Aavekylä keskellä metsää

Miltä tuntuisi löytää hylätty ja ennennäkemättömän maaginen aavekylä keskeltä metsää Suomesta vuonna 2017? Sain siihen vastauksen tällä viikolla Levillä.

Kaiken lisäksi paikka löytyi vain kävelymatkan päästä mökistä, jossa asuimme!

Katso ja ihastu/hämmenny! Mitä kummaa tällaisen paikan takana voi olla?

Kävely kylässä paljasti, että sieltä löytyi kolmea erilaista talotyyppiä, joista kaikista näkyy esimerkki yllä. Sukelletaan nyt syvemmälle jokaiseen talotyyppiin yksitellen.

Kyläkierros alkoi jännittävillä punaharmailla ”pystyvenetaloilla”, joita voikin pitää kylän aavemaisimman näköisinä.

Kerrassaan uskomattomia luomuksia! Talojen malli, muodot, materiaalit, värit ja yksityiskohdat todella tekivät vaikutuksen.

Venetaloja seurasivat alla näkyvät pienet ja somat puiden varaan rakennetut ”kiltin noidan mökit”. Yleensäkin meille tuli ystäväni kanssa kylästä mieleen kaikenlaiset peikot, trollit, velhot ja hobitit.

Minä menin tietysti joka paikkaan nuuskimaan, varsinkin kun ovet olivat usein kutsuvasti raollaan tai jopa levällään.

Pikkutalofriikkinä kaavailin tästäkin heti ihanaa kotia jollekulle.

Jo pelkät portaat olivat kuitenkin niin kiikkerät, että talo vaatisi kyllä melkoisen remontin, ennen kuin siinä voisi asua. Sain onneksi napattua lisää kuvia portaiden yläpäästä.

Ystäväni tiesi, että talot olivat seisoneet hylättyinä jo monta vuotta. Siksi yhden noidanmökin kattokin oli jo ehtinyt osittain romahtaa. Katto oli kyllä muuten aivan mainio laudanpätkineen!

Yksityiskohtien määrä ja tarkkuus saivat taas ihmettelemään, miten tällainen upeus voidaan vain jättää mätänemään. Koko kylä viestitti, että sen luomiseen oli kulunut paljon aikaa ja rahaa. Ystäväni tiesi, että kylää ja taloja ei kuitenkaan ole hyödynnetty koskaan oikein mitenkään. Millä tai kenellä on varaa moiseen haaskaukseen?

Turkooseilta noidanmökeiltä kävelimme risuista ja kivistä rakennettujen keskiaikaisten talojen alueelle. Niissä oli vähemmän magiikkaa kuin muissa taloissa, mutta sitäkin enemmän historiaa, satuja ja seikkailuja.

Ihastuin erityisesti tuohon oveen. Siitä tulivat mieleen animaatiot ja Bellen kotitalo Disneyn elokuvasta Kaunotar ja hirviö (1991).

Rajaamalla vaahtosammuttimet kuvasta pois olisi vielä voinut huijata itseään ja muita, että elämme satumaailmassa. On kuitenkin aika tulla todellisuuteen. Mitä taloja nämä kaikki ovat?

Ilman ystävääni en olisi koskaan saanut tietää vastausta, sillä paikassa ei lue mitään, eivätkä mitkään kyltit vie sinne. Paikkaa ei ole mainostettu, koska kenenkään ei enää kuulukaan löytää sitä ja mennä sinne. Alue oli vielä joskus vartioitu ja ympäröity korkealla aidalla. Aluetta ympäröi yhä sama aita, mutta se on leikattu auki yhdeltä sivulta.

Koska ystäväni tiesi, että talot ovat lavasteita, jotka liittyvät Antti Jokisen elokuvaan, selvitystyö oli helppo aloittaa kotona. Mediassa Antti Jokinen tunnetaan parhaiten Puhdistuksen ja Kätilön elokuvaohjaajana ja näyttelijä Krista Kososen kumppanina.

Eri uutisartikkeleista minulle valkeni, että Levin talokylää rakennettiin kolmena kesänä, ja siellä piti kuvata Nicholas North -nimistä fantasiapätkää, josta oli määrä tulla Suomen kallein elokuva koskaan 16 miljoonan euron budjetillaan. Päärooliin oli tulossa Hollywood-näyttelijä Julianne Moore, ja elokuvan ensi-illan piti olla joulukuussa 2011.

Mitä sitten tapahtui? Ilmeisesti Jokinen ei ole koskaan kunnolla kommentoinut asiaa, sillä uutisjutuissa todetaan parhaimmillaankin, että elokuvaa ei vain saatu tehtyä. Ei sen tulisi kelvata selitykseksi siinä vaiheessa, kun lavasteisiin on satsattu sadoillatuhansilla euroilla! Jo yksistään Metsähallitus menetti lähes miljoona euroa, koska lähti mukaan Jokisen elokuvahankkeeseen. Uutisista käy ilmi valtavat velat ja se, että Jokinen haastettiin oikeuteen törkeästä petoksesta ja että hänet myöhemmin vapautettiin kaikista syytteistä. Missään ei kuitenkaan kerrota, miksi elokuvaa ei lopulta tehty.

Talokylää oli tarkoitus hyödyntää muunakin kuin elokuvan lavasteina, ja lähteiden mukaan siellä järjestettiinkin pienoista ohjelmapalvelutoimintaa talvella 2011, mutta homma jäi siihen, koska edes entiset hankkeen asianosaiset eivät enää vuosiin ole olleet projektissa mukana ja/tai heitä ei ole tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Mediassa on kirjoitettu Levin talokylästä viimeksi syksyllä 2014 Jokisen syytteiden yhteydessä, mutta kaikista viimeisin päivitys aiheeseen on vuodelta 2015, jolloin Kittilälehti kertoi, että Levin elokuvakylä huutokaupattiin 35 000 eurolla. Sen jälkeen siitä ei ole kuulunut mitään.

Jos elokuva ei ota syntyäkseen, sille ei voi mitään. Luulisi silti, että näyttäville taikataloille olisi jo vuosia sitten keksitty jotain käyttöä esim. teemapuistotarkoituksessa. Ajatella, että taantuman aikaan on ollut varaa käyttää noin paljon rahaa, ja heittää sitten kaikki tehty työ hukkaan ja jättää loistokas kylä rapistumaan.

Lähteet:

Levin elokuvakylä on muuttumassa aavekyläksi (linkkiä ei enää ole olemassa)

Fantasiaelokuva kaatui Antti Jokisen niskaan

Metsähallitukselle mojovat tappiot elokuvasijoituksesta

Antti Jokisen syytteet nurin

12 vastausta artikkeliin “Aavekylä keskellä metsää

 1. :O
  Aika outoa… En ole moisesta kylästä (minäkään) koskaan kuullutkaan. Kivahan tuolla olisi jotain paikallista ”muumimaailmaa” vetää noitineen ja peikkoineen. Ihme, ettei kylälle ole tosiaan keksitty mitään fiksua käyttöä. Tostahan sais mahtavan majoituspaikankin…

  Tykkää

  1. Niinpä, kylällä kun voisi ja olisi voinut tehdä vaikka mitä! Majoituspaikkana talot olisivat varmasti vetonaula talvisin ja yleensäkin sesonkeina. Sitä ehkä joskus mietittiinkin, mutta talojen muuttaminen asuinkelpoisiksi olisi taatusti maksanut hurjasti lisää. Tällä hetkellä useimmat kylän talot ovat sisältä täysin keskeneräisiä ja onttoja. ”Muumimaailman” pyörittäminen sen sijaan ei olisi vaatinut vastaavia investointeja, mutta olisi tuonut Lappiin rahaa. Ei voi kuin ihmetellä, miten talot viitsittiin vain jättää lahoamaan!

   Tykkää

 2. Huisin jännä! En ole minäkään ennen kuullut kylästä ja kesken jääneestä leffaprojektista. Joku peikkopuisto tosiaan sopisi tuonne, tai sitten valmiit kulissit vaikka lastenelokuvalle. Tai suureelliselle näytelmälle? Voisin muuttaa asumaan tuollaiseen turkoosiin pikkumökkiin.

  Tykkää

  1. Kylä oli tosiaan niin mystinen, että se jäi mietityttämään pitkäksi aikaa. :) Talot sopisivat varmasti hienosti kulisseiksi (lasten)elokuvalle tai näytelmälle; harmi, ettei kukaan ole tarttunut moisiin mahdollisuuksiin. Asukkaitakin taloihin taatusti riittäisi jonoksi asti, ystäväni ja minäkin kun olimme niin innoissamme juuri turkooseista mökeistä! :)

   Tykkää

 3. Oho, mielenkiintoinen paikka! Sääli tuollaista taidokkaiden rakennusten hukkaamista – luulisi, että tuohon olisi voinut kehitellä ties millaisen puiston ja kävijäkohteen ympärille! Tai ehkä jopa siirtää rakennuksia lähemmäksi ihmisiä? Jännä miten jotkut paikat vain unohtuvat ja siirtyvät ei-kenenkään vastuulle.

  Tykkää

  1. Totta! Kun tällaiset taidonnäytteet päästetään vain lahoamaan, se todella on sääli. Myös rahallisesti menetys on merkittävä. Kävijäkohteeksi ja/tai puistoksi paikka sopisi mitä parhaiten. Alue on jo nyt melko lähellä asutusta, mutta suurin osa lähiseudun mökeistä lienee tyhjillään valtaosan vuotta. Kunpa aavekylää hyödynnettäisiin silti jotenkin edes sesonkiaikoina!

   Tykkää

 4. Jos haluatte tutustua tuohon maailmaan, voitte lukea ”Nicholas North ja Kalmattaren kirous” ja ”Nicholas North ja Sammon ryöstö” – kirjat, jotka tuohon elokuvaprojektiin liittyen kirjoitin Antti Jokisen kanssa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s