Tontilla alkaa tapahtua

Ennen taloprojektiin ryhtymistä minua varoiteltiin siitä, että rakennushommissa voi mennä ikuisuus. Ilmeisesti meidän kohdalla ei kuitenkaan käy niin, sillä tontilla on jo täysi touhu päällä.

Kovin myllättyä on. Se, mikä vielä hetki sitten näytti viidakolta, näyttää nyt tältä:

Yllä näkyy tien tieltä raivattua maata, kiviä ja kantoja. Tiestä tulee leveä, vahva ja kantava, jotta se kestää talokuljetusauton ja nosturin painon.

Maassa oli isoja kuoppia, minkä tajusin vasta kun astuin yhteen ja kaaduin. Minulla oli papereita sylissä, enkä siksi nähnyt kunnolla eteeni. Ei onneksi sattunut yhtään, maa kun oli niin pehmeää.

Tällä kertaa meidät pyydettiin tontille merkitsemään talon paikka. Yllätyin ensin pyynnöstä, sillä talohan on piirretty asemapiirrokseen millin tarkkuudella, ja jouduin lisäksi maksamaan hintavasta asemapiirroksesta erikseen. Tontilla seisoessamme tajusin kuitenkin, että kun maata on yli hehtaari, ja asemapiirroksessa tonttimme on pieni pläntti yhdellä A4:n paperiarkilla, millimetrin tarkkuus paperilla ei välttämättä kerro talon paikkaa maastossa edes metrin tarkkuudella. Niinpä oli hyvä, että menimme tontille mittailemaan.

Jutussa oli vain yksi mutta. Tai aika montakin muttaa. Yksi isoista risukasoista oli nimittäin juuri talon paikan kohdalla. Kasa oli niin korkea ja laaja, että se teki tiettyjen mittojen ottamisen mahdottomaksi. Lisäksi meillä ei ollut kunnon mittalaitteita (esim. lasermitta) eikä edes kompassia ilmansuuntien tarkkaa päättelyä varten (talon julkisivun tulisi osoittaa suoraan etelään). Ilmansuunnatkin päättelimme lopulta fiilispohjalta, vaikka toki tiesimme koko ajan suurpiirteisesti, missä mikäkin suunta on.

Yllä näkyy kahden eri kulman maastomerkit. Kolmas kulma jää risukasan taakse ja viimeinen kulma vasemmalle valokuvan ulkopuolelle. Yllä näkyvistä kulmista vain toinen on talon kulma, toinen puolestaan terassin kulma. Risukasan takia emme pystyneet merkitsemään maastoon pelkkää talon paikkaa, vaan jouduimme merkitsemään koko kompleksin (talo + terassit).

Tänään maatyömies soitti ja kertoi jo kaivaneensa talon paikkaa noiden meidän laittamien merkkien perusteella. Asemakaava-alueella näin suurpiirteinen mittaaminen ei tulisi kuuloonkaan, eikä mittaaminen muutenkaan ole ostajan tehtävä, vaan mittaaminen tehdään kunnon laitteilla asiantuntijoiden toimesta. Ja kun asemakaava-alueiden tontit vieläpä ovat nykyään niin pieniä, ja naapureiden tontit alkavat siitä, mihin oman talon seinä yltää, talojen kohdat täytyy mitata erittäin tarkasti. Toista se on haja-asutusalueella maalla. Talon paikka kaivetaan siihen, mihin ostaja sattuu merkit lonkalta painamaan!

Ilokseni maatyömies sanoi, että maata tarvitsi kaivaa vain vähän talon kohdalta, ennen kuin se muuttui kovaksi. Nyt on siis varmaa, että maaperä ei ole pehmeää eikä talo siksi tarvitse mitään erikoisvahvennuksia perustukseen, vaan tavallinen, nykyaikainen perustus on juuri sopiva meidän talolle. Taloon tulee joka tapauksessa tuulettuva alapohja, jollaista Säteilyturvakeskuskin suosittelee radonalueille.

Kaikki vaikuttaa toistaiseksi menevän hyvin, mutta paljon saa jännittääkin juttuja aina talon paikasta ja eri asioiden kalliista hintalapusta alkaen.

Yllä näkyy saunarakennus, jota voisin yrittää remontoida myöhemmin syksyllä. Se osittain houkuttaa, mutta osittain unelmoin uudenraikkaasta saunasta. Katsotaan nyt. Vielä on paljon tähdellisempääkin pohdittavaa kuin saunalöylyt.

2 vastausta artikkeliin “Tontilla alkaa tapahtua

  1. Ihanhan tuo näyttää, että sinne meinataan jotain rakentaa! Toisaalta hauska, että itse saa käydä merkkaamassa talon paikan. Paremmin mä osaisin sen maastoon merkata kuin kartalle kuvitella. Toki tuolla on tilaakin merkkailla vähän suurpiirteisemmin kuin kaupunkien pienillä tonteilla, kuten sanoit.

    Tykkää

    1. Oli tosiaan hyvä, että merkitsimme talon paikan itse maastoon; suunnittelija sanoikin, että kun paikan määrittää itse, ei voi ainakaan myöhemmin syyttää muita siitä, että talo on väärällä paikalla. Ja koska pinta-alaa todella on niin paljon, on kovin epätodennäköistä, että suunnittelija tai maatyömies olisi osannut merkata juuri saman kohdan kuin me. Se minua lähinnä huvittaa, että meidän summittaisesta arviosta tuli nyt totisinta totta, eli talo lätkäistään merkitsemäämme kohtaan, vaikka siinä mättäisi jokin (kun kukaan ei kerran tullut tarkastamaan paikan oikeellisuutta). Talon terassi tulee nimittäin kovin lähelle toisen tontin rajaa, ja yksi pelkoni oli, että terassi osuisi vahingossa toisen tontin rajalle. Asialla ei ole kovasti merkitystä, koska myös se toinen tontti on meidän, mutta jos sen tulevaisuudessa haluaisi myydä, siinä ei sopisi olla meidän terassia millinkään vertaa. :)

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s