Jännitysnäytelmä

Sain ostotarjouksen asunnostani.

Tarjouksen saaminen ei tuntunut niin upealta kuin olin ajatellut, ja epäilin sen johtuvan siitä, että varsinaista kauppaa ei ollut vielä tehty. Toisin sanoen lankesin jo äidinmaidossa saatuun ”kaikki voi vielä mennä pieleen” -ajatteluun, jolloin pelkkä tarjous, vaikka sitova onkin, ei vielä riittänyt vakuuttamaan minua.

Tällä viikolla kaupantekopäivä oli vihdoin käsillä. Tilaisuudelle oli varattu aika tietystä pankista, jonne saavuin isäni kyydittämänä. Asunnonvälittäjä oli jo paikalla. (Aion kirjoittaa oman postauksensa siitä, myydäkö kotinsa itse vai välittäjän kautta.) Olimme isäni kanssa sen verran ajoissa paikalla, että ehdimme jutella välittäjän kanssa niitä näitä ostajaa odotellessamme.

Aikaa kului, ja pälyilimme kaikki vuorollamme pankin ovelle. Olin saanut lukea kauppakirjan ennakkoon, joten tiesin ostajan iän. Pankin ovi kävi tiuhaan, mutta kukaan uusi tulija ei sopinut profiiliin. Kun tuntui, että odottelua oli jatkunut jo liian kauan, katsoin kellonajan kännykästäni. Se oli jo yli sovitun ajan.

Aloin hermostua. Kaikki epäilyni osuisivat sittenkin oikeaan, ajattelin. Ostaja ei koskaan saapuisi. Hänen olisi halutessaan helppo vain jättäytyä kaupasta, koska eihän sopimukseen kuulunut edes käsirahaa, jonka hän joutuisi kaupan peruessaan maksamaan. Alusta asti olin ihmetellyt käsirahan puuttumista, sillä se toki lisää ostajan sitoutuneisuutta kauppaan, ja nyt sitten käy näin! Kaiken lisäksi tuntui, että välittäjäkin alkoi hermostua, sillä hän sekosi jutuissaan pahemman kerran, kun juttelimme yhdestä tietystä sukumme tontista:

 • Välittäjä: Niin missäs teillä taas olikaan se tontti?
 • Minä: Porvoossa.
 • Välittäjä: Ai Porvoossa! No sinne ei olekaan sitte pitkä matka.
 • Isä: Ei niin, vain vajaa tunti.
 • Välittäjä: Joskus tontit menee nopeasti kaupaksi, joskus niitä taas myydään parikin vuotta. Loviisassa on kyllä vähän huono tilanne nyt, mutta aiotte sinne silti?
 • Minä: Eiku se on Porvoossa.
 • Välittäjä: Niin Porvoossa! No sinne varmaan saa rakennusluvankin paljon nopeemmin kuin Helsinkiin.
 • Isä: Voi olla.
 • Välittäjä: Onko teillä jo talo valittuna?
 • Minä: [kertoo lyhyesti talosta]
 • Välittäjä: Ai ku ihanaa! Loviisaan ei onneksi oo pitkä matka.
 • Isä: Eiku se meidän tontti on Porvoossa.
 • Välittäjä: Niin Porvoossa!

jne. jne.

Pian meidät tultiin hakemaan yhteen kokoushuoneeseen. Välittäjä meni vähän edeltä, ja kuiskasin isälle, että vain ostaja puuttuu. Koko palapelin tärkein palanen! Kuvittelin jo mielessäni, kuinka odottelisimme häntä huoneessa kukin kännykkäänsä tiiraillen. Lopulta välittäjä soittaisi ostajalle. Tällä olisi puhelin tarkoituksellisesti kiinni ja hän olisi parhaillaan matkalla Timbuktuun. (Aivan kuin määränpäällä olisi edes mitään väliä, kun tosiasia on se, että hän ei halua ostaa asuntoani.)

Saapuessamme kokoushuoneeseen näin ostajan jo istuvan siellä pankkivirkailijaa vastapäätä. Ostaja olikin saapunut pankkiin aivan ensimmäisenä! Ajatukseni muuttuivat kertaheitolla: Vau, hän haluaa sittenkin ostaa asuntoni! Hän näyttää innokkaalta ja hermostuneelta. Nyt tämä todella tapahtuu, sillä ei kai hän muuten olisi tänne tullut?

Pian kaikki paperit oli allekirjoitettu ja rahat maksettu. Ostaja oli silminnähden iloinen ja jännittynyt, eikä vielä uskonut koko tapahtumaa todeksi. Minä olin silminnähden iloinen ja jännittynyt, ja selitin itselleni, että viimeistään nyt tämä on uskottava todeksi.

Nyt asun asunnossa, joka ei enää ole minun.

Pian olen talonomistaja. Ties minne Loviisaan tässä vielä päädytään!

6 vastausta artikkeliin “Jännitysnäytelmä

  1. Kiitos paljon! 💜 Välittäjälle tosiaan tuli jonkinlainen Loviisa-fiksaatio, mutta onneksi itse kaupanteko muuten sujui lopulta niin hyvin. Kauttaaltaan välittäjä hoiti hommansa mallikkaasti, vaikka niin hylkikin Porvoota! 😁

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s