Intuitio – potaskaa vai parhain pelastaja?

Vielä jokin aika sitten sana intuitio ei tarkoittanut minulle oikeastaan mitään. En koskaan käyttänyt sitä sanaa missään yhteydessä. Jos joku kertoi minulle olevansa intuitiivinen ihminen, luokittelin koko asian enemmän huuhaaksi kuin miksikään muuksi, vaikka olisinkin pitänyt samaisesta ihmisestä ja tullut hänen kanssaan mainiosti toimeen.

Nyt minulle on kuitenkin vihdoin valjennut, mitä intuitiolla tarkoitetaan, onko sitä oikeasti olemassa, ja miten se vaikuttaa koko elämään ja päätöksentekoon. Olen niin innoissani oppimastani tiedosta, että haluan jakaa sen muidenkin kanssa.

Mitä intuitiolla tarkoitetaan?

Mitään ”virallista” määritelmää ei ole, mutta intuitiota kuvataan usein kuudentena aistina tai sisäisenä äänenä, joka ohjaa tai varoittaa ihmistä. On arveltu, että esi-isillämme oli huomattavasti vahvempi intuitio kuin meillä nykyihmisillä, koska se oli selviytymisen elinehto. Intuitio ei silti ole kadonnut meistäkään, mutta se on saattanut uinua jo kauan, koska sitä ei ole tarvittu ja/tai käytetty. Otetaan esimerkiksi vaikkapa ruoka: ennen ihmisten piti itse arvioida, oliko jokin heidän löytämänsä ruoka myrkyllistä vai syömäkelpoista. Pitkälle kehittyneet aistit ja asian ”tunnustelu” auttoivat heitä päätöksenteossa. Nykyihminen ostaa tasalaatuisen ruokansa kaupasta ja googlaa, miten granaattiomena kuoritaan. Tänä päivänä on helppo elää tiedostamatta intuitiotaan ollenkaan, mutta kysymys kuuluukin, kannattaako ja haluaako niin elää.

Mitä intuitiosta tiedetään?

Nykyihminen voi käsitellä tietoa joko intuitiivisesti tai analyyttisesti. Aivojen oikea puolisko ja muut osat, joita myös esi-isillämme oli, ovat vastuussa intuitiivisesta ajattelusta, joka on useimmiten nopeaa, vaistonvaraista ja tulee alitajunnasta. Analyyttinen ajattelu puolestaan on hidasta, tietoista ja sananmukaisesti analyyttistä, ja siitä vastaa aivojen vasen puolisko ja uudemmat osat, joita esi-isillämme ei ollut. Intuitio on siis muinaisia peruja.

Toiset ovat jo lähtökohtaisesti tietoisempia intuitiostaan ja osaavat käyttää sitä hyväkseen. Joillekin intuitio ei ole ennen merkinnyt mitään, mutta he löytävät sen joutuessaan hengenhätään tai sairastuttuaan vakavasti. Intuitio voi ohjata esim. syöpäpotilasta sanomaan ei joillekin tietyille hoitomuodoille ja sanomaan kyllä joillekin muille.

Intuitio ei tuo samoja ratkaisuja kaikille. Intuitio voi käskeä ihmisen esim. jättämään työnsä, muuttamaan, jättämään kumppaninsa, aloittamaan jonkin harrastuksen tai tekemään ruokavaliomuutoksen.

Mistä tunnistaa intuitiivisen ajatuksen? Se tulee meihin nopeasti, eikä se tunnu järkevältä. Emme osaa analysoida sitä. Intuitiivisia päätöksiä ei mietitä kauan ja tarkkaan järjellä, vaan ne syntyvät nopeasti ja vaistomaisesti.

Intuitiolla tarkoitetaan sisäistä ja syvää tietämystä siitä, mikä ihmiselle on kulloinkin parasta. Mistä moinen sisäinen tietämys oikein voi tulla? Joillain ihmisillä intuitio ”sijaitsee” vatsassa. Jotkut reagoivat ja tuntevat asioita vatsansa kautta: mm. ahdistus ja jännitys saattavat aiheuttaa vatsakipua, ja myös (osittain) positiiviset asiat tuntuvat vatsassa (”perhosia vatsassa” -ilmiö). Tutkijat ovatkin havainneet, että ihmisen suolistossa on miljoonia neuroneja, joita yleisesti luullaan olevan vain aivoissa. Neuronien vuoksi vatsa pystyy ajattelemaan ja tuntemaan juuri niin kuin aivotkin. Lisäksi ”vatsa-aivot” pystyvät toimimaan itsenäisesti ilman aivoja ja esim. lopettamaan ruoansulatuksen ja lähettämään kantajalleen varoittavan pistoksen, joka toimii kehon tapana sanoa: ”Lopeta se, mitä olet tekemässä. Tämä tilanne ei ole sinulle hyväksi.”

Intuitiota on pystytty tutkimaan muutamissa koeasetelmissa. Yhdessä tutkimuksessa koehenkilöt pelasivat korttia pakoilla, joita oli tarkoituksellisesti manipuloitu. Toisesta pakasta pystyi voittamaan isosti mutta myös häviämään isosti, toisesta pakasta puolestaan pystyi voittamaan vähän, mutta ei häviämään juuri lainkaan. Noin 50 kortin jälkeen koehenkilöillä oli aavistus siitä, kumpi pakka oli turvallisempi, ja 80 kortin jälkeen he pystyivät selittämään pakkojen erot. Ihmeellisintä on kuitenkin se, että jo vain 10 kortin jälkeen koehenkilöiden käsien hikirauhaset avautuivat hiukan heidän nostaessaan kortin riskialttiista pakasta. Toisin sanoen heidän kehonsa/intuitionsa tunnisti vaarallisen pakan huomattavasti pikemmin kuin heidän aivojensa analyyttinen osa pystyi selittämään, mistä oli kyse.

Tutkimukset viittaavat siihen, että elämän isoimmat päätökset, kuten kumppanin valinta ja kodin ostaminen, tehdään intuitiivisen ajattelun avulla. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että intuitiivista päätöksentekoa käyttäneet autonostajat olivat tyytyväisiä hankintaansa lähes kolme kertaa useammin kuin ne autonostajat, jotka olivat huolella analysoineet eri autoja ja niiden eri puolia ennen ostamista. Samantapaisia tutkimuksia on useita, ja niissä kaikissa on havaittu, että nopeat, intuitiiviset päätökset ovat parhaita, kun ratkotaan monimutkaisia ongelmia. Elämän tärkeimmät päätökset kannattaakin tehdä intuition avulla. Analyyttinen ajattelu sopii yksinkertaisempiin ongelmiin.

Miten päästä käsiksi intuitioonsa?

Toisiin intuitio iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Jotkut tuntevat sen syvänä tietämyksenä sisällään. Joillekin intuitio tulee unissa esim. niin, että uni tarjoaa vastauksen mieltä askarruttaneeseen kysymykseen. Toisille se on fyysinen tuntemus vatsassa tai muualla kehossa.

Jos tuntuu, että intuitio on jostain syystä kateissa, sitä voi hakea mm. syvän rauhoittumisen, meditaation tai päiväkirjamaisen kirjoittamisen avulla. Intuitio voi tulla tavallaan myös ”sattumana” esim. niin, että satut saamaan ystävältäsi juuri sellaista tietoa, jota olet pitkään etsinyt ja kaivannut.

Intuition löytämisestä ja käyttämisestä ei tarvitse stressata. Oleellisinta on tietää, että intuitio voi ohjata ihmisen tekemään hyviä ja itselle oikeita päätöksiä, mikä puolestaan väistämättä johtaa onnellisempaan elämään. Kun tietää intuitiosta, sen alkaa myös tunnistaa paremmin. Kun ensi kerralla olet valintatilanteen edessä, ja jokin valittavista kohteista vetoaa sinuun heti eniten, on todennäköistä, että teit sen valinnan intuitiivisesti. Vaikka sen jälkeen analysoisit muut vaihtoehdot puhki, saatat silti päätyä siihen kohteeseen, minkä aivan ensiksi valitsit. Ja hyvä niin, sillä se on tieteenkin silmissä kannattavinta ja mikä tärkeintä, se tuntuu oikealta.

Lähde: Kelly A. Turner. Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds (2014).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.