta kumpikin blogi katosi feedistäni. Ehkä he tekivät jotain toisin/väärin (?). Toinen muutti bloginsa osoitteen täysin toiseksi (lieneekö se sitten vaikuttanut asiaan), mutta toinen vain poisti wordpress-sanan osoitteestaan, enkä silti enää koskaan nähnyt blogia feedissäni. Voi toki olla, että he eivät enää halunneetkaan assosioitua ”vanhaan” blogiin, mutta luulisi monen silti haluavan pitää ne lukijat, jotka on aikoinaan saanut kiinnostumaan blogista.

   Aion itse joka tapauksessa tehdä kaikkeni, jotta muutos sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, ja sinun kokemuksesi perusteella sen pitäisi kyllä onnistua. Valoit taas uskoa minuun. :) 💙

   Tykkää

 6. Täytyykin käydä tarkistamassa, millaisia mainoksia omassa blogissani näkyy. Käyn blogissa yleensä kännykkä- tai tablettisovelluksen kautta, joissa ei näy mainoksia ollenkaan, vaikka minullakin on vain ilmaisversio käytössä. Luen blogeja myös sovelluksen kautta, joten jauhelihamainos on jäänyt minultakin näkemättä.
  Mukavaa loman jatkoa joka tapauksessa! Mainoksista ei kannata turhaan stressata, ne tosiaan vaihtelevat lukijan mukaan ja niihin voi vaikuttaa myös muiden samassa verkossa olevien selailut.

  Tykkää

  1. Kiitos lomatoivotuksista ja kokemusten jakamisesta!

   Kiva olisi tietää, millaisia mainoksia löydät omasta blogistasi. :)

   En mahda sille mitään, että mainokset häiritsevät minua. En muutenkaan pidä mainoksista (siksi Adblock) eikä minulla ole ollut telkkaria yli 10 vuoteen, joten olen yleensäkin hyvin tottumaton mainoksiin. Blogista löytämäni mainokset ovat lisäksi rumia, häiritsevillä paikoilla ja sisällöltään karmeita.

   Olen alkanut ajatella, että kaikin päin epämiellyttäville mainoksille on jokin suurempi syy: minun on aika todella miettiä, mihin suuntaan haluan blogia viedä. Koska kieli ja kirjoittaminen kuuluvat ammattiini, blogikin toimii yhtenä käyntikorttinani. Olen mm. useammin kuin kerran kertonut blogista CV:ssäni, koska se on sopinut hakemaani tehtävään eli toiminut edukseni. Etenkin tietyt postaukset olen kirjoittanut hyvin ammattimaisesti. Mainokset mitätöivät blogiani ja tekevät siitä amatöörimäisen oloisen, mikä on viimeinen asia, mitä haluan, ja hurjassa ristiriidassa sen kanssa, miten paljon työtä teen blogin eteen. Siksi mainosten on pian aika häipyä. Mainonnan oli pakko muuttua aggressiiviseksi ja rumaksi, jotta vihdoin tajusin, että minun on alettava blogata vieläkin kovemmin panoksin.

   Tykkää

   1. Oman blogin mainosten löytäminen oli yllättävän vaikeaa. Jos olen kirjautuneena WordPress-tililleni, mainokset eivät näy, joten kokeilin toista selainta, jolloin sain näkyviin kylpyhuonekalustemainoksia sellaisen verkkokaupan sivuilta, joilla olen käynyt ja it-alan työpaikkailmoituksen. Kumpikaan ei siis liittynyt blogiini millään tavalla. Toinen sopi selainhistoriaani, mutta toinen ei. Mies oli kyllä juuri tehnyt jotain asennuksia tietokoneelleni, joten ehkä työpaikkailmoitus oli suunnattu hänelle.
    Vaikka mainokset eivät ole minua erityisemmin häirinneet (en edes muistanut niiden olemassa oloa), mutta olen silti harkinnut aina välillä WordPressin maksulliseen versioon siirtymistä. Mielenkiintoista kuulla sitten sinun kokemuksiasi uuden osoitteen ym. kanssa.

    Tykkää

   2. Kiva, että tulit kertomaan mainoskokemuksista omassa blogissasi. :) Minäkin muuten näin omassa blogissani työpaikkailmoituksia mainosten muodossa, vaikka firmat eivät liity mitenkään blogiini tai omiin nettailuihini. Nyt mahtaa olla otollinen aika palkata kesäduunareita firmaan kuin firmaan. :) Muuten en osaa sanoa mitään tuosta logiikasta, millä WordPress kuvia valitsee; nuo sinunkin saamasi mainokset tuntuvat yhtä hatusta vedetyiltä kuin omani, eli voi vain ihmetellä, mitä WordPress luulee niillä saavuttavansa. Ilmeisesti pelkkä bloggaajan ärsyttäminen riittää, sillä niinhän WordPress saa lopulta myytyä maksullisia palveluja.

    On hyvä tietää, että oman domainin ostaminen ja sen vaikutus blogiin kiinnostaa muitakin. Silloin minunkin on paljon antoisampaa kirjoittaa aiheesta lähitulevaisuudessa. :)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.