3 000 euron shoppailureissu

Kun naiset esittelevät ostoksiaan, mistä ne useimmiten koostuvat? Vaatteista, laukuista, kengistä, koruista, meikeistä, sisustustavaroista ja trendikkäistä ruoista.

Kun miehet esittelevät ostoksiaan, mistä ne useimmiten koostuvat? Miehet eivät varsinaisesti esittele ostoksiaan. Joko leuhkitaan, hehkutetaan tai ohimennen mainitaan ostoksista, riippuen siitä, mitä tuli ostettua. Ostokset vaihtelevat televisioista muuhun (kodin)elektroniikkaan ja työkaluista älylaitteisiin.

Mutta eivätkö nuo olekin vain stereotypioita? Ehdottomasti ovat, mutta vain osittain.

Alla esimerkit:

Yllä näkyy naisten shoppailua, alla puolestaan miesten:

Alla hämmästellään seinän kokoista uutta telkkaria.

Kun minä esittelen ostoksiani, mistä ne useimmiten koostuvat? Naisellisen hempeistä sandaaleista ja bikineistä vai harmaan ja ruskean sävyisistä laatikoista ja kasoista? Sekä että! Onko shoppailijaminässäni enemmän naista vai miestä, jos ostan ulkovalaisimia, takkapiipun ja kompostoreita?

Totta puhuen blogistani löytyy erittäin vähän asiaa shoppailusta, koska en yleisesti välitä moisesta. Liitän sen mielessäni kaiken turhan ja tarpeettoman haalimiseen, vaikka todellisuudessa myös tarpeeseen ostaminen lienee shoppailua. Itse pyrin joka tapauksessa ostamaan vain aitoon tarpeeseen, ja yleensä se ei jää pelkäksi pyrkimykseksi, koska minun ei tee mieli ostaa mitään turhaa. Näitäkin 3 000 euron ostoksia vertailin ja pohdin niin pitkään, että hermo meinasi jo mennä. Kaikki ostokset liittyvät taloprojektiin.

Mitä kaikkea sitten ostin?

Ostin yhteensä neljä kompostoria: kolme Keter Deco -kompostoria (vas.) ja yhden maisemakompostorin Biolanilta.

Tarvitsen monta kompostoria, koska meillä kertyy pian kaikkea mahdollista kompostoituvaa jätettä: bio-, puutarha- ja käymäläjätettä. Valitsemissani malleissa on kummassakin pohja (monissa kompostoreissa ei ole pohjaa), mikä on tärkeää mm. siksi, että jyrsijät pysyvät poissa, ja koska kunta niin vaatii (käymäläjätteelle tarkoitetuissa kompostoreissa täytyy olla tiivis pohja, jotta mitään nesteitä ei valu maahan). Kompostorit ovat lisäksi kauniita kompostoreiksi, mikä ei kuitenkaan ollut minulle ensisijaista. Juuri nämä mallit ovat myös edullisimmasta päästä, sillä myös kompostoinnissa on menty ihmeelliseen hifistelyyn, mikä näkyy hinnoissa; hienoimmat peruskompostorit maksavat yli 800 euroa, koska niiden väitetään kompostoivan jätettä myös talvipakkasilla.

Silti keskustelupalstoilta selviää, että monen kallis kompostori on jäätynyt talvella. Jäätyminen ei oikeasti haittaa ollenkaan, mutta se pysäyttää kompostoitumisen hetkellisesti, eikä monien pihoilla ja tonteilla ole tilaa lukuisille täyttyville kompostoreille. Minulla onneksi on, joten en tarvitse kalliita lämpöeristettyjä malleja. Vaikka saihan noista minunkin valitsemistani muovipaloista maksaa: Biolanin maisemakompostori maksoi vajaat 300 euroa, ja kolme Keter-kompostoria yhteensä 180 euroa. Harkitsin myös kompostorien tekemistä itse, mikä voi yhä joskus tulla ajankohtaiseksi, mutta tällä erää itse tehtävää on niin paljon (esim. saunan täysi kunnostus/uudelleenrakentaminen), että aikani ja voimani eivät riitä kaikkeen. Maisemakompostorin tilavuus on 450 litraa, Ketereiden puolestaan yhteensä 1 020 litraa, eli emmeköhän pääse niillä ihan mukavaan alkuun.

Sitten seuraaviin ostoksiin eli takkapiippuun ja yläpohjan lisäeristeeseen:

Jo kuva kertoo, että noista ei saa kiinnostavaa tarinaa. Mutta kun taloon tulee takka, tarvitaan myös piippu. Yläpohjan lisäeriste tulee talon sisäkaton ja ulkokaton väliin, ja sen tehtävä on parantaa merkittävästi paloturvallisuutta. Vinkki sen hankkimiseen tuli talofirmalta.

On yksi tuote, jonka hankintaa olen odottanut kovasti jo alkukesästä asti. Silloin nimittäin keksin, että meille tuleekin vesivessan ja umpisäiliön sijasta pakastava vessa ja kompostorit jätteiden jälkikäsittelyyn. Markkinoiden kolmesta pakastavasta käymälästä päädyin Biolanin Icelettiin.

Se on niin upean näköinenkin, ja saanut kiitettävät arvostelut lukuisilta käyttäjiltä. Olen edelleen yhtä innoissani vessahankkeesta kuin ennenkin, tai mahdollisesti vielä innokkaampi luettuani tämän: Kohti vedettömiä käymälöitä: Miksei vesivessa ole jo historiaa?

Huh, shoppailu on minulle uuvuttavaa, mutta niin meinaa olla shoppailusaaliin esitteleminenkin. Viimeisenä hankintanani tällä kertaa ovat ulkovalot. Niiden valitsemisesta teki raskasta se, että kaikki myydään pienen pienissä osissa. Toisin sanoen lamput, itse valaisimet, niiden pylväät ja mahdolliset maatuet ostetaan erikseen.

Valaisinasioihin perehtyminen vei aikaa, koska valikoima on niin suuri. Päädyin Enston Aaria-merkkiseen valaisimeen kahden metrin pylväällä. Vihreä maatuki ei jää näkyviin, mutta se helpottaa asennusta. Tilasin neljä valaisinta pylväineen ja maatukineen, koska tontti on niin iso. Taloon itseensä kuuluu ulkovalot, mutta koska en näkisi lähteä talolta tai tulla kotiin pimeässä ilman taskulamppua, ulkovalaisinten hankinta oli perusteltua. Ulkonäöllisesti olisin pitänyt monista muistakin malleista ja väreistä (esim. romanttisemmista tai vintage-tyylisistä), mutta ne eivät sopisi yhteen romahtavien latojen ilmeen kanssa, ja juuri niitähän tontti on täynnä.

Valitsemani Enstot ovat yksinkertaisen tyylikkäät ja ajattomat, ja riittävän neutraalit sopimaan yhteen sekä uuden talon että vanhojen latojen kanssa. Talossa olevat ulkovalaisimet ovat sävyltään harmaat, joten sillä perusteella valitsin myös Enstojen värin. Harmaa sopii parhaiten myös luontoon, josta esim. täysin valkoinen valaisin pomppaa liiaksi näkyviin. Löysin nimittäin myös kauniita valkoisia valaisimia, mutta koin niiden vaativan huolitellumman, puutarhamaisemman ilmeen ympärilleen. Meidän villiin ja rehevään viidakkoon ja hajoavien mörskien keskelle täysin valkoiset valaisimet eivät sovi.

Lamppulöydöstä olen iloinen, sillä edes isäni ei ollut vielä ehtinyt kuulla tällaisista:

Lähde: http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/LED/Tunnistimella-varustettu-LED-valaisin-E27-2000035289/
Lähde: http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/LED/Tunnistimella-varustettu-LED-valaisin-E27-2000035289/

Ostin noita neljä Biltemasta. Keksin ylipäänsä etsiä tuollaisia lamppuja, koska jouduin miettimään, kuka tai mikä sytyttää ulkovalaisimet. Jos ne toimisivat esim. katkaisinta painamalla, ne eivät luonnollisestikaan palaisi illalla, kun tulen pimeällä kotiin, ellen sitten jättäisi niitä koko päiväksi palamaan, mikä taas olisi typerää haaskausta. Jos tällaisia lamppuja ei olisi olemassa, pitäisi hankkia erillinen hämäräkytkin, johon jokainen ostamani valaisin sitten liitettäisiin. On paljon kätevämpää, että hämärätunnistin on itse lampussa, jolloin erillisiä kytkimiä ei tarvita. Varmistin toki, että Ensto-valaisimissa on sama kantakoko kuin ostamissani LED-lampuissa.

Tässä vielä erittely shoppailureissun kuluista:

Biolanin maisemakompostori 300 €

Keter-kompostorit 180 €

takkapiippu ja eriste 910 €

Biolan Icelett -pakastava käymälä 1 200 €

Ensto-valaisimet kaikkine osineen 400 €

LED-lamput 32 €

*

Kaikki yhteensä 3 022 €

***

Kyllä tämä shoppailureissusta käy, vaikka ostokset eivät olekaan naiselle niitä tyypillisimpiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.