Maksoin pelkistä kivistä 10 000 euroa! + Tunnelmia Leviltä

Olen juuri palannut viikon lomalta Leviltä.

Kotona odotti niin muhkea pino laskuja, että sydän pamppailee vieläkin. Kuka olisi arvannut, että tässä kirjoituksessa näkyvä kiviaines (ts. tien ja talonpohjan rakennusmateriaali) maksaa kokonaiset 10 000 euroa! Huh! Moniin kustannuksiin olen osannut varautua, mutta mm. juurikin kivien hintaa en osannut ennustaa. Myöskään sitä ei tiedetty, kuinka monta tonnia kivisoraa tontille tarvittiin, eli hinnan arvioiminen oli sitäkin kautta melko mahdotonta.

Vielä muutama tunti sitten olin levollinen Levillä, nyt puolestani levoton ja levällään. No, pitää vain koota itsensä taas kasaan. Talorahojeni ei pitäisi olla loppumassa vähään aikaan, mutta jos 10 000 euron yllätyslaskuja on luvassa lisääkin, olen pian lirissä. Onneksi tontilla sentään ollaan taas edistytty sillä aikaa, kun olin poissa. Siellä on kuulemani mukaan jo sokkeli valmiina! Itse pääsen näkemään sen ensi viikolla.

Tällä välin voin rauhoitella itseäni Levi-muistoilla. Olin siellä mökkeilemässä ja patikoimassa yhden sydänystäväni kanssa.

Alla on tunnelmia Levitunturin (530 m) huipulta.

Näissä maisemissa sielu lepäsi, kunnes kotona heti säpsähti. Onneksi se johtuu vain laskuista, eikä mistään muusta.

Tässä kohtaa olemme jo laskeutumassa huipulta. Monet hiihto- ja laskettelurinteet ovat maitohorsmien, muiden kukkien ja jopa puuntaimien peitossa näin kesäisin ja syksyisin.

Loman alussa oli vielä aurinkoista ja melko lämmintäkin, myöhemmin satoi tai oli pilvistä, ja lämpötila tippui alle kymmenen. Kastuimme kunnolla onneksi vain kerran, mutta hytisimme usein varsinkin evästaukojen päätteeksi. Myös kengät kastuivat useampana päivänä, ja patikkapolut olivat paikoin upottavan mutaisia. Hyttysiä oli jonkin verran, mutta Lapin pahimpaan hyttyskauteen verrattuna enää erittäin vähän.

Reippaina tyttöinä kävimme kävelemässä joka päivä, mutta kaikkina päivinä en kaivanut kameraa ollenkaan esiin. Monet metsäkävelyt sekoittuivat mielessäni toisiinsa, koska näkymät olivat niin samanlaisia. Tunturit kuitenkin jäivät mieleen, ja maisemat niiltä erottuvat muista. Alla olemme Kätkätunturilla.

Kätkätunturilta näkyvät myös Levin rinteet. Alla näkyvissä valkoisissa ”kasoissa” säilötään kesäisin lunta talvikauden tulevia kisoja varten.

Viimeinen varsinainen huippu, jonka valloitimme, oli Särkitunturi. Se tunnetaan etenkin järvinäkymistään.

Näin jälkikäteen arvioituna näkymät Särkitunturilta ovat kiistatta loman upeimmat.

Särkitunturilla riitti kuvattavaa joka suunnassa.

Näihin tunnelmiin on hyvä lopettaa. Levi-elämys oli kerrassaan ihana ja kerrytti voimiani tuleviin koitoksiin ja hirmulaskujen maksamiseen.

Lomaan mahtui kylläkin vielä yksi maagisen uskomaton paikka, johon liittyy oikeusjuttuja, miljoonia euroja ja Hollywood-näyttelijöitäkin. Kerron siitä piakkoin erillisessä kirjoituksessa.

8 vastausta artikkeliin “Maksoin pelkistä kivistä 10 000 euroa! + Tunnelmia Leviltä

 1. Lapin kuvia voisi katsella tuntikaupalla… Ihania maisemia olet sinäkin saanut napattua kuviin. Mä haluaisin vielä kokea ruskan ja kaamoksen, Lapin kesää ja kevättä on kyllä käyty ihailemassa useamminkin.
  Kiva tommonen ”pieni” kymppitonnin ylläri… Onneksi minusta ainakin vaikuttaa, että olet suunnitellut asiat niin hyvin kuin mahdollista, budjettia myöden eikä siten varmaan ole kuitenkaan isompaa hätää.

  Tykkää

  1. Kiitos kovasti kannustuksesta! 💚 Olen tosiaan yrittänyt suunnitella taloasiat huolellisesti, ja varmasti juuri siksi tällaiset laskut niin yllättävätkin. Täytyy vain toivoa, että vastaavien laskujen virta pian tyrehtyy tai että tonnien sijasta puhuttaisiin vain satasista, pienemmät yllätyslaskut kun eivät kaada taloutta.

   Lappia kelpaa kyllä katsella, ja kun siellä ei voi itse aina olla, niin siksi kuvatkin kelpaavat mainiosti. :) Ruska-aikaa olisi tosiaan ihana todistaa; aika paljon näimme jo upeita punaisen sävyjä varvuissa ja muiden matalien kasvien lehdissä, mutta puissa emme. Muutaman viikon päästä ruska lienee kauneimmillaan!

   Tykkää

 2. Upeita paikkoja löytyy Suomestakin! 🙂 Levi on minulle tuttu talviaikaan, mutta kesällä olen käynyt vain kerran ja siitäkin on yli 20 vuotta aikaa.
  Ei uskoisi että kivet ovat niin kalliita. Niitä kun Suomessa riittää. Järkytyin myös kesällä, kun kaverini kertoi, että yksi pieni katukivi maksaa 20 euroa. Toivottavasti yllätyslaskuja ei ole tulossa enempää. Hienoa kuitenkin että rakentaminen edistyy.

  Tykkää

  1. Kiitos toivotuksistasi ja myötätunnosta! ❤ Nyt on helppo uskoa tuo katukiven hinta, jota itsekin olisin ihmetellyt vielä hetki sitten. Minullekin tuli heti mieleen, että Suomessa luulisi kiveä riittävän, jolloin myös niiden hinta voisi olla pienempi. Isäni veikkasi, että kivet itsessään eivät ole niin kalliita, mutta että niiden lastaaminen ja kuljetus tontille maksavat eniten. Se voi toki olla mahdollista, vaikka kivet tilattiin läheltä tonttia. Kymppitonnin lasku tuli joka tapauksessa pelkästään kivistä toimituksineen, eli summaan ei sisälly mitään muuta työtä. Saa nähdä, kuinka paljon maaurakoitsija (eli tien ja talon pohjan rakentaja) veloittaa työstään!

   Levi on tosiaan kaunista seutua. :) Useimmat kävelymme sijoittuvat juuri Leville, mutta Särkitunturi on virallisesti Muonion puolella 40 – 50 kilometrin päässä Leviltä. Toivottavasti pääset joskus uudestaan Levin seudulle tai muualle Lappiin, joka on toki täynnä upeita paikkoja!

   Tykkää

 3. Mielettömät maisemat. Toivottavasti ei tule lisää isoja rahaylläreitä. Taloprojektiasi on kiva seurata. Kun olin muinoin viikon tunturivaelluksella Saariselällä, tuntui takaisin ihmisten pariin tullessa tosi isolta uutiselta, että sillä aikaa oli alkanut Persianlahden sota. Ja tämähän oli ennen kännyjen aikaa, tunturissa ei tiennyt maailmanmenosta mitään. Taitaa nykyäänkin olla kännyjen katvealueita pohjoisessa?

  Tykkää

  1. Lapin maisemat tekevät tosiaan vaikutuksen. :) Olipa kiva lukea omasta tunturikokemuksestasi ennen kännykkäaikaa! Noinhan sen juurikin on täytynyt olla, koska viralliset uutiset eivät ole voineet kantautua tuntureille (elleivät sitten toiset vaeltajat tiedä jotain ja jaa tietojaan polulla). Meillä toimi Levillä puhelimet koko ajan, samoin kannettavan nettitikku, jota käytän etelässäkin. Ilmeisesti katvealueita kuitenkin yhä on muualla pohjoisessa, vaikka Levi onkin pystytty yhdistämään verkkoihin.

   Mukavaa, että pidät taloprojektin seuraamisesta, ja kiitos myös toivotuksista vähemmän rahanmenon suhteen! :)

   Tykkää

 4. Iik miten upeita maisemia! Taatusti on sielu levännyt ❤️

  Ja kääks. Maatyöt on kyllä kalliita. Jos tuo oli pelkistä aineksista ja niiden kuljetuksesta, kuulostaa tosi kovalta. Toivottavasti isot yllätyslaskut jäisivät tuohon, eikä projekti enää yrittäisi kyykyttää mistään suunnasta. Rassaavaa on ihan varmasti jo muutenkin pidellä kaikkia lankoja aisoissa.

  Tykkää

  1. Lapissa tosiaan lepäsi sielu, ja maisemissa silmät. :)

   Maatöiden kalleus on kyllä yllättänyt. Summa koostuu juurikin vain aineksista ja kuljetuksesta. Tosin monille tonteille tai muille rakennustyömaille ei tarvitse rakentaa niin jykevää tietä kuin meidän tontille; nimenomaan tiehen upposi satoja tonneja kivimurskaa, ja tie tuli näin ollen kalliimmaksi kuin talon pohja. Kiitos tsempeistä, minäkin kun niin toivon, että huippukalliit yllätyslaskut jäisivät tähän! ❤ Talojuttujen pähkäily ja kaiken selvittely ym. hankinnat tosiaan rassaavat, eli ihanaa olisi toisinaan yllättyä vaikka niin päin, että jokin asia ei ollutkaan niin kallista ja/tai vaivalloista kuin olin ensin ajatellut! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s