Mustikkatorttu (vegaaninen)

Mitä tehdä, kun pakastimessa on hurjasti viime kesänä/syksynä poimimiani mustikoita, ja pakastimen pitäisi pian olla tyhjä uutta asukasta varten?

Mustikkatorttua tietenkin! Olen jo tehnyt mustikoista lukuisia pirtelöitä ja laittanut niitä puuron sekaan, ja halusin nyt jotain muuta. Ajatus mustikkapiirakasta houkutti, mutta tiesin, ettei minulla ollut vaniljakastiketta tai -jäätelöä, mitä marjapiirakat usein vaativat kylkeensä. Muistin tehneeni jo teininä sellaista mustikkatorttua, joka on itsessään niin hyvää, ettei se välttämättä vaadi mitään sooseja päälleen. Niinpä kaivoin reseptin esiin. Torttu on helppo ja nopea tehdä, vaatii vain vähän raaka-aineita, ja se todella on melkoisen herkullista paljaanakin. Herkullisuus johtuu sokerista ja rasvasta, joista viimeisintä en käyttänyt lainkaan aiemmin jakamassani mustikkapiirakkareseptissä. Minulla oli rasvaa jäljellä vappuna leipomistani munkeista, joten nyt sain oivasti käytettyä myös sitä.

Tarjosin mustikkatorttureseptiä aikoinaan yläasteemme kokoamaan reseptikirjaan, johon se myös pääsi. Niinpä en tiedä sen alkuperäistä keksijää, mutta olenkin muokannut sitä hieman vuosien varrella. Omaan versiooni ei tule esim. kananmunaa ja hyytelösokeria, sillä resepti toimii hyvin ilmankin.

Mustikkatorttu

Murotaikinapohja:
 • 200 g margariinia
 • 1 dl sokeria
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
Täyte:
 • 6 dl mustikoita
 • 1/2 dl sokeria
 • 2 rkl perunajauhoja
 • (1 tl vaniljasokeria)
 1. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi.
 2. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos taikinaan kaapimella sekoittaen.
 3. Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle (ja reunoille).
 4. Sekoita täytteen aineet keskenään, ja kaada täyte taikinan päälle vuokaan.
 5. Paista mustikkatorttua 200 asteessa uunin keskitasossa 20 – 25 minuuttia.

Noin helposti torttu tosiaan syntyy!

Suosittelen, että taikinaa ei vedä vuoan reunoille, sillä reunat paistuvat, kuivuvat ja mahdollisesti palavat, vaikka torttu on keskemmältä vielä raaka. Toinen ja samalla viimeinen vinkki on se, että ei kannata pelästyä, vaikka tortun täyte on 20 – 25 minuutin kohdalla vielä aivan hyllyvä; se hyytyy täydellisesti, kun tortun antaa jäähtyä.

Erilaisia vaniljakastikkeita tai -jäätelöitä voi halutessaan käyttää, mutta rasvainen ja makea torttu maistuu mainiolta sellaisenaankin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s