Hedelmällistä työnhakua

Nyt on keksitty oiva keino työllistää laiskimmatkin työttömät. Ja tämähän keino tepsii! Tässä kirjoituksessa aion toimia esimerkkinä ja näyttää, miten ihanteellisesti hallituksen ehdottamat muutokset työllistäisivät kaltaiseni hakijan.

Helsingin Sanomista löytyi 4.5.2017 alla näkyvä artikkeli, jossa kerrotaan uudesta, työllisyyttä lisäävästä lakiesityksestä.

Muutokset ja ehdotukset pähkinänkuoressa:

 • työnhakijan pitää tehdä keskimäärin yksi työhakemus viikossa eli 12 työhakemusta kolmessa kuukaudessa
 • työnhakijan on ilmoitettava itsestään ja raportoitava edistymisestään sähköisesti vähintään kerran viikossa

Ongelmat:

 • työnhakija saa nykyistäkin vähemmän palvelua työvoimaviranomaisilta
 • työnhausta tulee entistä byrokraattisempaa
 • näennäishakemuksia tulee pakostakin paljon, koska vähänkään sopivia työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole riittävästi haettavana kaikille
 • työnantajat eivät välttämättä halua valtaisaa määrää hakemuksia, mikä voi vähentää heidän haluaan rekrytoida työvoimaviranomaisten kautta
 • mahdollinen lopputulos: hirviömäisen suuri määrä työttömiä hakee työpaikkoja, joita on tarjolla aiempaakin vähemmän

Leikitään, että lakiesitys hyväksyttäisiin ja ehdotuksista tulisi siten todellisuutta. Miltä oma tilanteeni näyttäisi, jos olisin työtön? Koska olen nyt kielialan freelancer, jolla on toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän töitä, työpaikkojen hakeminen ja työ- ja elinkeinopalvelut (TE) ovat minulle kovin tuttuja. TE-palveluiden piiriin kuuluu mm. EURES, jonka kautta hain ja sain työpaikan Irlannista. Sopivien työpaikkailmoitusten löytäminen on kuitenkin valitettavan harvinaista. Hyvänä esimerkkinä siitä toimii TE-palveluiden Työpaikkavahti, joka tarjoaa minulle järjestäen töitä, joihin minulla tai juuri kenelläkään muulla suomalaisella ei ole pätevyyttä.

Voi, miten voisin osata valita näin monesta hyvästä vaihtoehdosta! Miten päättää, hakisinko soranin, lingalan vai georgian tulkiksi? Ai niin, eihän minun tarvitse päättää mitään, vaan haen pakosta soranin tulkiksi tällä viikolla, lingalan tulkiksi ensi viikolla ja niin edelleen. Huolimatta siitä, että minulla ei ole lainkaan osaamista noissa kielissä. Työnhaku ei ole koskaan ollut yhtä hedelmällistä.

Lakiesityksessä ei selvästi haluta hyväksyä sitä tosiasiaa, että tietyillä aloilla mitään työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole juuri koskaan edes haettavana saati saatavana. Jos työllisyyttä oikeasti haluttaisiin parantaa, tietyt koulutusohjelmat esim. yliopistoissa olisi lopetettava kokonaan, jotta valmistuvien määrä ei olisi niin valtava haettaviin työpaikkoihin nähden. Muuten en näe mitään ongelmaa siinä, että työttömiä yritetään aktivoida ja että heidän halutaan ottavan enemmän vastuuta työnhausta ja omasta työllistymisestä. Itse kirjoittaisin mielelläni yhden hakemuksen viikossa, ja joskus enemmänkin, mikäli haettavia työpaikkoja löytyisi.

Mitä Työpaikkavahtiin tulee, olen yrittänyt ruksia tulkkien työt kokonaan pois omalta listaltani, mutta se ei ole onnistunut. Lisäksi olen toki hakenut töitä oman alani ulkopuolelta, kuten myyjäksi suklaakauppaan (minulla kun on kokemusta suklaan tekemisestä), mutta työnantajilla ei tunnu olevan mitään kiinnostusta palkata maistereita myyjiksi, siivoojiksi tms., mikä on täysin ymmärrettävää, koska paljon sopivampiakin hakijoita löytyy – ja heitäkin usein liiaksi.

Miltä pakosta tehtävä näennäishakemus näyttää? Oma vastaukseni yllä näkyvään työpaikkailmoitukseen voisi näyttää seuraavanlaiselta:

Inarinsaamen kääntäjänä toimiminen on kutsumukseni. Koen, että juuri minulla voisi olla paljon annettavaa yhdistyksellenne: olen käynyt pohjoisessa tasan kerran 17 vuotta sitten yläasteen leirikoulun yhteydessä, enkä osaa sanaakaan inarinsaamea. Olen kuitenkin nopea oppimaan! Tunnen vahvasti, että käännöskokemukseni ja -koulutukseni (ks. CV) voisi kompensoida inarinsaamen osaamiseni täydellistä puutetta. Poroista en tiedä mitään muuta kuin sen, etten syö niitä. Työvälineet löytyvät, etätyö kiinnostaa kovasti, ja voisin aloittaa hetimmiten.

Vastausta innolla odottaen

X X

4 vastausta artikkeliin “Hedelmällistä työnhakua

  1. Ja minä kun olin varma, että pesti olisi minun! Sitten tulit sinä, tuollainen inarinsaamen taitaja, jolle palkkakin voidaan maksaa osittain poroissa. 😄 Jään taas nuolemaan näppejäni. No, ensi viikolla täytyy sitten hakea vaikka tagalogin kääntäjäksi. 😉

   Tykkää

 1. Hihih, siulta unohtui listata ne positiiviset asiat, mitä toi laki toisi tullessaan! Työllistävä vaikutus olisi kiistaton, sillä jonkunhan olisi luettava, mihin työttömät ovat hakeneet. ;)

  Mutta joo, olihan tuo heti alkujaan tuhoon tuomittu ehdotus… Ajatuksena kaunis, että aktivoitaisiin työttömiä, koska Suomessa ongelma on se, että halutessaan laakereilla makaaminen onnistuisi ja aina on ihmisiä, jotka eivät halua tehdä töitä. Jotain siis pitäisi tehdä, mutta ehkä voisi aloittaa peruskoulusta ja siellä alkaa kannustaa työntekoon ja / tai vaikka yrittäjyyteen siten, että jokaisella halu töihin lähtisi itsestä, eikä niin, että joku viranomainen patistaisi siihen. :)

  Tykkää

  1. Heh, kyllä siitä tosiaan seuraisi monille väkisinkin duunia, kun viikoittain saisi lukea tuhansia hakemuksia! 😄

   Olen kanssasi ihan samaa mieltä, että ihmiset pitäisi saada aktiivisemmin töihin ja että Suomessa voi olla helppo lorvailla pitkäänkin. Ehdotuksesi hyvissä ajoin aloittamisesta ja itselle mielekkään työn tavoittelusta on todella hyvä!

   Itse pidän myös sitä ongelmallisena, että kaikki työttömät niputetaan yhteen. On nimittäin sellaisia työttömiä, joilla ei ole koskaan ollut meininkiäkään tehdä mitään, heillä ei ole koulutusta eikä oikein minkään alan työkokemusta, ja heillä voi olla esim. alkoholiongelma. Sitten taas on työttömiä, joilla on työteliäs historia, mutta joita yhteiskunta ei tarvitse lainkaan siten kuin esim. sairaanhoitajia. Listaamani esimerkkityöttömät ovat kovin eri tilanteissa ja tarvitsisivat aivan eri palveluja ja apua (työvoima)viranomaisilta, mutta hallitus haluaa kohdella heitä yhtenä ja samana.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.