Sähköä, vettä, jäätä

Patterit hohkaavat, ilmalämpöpumppu puhaltaa, vesi melkein virtaa putkissa, ja lintuset jo odottavat minua makuuhuoneessa.

Makuuhuoneen tapetti. Pelkäsin sen olevan liian kirjava mainoskuvien perusteella, mutta se onkin paljon rauhoittavampi ja seesteisempi kuin olin uskaltanut odottaa.
Makuuhuoneen tapetti. Pelkäsin sen olevan liian kirjava mainoskuvien perusteella, mutta se onkin paljon rauhoittavampi ja seesteisempi kuin olin uskaltanut odottaa.

Tilanne talossa on tosiaan edennyt sen verran, että nyt sinne tulee sähköt. Myös vesiputket ovat lopullisesti paikoillaan, ja ensi viikolla hanojen pitäisikin alkaa suihkuta. Kun vedet vihdoin laitetaan päälle, saan pyyhittyä lattiat ja muut pinnat ja pestyä ikkunat.

Kun sain viime maanantaina sellaista tietoa, että voisin alkaa viedä huonekaluja ja muita tavaroita taloon, olin jo herätä siitä horroksesta, mihin kaikki taloon liittyvä odottelu on minut viime viikkojen aikana vaivuttanut. Hihkuin jo innosta, mittailin huonekalujen leveyksiä ja aloin miettiä, mitä taloon kannattaisi viedä ensimmäiseksi (päätin, että ainakin sänky, sohva, pari pöytää ja lipasto). Sitten tietysti sain toisen puhelun, jossa tarkennettiin, ettei taloon olekaan vielä suotavaa viedä mitään lopputarkastuksen ja etenkin mahdollisten korjaustöiden takia. Höh! Ensi viikolla sitten.

Tontille tehtävät matkat ovat melko lailla turhia, jos siellä ei pysty tekemään mitään. Niinpä keksin, että veisimme taloon jo kauan sitten ostamani vessan ja irrottaisimme ”vanhan” sen tieltä. Niin minulla olisi edes vähän vähemmän hommia sitten, kun pääsen asettumaan taloon.

Niinpä uusi, käyttämätön vesivessa irrotettiin lattiasta, ja tilalle vietiin pakastava käymälä. Sitä ei kannattanut vielä viedä kylpyhuoneeseen, koska lattiaan jäi vesivessan jäljiltä monttu, jonka putkimies tulee tukkimaan. Pakastavan vessan kansi tulee alas niin hidastetusti, että laskusta ehti helposti napata kuvan. Kansi on myös hyvin tiivis.

Jos olisin ollut sillä päällä, tontilla olisi voinut keskittyä moneenkin negatiiviseen asiaan. Niitä ovat ainakin nämä:

  • Vesilaitoksen piti tulla viimeistelemään vesiliittymä jo viime viikolla, mutta aika peruttiin lumisateiden takia. Niinpä sieltä tultiin hommiin vasta tällä viikolla, mikä sotki aikataulut kaikilta niiltä työntekijöiltä, jotka olivat valmiita hommiin viime viikolla. Tällä viikolla niillä samoilla työntekijöillä ei ole ollut aikaa, ja niinpä hommat ovat taas seisoneet.
  • Talofirma ei aikoinaan tullut rakentamaan terassikatosta ym. nimenomaan sähkön puuttumisen takia. Nyt sähköä on kuitenkin ollut saatavilla jo yli viikon, mutta talofirma on aavistuksen passiivinen. Sieltä perustellaan passiivisuutta osittain lomilla ja osittain sillä, että maatyömies ei ole vielä tehnyt kaikkea tarvittavaa (esim. kaivanut ulkovaloille tulevaa kaapelia ja pylväitä maahan), eikä talofirmankaan työntekijöiden kannata silloin tulla. On totta, että valaisimia ei saa asennettua, jos niille vaadittavia pohjatöitä ei ole tehty, mutta esim. terassikatoksen rakentamiselle ja sisätöille ei ole enää mitään estettä. Silti mitään ei ole tapahtunut.
  • Maatyömies eli kaivaja näyttää taas häippäisseen, mistä kaikki ongelmat aiemminkin johtuivat, mutta sentään hän on nyt vain hetkellisesti poissa. Sen tietää siitä, että kaikki työkoneet ovat yhä meidän tontilla. Kaikki varsinainen kaivutyö on muutenkin onneksi jo tehty, eli jäljellä on lähinnä vain erilaisten urien ja kuoppien täyttöä ja pihavalokaapelin kaivaminen.

Päätin unohtaa kaikki mahdolliset harmitukset ja kuvata pihani järveä, joka olikin jo jäätynyt. Kaiken lisäksi aurinkokin alkoi paistaa upeasti.

Vuodenaikojen vaihtelu on Suomessa niin huimaa, että ei uskoisikaan. Nyt on vaikea kuvitella, että samainen järvi näytti heinäkuussa tältä:

Kerrassaan käsittämätöntä, vaikka sen ei suomalaiselle pitäisi olla!

Yleisesti fiilikset ovat hyvät, vaikka tiettyä takapakkeilua onkin ollut havaittavissa niin yhdessä kuin toisessakin hommassa. Ensi viikolla aion joka tapauksessa viedä taloon kamojani, se on varmaa. Talohan itsessään on alusta asti ollut valmis, ja siellä on nyt lämmitys, ja valot ja kodinkoneet saa päälle, eli miksipä en pian itsekin siirtyisi sinne.

2 vastausta artikkeliin “Sähköä, vettä, jäätä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s