Miksi en enää kirjoita talosta?

Sain blogin sähköpostiin kysymyksen henkilöltä, joka kertoi löytäneensä blogini viime syksynä ja lukevansa sitä taloprojektin takia. Hän kysyi, miksi en ole kirjoittanut talosta mitään pitkään aikaan, vaikka syksymmällä kirjoitin lähestulkoon pelkästään siitä. Hän myös aprikoi, aionko kirjoittaa talosta ylipäänsäkään enää, nyt kun vihdoin asun siinä, ja projekti on ikään kuin saatettu päätökseen.

Hyviä kysymyksiä, ajattelin. Vaikka en tietenkään ole tilivelvollinen kenellekään talostani, niin minusta on silti mukavaa, että ainakin muutama lukija odottaa nimenomaan talokirjoituksia. Itselleni se on teema, josta ammennan mielelläni jutunaiheita sille päälle sattuessani.

Tällä hetkellä talo on harvinaisen valokuvauksellinen, mikäli sillä termillä tarkoitetaan tätä:

Tätä näkyä ei enempi lumikaan kaunista:

Talo on miltei haudattu elävältä! Kaikki tuo massa on tontille varta vasten tuotua peltomaata, jolla piha muokataan paitsi hienon näköiseksi niin myös turvallisuusmääräykset täyttäväksi eli sellaiseksi, ettei terasseilta pysty putoamaan maahan. Tuttuun tapaan työ on kuitenkin jäänyt kesken eikä jatkosta ole mitään tietoa.

Työntekijöitä ei saa töihin hyvällä eikä pahalla, joten täytyy olla valmis hyvinkin pitkiin odotusaikoihin. Kuukaudet eivät tarkoita (maa)rakennusalalla mitään, hyvä jos vuodetkaan. Aluksi kasat häiritsivät väkisinkin, koska ne peittivät järvimaiseman kokonaan. Nyt maa on jo vajonnut sen verran, että olohuoneesta näkyy vähän järveä ja eteisestä enemmänkin.

Sisällä talossa on onneksi minua miellyttävä tunnelma. Niin valoisaa jopa tammikuun alussa, jolloin nappasin alla olevan kuvan. Aivan toista kuin edellisessä pimeässä loukossa, jossa asuin.

Talo on pinnoiltaan juuri sitä, mitä olin unelmoinutkin. Lattiapintojen alla täytyy kuitenkin olla jotain outoa meneillään, sillä lattialämpötila on paikoin erittäin matala. Vielä ei ole tiedossa, onko ongelma rakenteissa, eristeissä vai jossain muussa, mutta kahdeksan asteen lattialämpötila ei voi olla normaali muutoin yli 20-asteisessa tilassa.

Olen ollut tiiviissä yhteydessä talofirmaan lattian suhteen, mutta firman kiinnostus aiheeseen tuntuu olevan täysi nolla, sillä en saa vastauksia eikä asia muutenkaan etene.

Viimeisin juonenkäänne on lattialämmityksen puuttuminen jopa kylpyhuoneesta, vaikka minulle myytiin talo, jossa on lattialämmitys kaikilla lattiapinnoilla! Asia on nyt edennyt talofirman myyntiosaston esimiehelle.

Ilmalämpöpumppu onneksi toimii hienosti, eli minulla on muutoin mukavan lämmintä, vaikka lattialämpötilat eivät olekaan inhimillisiä. Nyt jään odottelemaan talofirman vastausta lattia-asioihin ja maaurakoitsijaa pihanmuokkaustöihin. Moni asia on siis yhä vaiheessa, mutta totuin taloprojektin keskeneräisyyteen ja pitkiin odotteluihin jo viime syksynä, niin turhauttavaa kuin se kaikki onkin.

Että sellaisia talokuulumisia tällä kertaa! Voin vakuuttaa, että ne eivät hevillä lopu.

Lisätty kesällä 2019: Lattian kylmyyden syyksi paljastui eristämättömät aukot keittiön vesiputkien ympärillä. Vesiputkien kulkemista varten tehdyt aukot oli jätetty ammolleen, mikä mahdollisti tuulen ja kylmän viiman pääsemisen aina sisälle asti. Viiman tuntu oli suurinta astianpesukoneen kohdalla, koska lattialista oli siltä kohdin osittain avoin, jotta koneen ovi pystyi aukenemaan.

Aukot eristettiin huolella kesällä 2019, minkä lisäksi koko lattia eristettiin vuorivillalla keittiökaappien alta. Sen jälkeen tuulesta ei luonnollisesti ole ollut tietoakaan, ja keittiön lattian lämpötila on noussut samalle tasolle kuin kaikkialla muuallakin talossa.

16 vastausta artikkeliin “Miksi en enää kirjoita talosta?

 1. No äh miten tyhmää… Luulis heitäkin kiinnostavan jo ihan maineen ja puskaradion vuoksi, että työt tehdään huolella ja asiakasta palvellaan niin kuin kuuluu. Symppiksen näköinen sun talosi joka tapauksessa ja todellakin valoisa!

  Tykkää

  1. Kiitos! 💛

   Niinpä, noin todella luulisi! Tähän mennessä olen kuitenkin saanut varsin ontuvia selityksiä. Esim. lattialämmityksestä sanottiin, että eihän sitä nyt jälkikäteen enää pystytty asentamaan. Eihän missään vaiheessa puhuttukaan mistään jälkiasennuksista, vaan kysymykseni kuului, miksei lattialämmitystä asennettu rakennusvaiheessa, varsinkin kun talo kuitenkin myytiin paperilla lattialämmityksen kera. Talofirman kanssa asioiminen ottaa kyllä välillä todella koville.

   Tykkää

 2. !! APUA. Miten voi olla mahdollista, ettei tuollaisesta saada ihmisiä/tahoja vastuuseen? Ja tosiaan, meneekö millään firmalla niin hyvin, ettei maineella ole väliä?

  Tykkää

  1. Niin, onhan tämä tosiaan hyvin kummaa. Grillasin talofirmaa yhdessä vaiheessa viikoittain lähettäen heille lämpötilatietoja kuvineen talosta. Kirjoitin myös, että lähetän sähkölaskuni talofirmalle. Viimeisin tiukka kyselyni on ohjattu ylemmille tahoille, ja odotan sieltä vastausta. Olisin todella käärmeissäni, mikäli olisin maksanut talon kokonaan (se tarkoittaisi, että talon tulisi olla viimeisiä piirtoja myöten valmis), mutta koska en ole maksanut viimeistä maksuerää tekemättömien töiden takia, minulla on aavistuksen kevyempi olo. Jos hommista ei tule mitään, pidän ne viimeiset tuhannet eurot itselläni. Ehkä firmalla tosiaan on niin paljon rahaa, että maineella ja puuttuvilla tonneilla ei ole mitään väliä!

   Tykkää

 3. No johan on hitto. Erityisesti tuo kph lattialämmitys on aika iso puute, jos sellainen kauppakirjassa kuitenkin on mainittu.

  Eihän tuo ns. tekemätön paikka ole ollenkaan (talofirmalle), laatat vaan poistoon, lattialämmitys paikalleen ja uudet laatat päälle. Työtä siinä noin ajallisesti on jonkin verran ja tietysti kustannuksia, mutta sen ei pitäisi olla sun ongelma. Asiallista olisi myös heidän kustantaa sun asuminen jossain muualla ko. rempan ajan. Sekin voisi vauhdittaa homman hoitamista sillä välin :)

  Liked by 1 henkilö

  1. Niinpä, sinulla on hyviä ehdotuksia! :)

   Voin kuvitella, miten nihkeästi talofirma tarttuu kylpyhuoneen remonttiin, kun se ei saa edellisiäkään tekemättömiä töitä tehdyiksi. Mutta niin kuin sanoit, mikään tuo ei lopulta ole minun ongelmani! Asiat selviävät ennemmin tai myöhemmin, ja jos hommat eivät meinaa tulla tehdyiksi, en koskaan maksa talon viimeistä maksuerää. Luulisi viimeistään sen pakottavan firman töihin.

   Tykkää

 4. Voi kurja, ettei kaikki ole mennyt ihan kuin Strömsössä. :/ Kaunista ja valoisaa kyllä teillä on sisällä, isot ikkunat ovat ihanat. Toivottavasti asiat lutviutuu.

  Tykkää

  1. Kiitos! ❤ Muutoin talo on kyllä kovasti makuumme, vaikka puutteet huolettavatkin. Luotan kyllä siihen, että asiat selviävät, vaikka talofirmalla onkin ollut ymmärrysvaikeuksia tilanteen vakavuuden suhteen.

   Tykkää

 5. on kyl ihan törkeen hyvän näköstä tuolla sisällä! :) kateus iskee. :D

  mulla ei kyl olisi kestänyt hermo läheskään yhtä hyvin noita toimittajan perseilyjä, tai mistäs minä sen tiedän miten se sinullakaan on kestänyt. mutta en ainakaan olisi osannut kommunikoida niin, etteivät he iski jarruja päälle jo käyttäytymiseni vuoksi… :)

  en muista olenko aiemmin sinun blogiisi kommentoinut mitään, mutta joka tapauksessa kiitos mielenkiintoisista kirjoituksista!

  Tykkää

  1. Voi kiitos! ❤ Onpa kiva, että tulit kommentoimaan. :)

   Talotoimittajan kanssa olen yrittänyt olla asiallinen, mutta olen kyllä joutunut tiukentamaan kyselyideni sävyä aika lailla, firma kun ei tunnu ymmärtävän, mitä esim. 8-asteinen lattia todellisuudessa tarkoittaa. Toisaalta tuntuu, ettei firma tee mitään, vaikka sanoisin tai tekisin mitä. Jos asiat eivät pian etene, joudun keksimään jotain uutta, kuten palkkaamaan lakimiehen tai jonkun kuluttajaviranomaisen, mutta sitä ennen annan firmalle kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden korjata virheensä.

   Tykkää

   1. Meinasin kommentoida, että sisällä näyttää lämpimältä, mutta sitten tuossa olikin nuo mittarikuvat… :D

    Liked by 1 henkilö

   2. Ilmalämpöpumppu onneksi muuten pitää huonelämpötilan vaivatta yli 20 asteessa, mutta lattia on tosiaan kylmä, etenkin sellaiset kohdat, missä vesiputket kulkevat heti lattian alla. Astianpesukoneen kohdalla lattialla suorastaan tuulee! 😮

    Tykkää

 6. Teetä lattialämmitystyö jollain rakennusmiehellä. On kyllä helppo tehdä itsekin ja lähetä lasku talofirmalle.
  Mulla on talvisin monta kuukautta sisälämpötila vain +3C. Putket jäätyyja kaikkea muuta kivaa.

  Tykkää

  1. Kiitos vinkistä! Jotain tuollaista olen vähän harkinnutkin, mutta voi olla, että talofirma tulee tekemään kaikki tekemättömät työt tänä kesänä lupausten mukaisesti. Jos ei tule, niin sitten tilanne on täysin eri; siinä tapauksessa ottaisin varmasti yhteyttä hyvinkin moniin eri tahoihin, kuten rakennusmiehiin, lakimiehiin jne.

   Oho, omat olosuhteesi kuulostavat kovin kylmiltä talvisin! Toivottavasti saat edes hetkellisesti lämmön nousemaan jollain konstilla. Hyvähän se lämpötila olisi saada pysyvästikin reilusti korkeammaksi.

   Tykkää

 7. Oletko projektisi kanssa yksin? Oma kokemukseni on, että rautakaupoissa ym paikoissa alkaa vasta sitten tapahtua kun mieheni ottaa yhteyttä. Olemme vanha pariskunta joka on jo muiden tekijöiden armoilla. Niitäkään ei löydy täällä eteläisessä Suomessakaan.

  Tykkää

  1. Kiitos oman kokemuksesi jakamisesta! En onneksi ole yksin, ja taloasiat itse asiassa edistyivät juuri tällä viikolla. Talofirmalla on selvät ja kattavat suunnitelmat talomme varalle, ja niitä olisi tarkoitus toteuttaa viimeistään syyskuussa. Kirjoittelen siitä kaikesta blogiin syvemmin sitten kun sen aika koittaa.

   Toivottavasti sinä ja miehesi olette saaneet rehtiä palvelua, vaikka sen saaminen onkin vaatinut useampia kyselyjä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s