Mutkia matkaan

Alkuun huonot uutiset:

 • En saa rakennuttaa taloa pellolle, jolle halusin ja jonka esittelin täällä.
 • Edes talon terassia ei saa rakentaa pellolle, sillä peltopläntti on merkitty yleiskaavaan viljelyalueeksi.
 • Tontin lähellä tai oikeastaan koko asuinalueella ei ole minkäänlaista viemäriverkostoa. Tilanne on sama kaikille naapureille. Se tarkoittaa, että vessanpönttövedet johdetaan maan alle umpisäiliöön, joka pitää tyhjentää maksua vastaan niinkin usein kuin kolmen kuukauden välein. Säiliö täyttyy nopeasti, koska jätteen lisäksi sinne päätyy litrakaupalla vettä joka ikinen kerta, kun vessa vedetään.
 • Saadakseni juoksevaa vettä taloon (kunnallistekniikan kautta) minun pitäisi palkata maaurakoitsijat kaivamaan väylä kaukaa yhden pääajotien alta, mikä on kuulemma hyvin kallista ja vaivalloista. Niinpä minulle ehdotettiin, että saisin oman vesiliittymän naapurin porakaivosta. Idea voi olla hyvä ainakin kustannuksiltaan, mutta en välttämättä haluaisi olla riippuvainen muista veden suhteen. Mitä jos naapurit esim. muuttavat pois, eivät huolla kaivoa tai vettä ei riitäkään kaikille (vaikka kunnollisia porakaivoja pidetäänkin ehtymättöminä)?
 • Jostain maanmainiosta syystä yksi tontin talo on ”museollisesti arvokas”, eikä sitä saa purkaa. Emme tosin olleetkaan sitä purkamassa, mutta talo lasketaan tontin pääasialliseksi asuintaloksi, vaikka se on ollut asumaton 30 vuotta! Näin ollen omalle talolleni haetaan rakennuslupaa sivuasuntona. Tontilla saa olla vain yksi pääasunto ja yksi sivuasunto, vaikka lääniä on silmänkantamattomiin. Mikäli yksi toinen tontilla jo olemassa oleva talo laskettaisiin sivuasunnoksi, se pitäisi purkaa, jotta oma taloni voisi saada rakennusluvan. Juuri sitä taloa emme haluaisi purkaa, koska se on kaikista tontin taloista uusin ja siten parhaiten säilynyt.

Huh, että listasta tulikin pitkä! Taloprojekti on vasta aluillaan, ja olen jo tässä vaiheessa aika naatti. Ymmärrän nyt paremmin termin taisteluväsymys. Eikä taistelu ole vielä edes alkanut!

Nyt jos koska on nähtävä asioiden hyvät puolet. Niitä voisivat olla seuraavat asiat:

 • Talo voi mahdollisesti saada rakennusluvan hyvin läheltä sitä peltoplänttiä, jota olin ajatellut. Jos niin kävisi, talo yhä osoittaisi etelään järvelle päin, mutta olisi monta metriä kauempana järvestä ja siten lähempänä tontin muita taloja.
 • Vaikka talon terassiakaan ei saa rakentaa pellolle, sen reuna saa tulla pikkuisen pellon rajan yli.
 • On todennäköistä, että tontilla jo olemassa olevaa sivurakennusta ei ole rakennettu sivuasuntona, vaan talousrakennuksena, jolloin sitä ei tarvitsisi purkaa oman taloni tieltä.

Siihen hyvät puolet toistaiseksi loppuvatkin, sillä näen vesi- ja viemäritilanteen melko kehnona. Ei umpisäiliö oikeasti mikään kirosana ole, vaikka ei olekaan ekologinen ja vaatii tyhjennyksen. Kunnon viemäriverkosto ei olisi yhtään ekologisempi veden kulutuksen osalta, mutta jätteitä ei tarvitsisi koskaan ajatella sen jälkeen, kun ne on vetänyt pöntöstä alas. Umpisäiliö kenties pakottaa läträämään harkitummin, koska ajatus nopeasti täyttyvästä kakkavesisäiliöstä ällöttää. Säiliön tyhjentäminen tontin alueella maksaa tällä hetkellä 440 euroa vuodessa, mikä on kova hinta.

Kaikki umpisäiliön haitat saavat minut miettimään ekologisempia, halvempia ja mahdollisesti muutenkin itseäni enemmän miellyttäviä ratkaisuja. En kuitenkaan toistaiseksi ole keksinyt mitään umpisäiliötä parempaa, sillä erilaiset mustan veden saostusmenetelmät eivät enää ole laillisia, ja haluan kuitenkin todennäköisesti vesivessan. Ostamani talohan on ominaisuuksiltaan moderni, kaikki mukavuudet sisältävä omakotitalo, ei siis mikään askeettinen mökki, miltä se pian alkaa vaikuttaa, jos päädynkin lopulta hankkimaan jonkin sisähuussin!

Nykymaailma tarjoaa valtavan määrän tekniikkaa ja sovelluksia, joista en koskaan ole ollut kiinnostunut ja joihin en koskaan laittaisi aikaani ja rahaani. Kai oletin, että maailmassa, jossa on jo sellaisiakin tarpeettomia keksintöjä kuin älykondomit, olisi myös mahdollista tuoda kunnallistekniikka reilun 50 kilometrin päähän Helsingistä. Niitä harvoja tekniikoita, joita ihmiset todella tarvitsisivat ja arvostaisivat. Mutta ei.

Näkymät pahasti ummehtuneen museotalon ikkunoista onneksi hoitavat väsähtänyttä mieltä.

8 vastausta artikkeliin “Mutkia matkaan

 1. No voihan lokakaivo :( Ihan varmasti on näännyttäviä uutisia, noi kaikki. Ei muuta kun parhaita mahdollisuuksien rajoissa olevia ratkaisuja päin. Pidän kovasti peukkuja!!

  p.s. Jos yhtään lohduttaa, niin 440 eur vuodessa on niillä huudeilla ihan kohtuullinen vuosikulu. Ite maksettiin aika paljon enemmän, matkakuluista johtuen. Noin ylipäätäänkin Porvoossa kyllä osataan rokottaa. Järjettömät kiinteistöverot ja kallista vähän kaikki.

  Oot varmasti verrannut, miten paljon halvemmaksi jätevesi tulisi kunnallistekniikalla, onko ero oleellisen paljon? Mä en yhtään tiedä, kun ei oo koskaan ollut sellaista taloa jossa ei olisi omaa lokakaivoa. Korpisijainneista kun tykkään. Kakkakaivon(kin) kanssa tulee kyllä vallan mainiosti toimeen, mun mielestä ja kokemuksella ainakin :)

  Tykkää

  1. Kiitos kovasti peukuista ja kokemusten jakamisesta; juuri tuollaista tietoa kaipaan! ❤

   Olen itse asiassa siinä käsityksessä, että kunnallisen viemäriverkoston kulut olisivat (paljon) umpisäiliötä suuremmat etenkin rakennus-/liittymisvaiheessa. Ajan myötä hintaero kaiketi kaventuisi, koska säiliöstä koituu enemmän kuluja (ja työtä). Lisäksi talon jälleenmyyntiarvo voisi olla suurempi, jos talo olisi liitetty kunnallistekniikkaan.

   Toisaalta oli kiva lukea, että kakkakaivon kanssa pärjää noin hienosti kuin kerroit! :) Ehkä minäkin miellyn umpisäiliön ideaan ja toteutukseen pian, kunhan projekti etenee. Huomaan, että minua auttaa tällainenkin ajatus: vaikka en ilahdu siitä, että suurin osa säiliön sisällöstä on vettä, jonka roudaamisesta joudun maksamaan, niin on kuitenkin mukava asua laillisesti pohjavesiä kunnioittaen. :) Sillä aiemmat saostuskaivothan, joissa vesi eroteltiin jätteestä (plussa), eivät olleet teholtaan riittäviä ja päästivät siten saastunutta vettä ties mihin asti maaperässä (iso miinus).

   P.S. En valinnut talon paikaksi juuri Porvoon tonttiamme, enkä ole vielä blogissa kertonut, missä valittu tontti sijaitsee. ;) Kaukana Porvoosta se ei tosin ole, ja hinnat tuntuvat olevan monen asian kohdalla samaa tasoa.

   Tykkää

   1. Kunnallistekniikka on juu varmasti kalliimpi juurikin liittymisvaiheessa. Käyttökuluista en tiiä, mutta per kuutio kantsii ainakin vertailla. Ite en edellisessä talossa nähnyt järkeväksi liittyä, vaikka runkolinjasta oli jo vedetty putket tontille ja varsinainen työ ei olisi maksanut mitään (mun mies oli parikymmentä vuotta maanrakentaja). Reippaasti viisinumeroiset liittymämaksut ei innostaneet toimeen. Nykyisessä meillä on tuleva vesi kunnallistekniikalla, ja tuntuu jotenkin hullulta maksaa hanasta tulevasta vedestä.

    Mutta siis, ei lokakaivossa ole mittään kammottavaa :) Ihan tavallinen, arkinen ja murheeton asia suuressa osassa Suomea :) Jälleenmyyntiarvoon vaikutus riippuu pitkälti ostajista, mitä halutaan yli muun. Aika usein monet isot investoinnit jää vähäarvoisiksi, tai jopa arvottomiksi kokonaisuutta myydessä. Tai ainakin kannattaa varautua, että niin voi käydä.

    P.s. Aijaa, mä olin niin tuossa kuvitelmassa, sorry! Olisin voinut vaikka vannoa lukeneeni Porvoo / Loviisa keskustelusta, josta kirjoitit, mutta olen siis lukenut aivan omiani :D Tulipa pönttö fiilis :D :D

    Tykkää

   2. Älä turhaan huoli tonttisekaannuksesta! :) Moni on varmasti siinä käsityksessä, että talo tulee juuri Porvooseen, koska kaupantekohetkellä juttelimme välittäjän kanssa nimenomaan Porvoon tontistamme. Pakkaa sekoittaa se, että suvullamme on tontteja vähän siellä sun täällä.

    Kiitos tuosta vinkistä, että vertaa veden hintoja kuutioissa; se onkin varmasti paras tapa!

    Älytöntä, miten kallista kunnallistekniikkaan liittyminen voi olla juurikin korvessa, vaikka putketkin oli jo vedetty! Pääkaupunkiseudullahan liittyminen ei maksa paljon mitään, vaikka kaikki muu aina tonteista alkaen onkin sitten kalleinta mahdollista.

    Jännä juttu tuo lokakaivoasia. Olen nimittäin kuullut useammalta ihmiseltä hyvää siitä juuri niin kuin sinultakin, ja sitten toista ääripäätä edustaa tarinat, joiden mukaan umpisäiliössä ei ole mitään ideaa ja se on typerin ratkaisu kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Kun olen kysynyt perusteluja negatiivisiin arvioihin, en kuitenkaan ole saanut kunnollisia vastauksia. Haluankin vielä perehtyä erilaisiin ratkaisuihin paljon paremmin, vaikka mielikuvani umpisäiliöstä onkin nyt paljon positiivisempi, kiitos mm. sinun! 💜

    Tykkää

  1. Heh, tuolta tämä projekti tosiaan tuntuu! Toisaalta haluan ajatella, että kun asiat mietitään tarkoin jo nyt ennen lupahakemuksen jättämistä (pääsuunnittelijan johdolla totta kai, sellainen henkilö kun on pakko palkata (ja ei tästä kyllä mitään tulisikaan ilman häntä)), niin ehkä jatko meneekin sitten hyvin ja vaivattomasti. Ties vaikka talon rakennuttaminen siten sopisi sinullekin. ;)

   Tykkää

 2. Ikävä kuulla, että on tullut jo mutkia matkaan. Kannattaa harkita myös kuivakäymälää. Niitä on nykyisin ymmärtääkseni melko vaivattomia ja hajuttomia. Sillä saisi ainakin säiliön tyhjennysväliä pidennettyä.

  Tykkää

  1. Kuivakäymälät ovat tosiaan varteenotettavia vaihtoehtoja, varsinkin polttavat sellaiset. Hölmöä on ollut huomata, että mihin vain vaihtoehtoon päädymmekin, mikään niistä ei vastaa sellaista tavallista vessaa, johon olemme tottuneet. Umpisäiliön hankkimalla itse vessassa käynti on toki samanlaista, mutta viimeistään tyhjennysvaiheessa muistaa, että umpisäiliö on vain väliaikainen varasto.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s