Tällaista näkee vain kerran elämässä

Talo on nyt tuotu tontille. Ikioma taloni! Ihana pikku kaksioni! Perillä! Nyt!

Koko asia tuntuu yhä kovin epätodelliselta, vaikka kaikki meni yllättävänkin samalla tavalla kuin olin mielessäni kuvitellut.

Talo teki pitkän matkan luoksemme etelään. Se lähti yöllä Teuvalta, ja saapui aikaisin aamulla. Halusimme olla paikalla, kun taloa tuotiin. Niinpä olin kiihdyksissä koko edellisen illan ja yön, ja sain nukuttua vain silmänräpäyksellisen. Toivoin, että kaikki menisi hyvin ja suunnitelmien mukaan.

Oli tärkeää osua tontille juuri oikealla hetkellä. Meidän ei nimittäin olisi tarvinnut olla tontilla talon saapumisen aikaan, sillä meille ei ollut siellä mitään hommia. Kaikki työ oli jätetty ammattilaisille. Menimme tontille puhtaasta halusta todistaaksemme tapahtumaa, jonka voi kokea vain kerran elämässä (ja moni ei senkään vertaa): halusimme nähdä, kuinka kokonainen talo kuljetetaan tontille ja lasketaan sitten nosturin voimin valmiin perustuksen päälle.

Minulle oli erityisen tärkeää nähdä talon saapuminen jo yleisellä tiellä, ei siis vasta tontilla. Jos olisimme myöhästyneet, ja talo olisi jo ollut tontilla saapuessamme sinne, olisi tuntunut siltä kuin talo olisi vain tupsahtanut sinne tyhjästä. En olisi pitänyt siitä. Halusin olla osa talon matkaa, ja toivottaa sen kädet ojossa tervetulleeksi kuin kauan kaivatun ja poissa olleen ystävän.

Olin kuvitellut ja visioinut talon saapumisen tarkasti mielessäni. Todellinen näky vastasi kuvitelmiani täydellisesti! Näyn herättämiä tunteita on mahdotonta kuvailla, ne kun ovat kohdallani niin ainutkertaisia ja henkilökohtaisia, mutta onneksi on olemassa valokuvia.

Sieltä se tulee!, hihkuin.

Kuljettaja kääntyi pihatielle hitaasti ja hallitusti.

Vaikea kääntyminen oli nyt onnistuneesti takana. Vielä piti päästä kaikkien tönöjen välistä varsinaiselle tontille.

Mitään ongelmia, vaaratilanteita tai läheltä piti -hetkiä ei kuitenkaan ollut. Talo mahtui jokaisesta mutkasta, vaikka kuvissa näyttääkin ahtaalta.

Tässä kohtaa talo oli saatu niin lähelle sokkelia kuin mahdollista. Nosturi oli kaikkein lähimpänä talon pohjaa, eli aivan sen vieressä. Talon ympäriltä purettiin paljon erilaisia tukia ja vilkut/takavalot ennen kuin sen alle pujotettiin nostoliinat. Nosturikuskilla ei aluksi ollut riittävän pitkiä ja tukevia nostoliinoja, joten jouduimme odottamaan niiden saapumista.

Nyt talo oli saatu puettua nostoliinoihin. Näin jälkikäteen arvioituna tuntuu hurjalta, että noin kapeat ja ohuet liinat riittävät kannattelemaan lähes 12 000 kiloa painavaa taloa.

Apua, nyt se on ilmassa! Nyt ollaan tositoimissa! Tässä kohtaa minua alkoi todella jännittää. Olin muutenkin odottanut koko päivää kuin pikkulapsi jouluaattoa, mutta nyt alkoi myös hermostuttaa. Mitä jos jokin menee pieleen? Mitä jos talo osuu johonkin tai johonkuhun, tai peräti putoaa? Kaiken lisäksi nosturista alkoi kuulua varoituspiippauksia, koska kuorma oli aavistuksen liian painava.

Iik, lentävä talo!

Otin videokuvaa tästä eteenpäin ja taltioin, kuinka talo laskettiin juuri siihen, mihin piti. Videolla enoni ja minä käymme seuraavan keskustelun:

Eno: Siinähän se nyt on. [Talo jo hipoo sokkelia.]

Minä: Nii-i! Joo, niin millintarkkaa toi… [Seuraa herkeämättä, kuinka talo laskeutuu tarkasti paikalleen.] Hienosti se näky osuvan. Joo, vautsi!

Siinä se tosiaan nyt on!

Myös terassit oli tuotu tontille kokonaisina, ja ne laskettiin ja kiinnitettiin paikoilleen.

Siinä sinä nyt olet, reilu 30-neliöinen unelmani! Tervetuloa, ole kuin kotonasi! Haluan asua sinussa aina. En muuta koskaan pois enkä myy sinua ikinä. Olen omistautuva, ja sitoudun aina täysillä ihmisiin ja asioihin, joita rakastan.

Mi casa. Para siempre.

22 vastausta artikkeliin “Tällaista näkee vain kerran elämässä

    1. Kiitos kovasti! ❤ Puhkuvaa intoa tosiaan riittää nyt, enkä malta odottaa, että talo kytketään vesi- ja sähköverkkoon. Kaikista etapeista itse talon saaminen tontille on kuitenkin varmasti se suurin, ja sitä kautta taloprojekti onkin jo varsin pitkällä. :)

      Liked by 1 henkilö

  1. <3 Toi on ollut varmasti hieno näky!
    Onpa se suloinen, tuossa viimeisessä kuvassa se näyttää erityisen kutsuvalta taustalla siintävine pelto- ja järvimaisemineen.

    Tykkää

    1. Kiitos! 💜 Olen kyllä kovin onnekas, kun sain mieleiseni talon tuollaisiin maisemiin. Mietin usein, miten minulla kerrankin saattoi käydä näin hyvä tuuri. Tosin vielä vuosia sitten en olisi halunnut asua maalla, joten maisemien mahdollisella upeudella ei olisi sinällään ollut minulle mitään väliä. Nykytilanne on luonnollisesti aivan toinen, eli onneksi elämme tässä ja nyt!

      Tykkää

  2. Oi, miten ihana talo. Ja kiva, kun pääsit todistamaan talon saapumista paikalleen.
    Onnea uuteen kotiin!

    Tykkää

  3. Wow, onnea uuteen somaan kotiin, ja kauhea miten jännitin lukiessani, että jos ne liinat kuitenkin pettävät. :´D Onneksi ei!

    Tykkää

    1. Kiitoksia! ❤ Toivottavasti en säikäyttänyt tekstillä liikaa. :D Jännitin kyllä itsekin hurjasti, liinat kun näyttävät miltä kantilta tahansa katsottuna liian heppoisilta nosto- ja kantohommiin. Onneksi isäni kertoi vasta talon laskemisen jälkeen, että piippaukset kuuluivat nosturista ja olivat liian painavan kuorman merkki. (Olin valokuvaamassa taloa eri paikassa enkä siksi kuullut työmiesten puhetta.) Jos olisin talon laskemishetkellä tiennyt, mistä piippaus johtui, olisin varmaan saanut jonkin kohtauksen!

      Tykkää

    1. Kiitos! 💗 Luonnon keskellä omassa talossa kyllä kelpaa elellä. :) Tai niin ainakin kuvittelen; en ole vielä päässyt asumaan taloon, siellä kun on kaikki yhä pahasti kesken! Mutta kyllä se tosiaan varmasti siitä lähtee niin kuin uumoilitkin. :)

      Tykkää

    1. Heippa! Mukavaa, että kiinnostuit taloprojektistani. :)

      Lopullinen hinta ei vielä ole tiedossa, koska pari tahoa ei ole voinut vielä laskuttaa (koska töitä ei ole tehty). Tällä hetkellä projekti on maksanut noin 100 000 euroa. Pienen talon voit saada esim. 70 000 – 80 000 eurolla, mutta hintaan ei tietenkään kuulu tonttia, vesi- ja sähkötöitä yms. Meidän kohdalla vedet ja sähkö tulevat kaukaa, eli työtä ja materiaalikustannuksia oli enemmän. Toisaalta tontti oli jo omistuksessamme, mikä tarkoittaa suurta säästöä. Olen arvioinut oman taloprojektin lopulliseksi hinnaksi noin 120 000 euroa, niin että hinnassa on mukana myös esim. uuden pihasaunan materiaalit (lasken saunankin talokuluksi, koska talossa ei ole saunaa, jolloin se on hankittava erikseen).

      Tykkää

  4. Miksi alkukuvissa näkyi vanha talo ihan tämän uuden vieressä ja loppukuvissa se oli hävinnyt?

    Tykkää

    1. Se johtuu vain kuvakulmista. Vanha talo ei alkujaankaan ollut ”ihan vieressä”, sillä uuden talon sokkelin ja vanhan talon välissä oli mm. kuorma-auto ja iso nosturi. Mitään taloja ja tönöjä ei ole purettu.

      Tykkää

  5. Hei, kertoisitko mistä ja mikä talomalli ne on. Näyttää oikein mukavalta kaikkinensa. Riitta

    Tykkää

Jätä kommentti