Kulli ja pillu

Olen kertonut blogissa massiivisesta raakkausprojektista, jonka aloitin toden teolla vähän aikaa sitten. Viikon ajan olen keskittynyt nimenomaan papereiden läpikäymiseen ja hävittämiseen. Tulostakin on vihdoin syntynyt, mistä kertonen enemmän huomenna, mutta pari paperia ansaitsee oman esittelynsä.

Yläastepapereiden joukosta löytyi biologian tunnilla käytettyä opetusmateriaalia, jota muistan ihmetelleeni kovasti jo 15-vuotiaana, eli 16 vuotta sitten.

Tekstit kullista ja pillusta särähtivät korviini pahasti jo silloin. Ne sanat eivät käytännössä kuulu sanavarastooni tänäkään päivänä. Voin kuvitella käyttäväni niitä ainoastaan halventavassa merkityksessä ollessani vihainen jollekulle, mutta tavallisessa puheessa en koskaan viittaa kenenkään alapäähän kullina tai pilluna. Nuo sanat vain kerrassaan ovat niin käsittämättömän rumia! Tosin monet muut vastaavat ilmaukset, kuten kyrpä ja tussu, eivät puhuttele yhtään kullia ja pillua enempää.

Merkittävintä opetusmateriaalin tekstissä on se, että kullista ja pillusta ennustetaan tulevan yleiskielen sanoja. Yleiskieleen viitattiin ennen kirjakielenä, ja Kotimaisten kielten keskus kertoo siitä seuraavaa:

Yleiskieli on kielimuoto, jota käytetään mm. sanomalehtien, television ja radion uutisissa, oppikirjoissa, tietokirjoissa, asiakirjoissa, käyttöohjeissa ja tiedotteissa. […] Se [yleiskieli] on mm. neutraalin asiatyylin kielimuoto.

Ja kullista ja pillustako pitäisi tulla neutraaleja, asiatyyliin sopivia sanoja? Ainakaan toistaiseksi ennustus ei ole toteutunut.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan molemmat sanat ovat alatyylisiä, mistä tiedetään seuraavaa:

Alatyyli on karkeuksia sisältävä kielellinen ilmaisutyyli. Esimerkkejä alatyylisistä sanoista ovat kaikki kirosanat ja muut vulgaareina pidetyt ilmaisut kuten haistattelut. Alatyylin käyttöä sille sopimattomissa paikoissa pidetään loukkaavana. (Lähde: Wikipedia)

Jos pillun kaltaiset sanat olisivat neutraaleja ja asiatyylisiä, googlaamalla sanan pillu ei saisi tällaisia hakutuloksia:

En yhäkään käsitä, miksi meille jaettiin koulussa tuollaista opetusmateriaalia.

Melkein huvittavinta on se, että monisteessa kullin synonyymeiksi tarjotaan pippeliä ja kikkeliä! Noita vain pikkulasten kanssa käytettäviä nimiä!

Kielitoimiston sanakirjankin mukaan sanat pippeli ja kikkeli ovat lastenkielessä tai lapsille puhuttavassa kielessä käytettäviä sanoja.

Opetusmateriaalin viesti: kulli = kikkeli. Alatyyli = lastenkieli. En tiedä, mitä teineille tänä päivänä opetetaan, mutta itse saamani monisteet ovat joka tapauksessa vuodelta 2001.

Lienee tarpeetonta raportoida, että kulli- ja pillumonisteet eivät päässeet säästettävien joukkoon.

4 vastausta artikkeliin “Kulli ja pillu

 1. :,D Mulla on traumoja kotitaloustunnin (elettiin siis vuotta -94-95) marttojen opetusvideolta, jossa kaksi teinipoikaa pähkäili mitä tekis viikonloppuna. Toinen ehdotti, että tehdään jotain jännää, johon toinen totesi, että joo, tehdään jotain vekkulia! Ei tosin läheskään yhtä paha kuin kulli-pillu-moniste…

  Tykkää

  1. Vekkuli, voi ei! 😆😄 Ihana sana, mutta teinipojan suuhun tosiaan täysin väärä ja kovin lapsekas. Taisivat martat luulla, että nuorten kovasti käyttämä v-sana tulee vekkulista. Mahtoi teillä oppilailla olla hauskaa, vaikka tapahtumasta jäikin trauma.

   Tykkää

   1. Ooh, trauma taitaa häipyä pikkuhiljaa, kun unohdin, että se toinen sanoi ensin ”jotain vänkää” (eikä ”jännää”)… ”Tehdään jotain vänkää… -Joo, jotain vekkulia!”

    Tykkää

   2. Tuohan on vielä hirveämpää/hupaisampaa! 😂Teinikundit puhumassa kuin pikkupojat 50 vuotta sitten… Kun muisto palasi nyt mieleesi, niin ehkä saat muutettua esityksen viimeisetkin kauhun piirteet puhtaaksi komediaksi. 😄

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.