Tällaiselle tontille talo pystytetään

Kerroin vajaa viikko sitten muuttosuunnitelmistani ja varaamastani talosta. Nyt esittelen tontin, jolle talo olisi tarkoitus pystyttää. Kävimme vastikään katsomassa paikkaa isäni kanssa, ja niinpä kuvatkin ovat uunituoreita.

Tällainen maisema talomme ikkunoista tulee näkymään, mikäli rakennuslupa myönnetään juuri haluamalleni paikalle:

Paikan yleisilme oli talven jäljiltä vielä heinäisen kuiva, mutta se luonnollisesti johtuu vuodenajasta ja siitä, että kuvassa näkyvä maapläntti on entinen pelto. Haluaisin talon juuri pellon kohdalle. Tontti on sen verran iso, että vihreyttä ja kukkia löytyi kyllä kaikkialta muualta:

Yllä olevasta kuvasta käy ilmi, ettei tontti suinkaan ole tyhjä maapläntti. Siellä on itse asiassa moniakin taloja, joista kaikki ovat autioita. Vielä vuosikymmeniä sitten tontilla oli paljon elämää, ja siellä asui iso osa äidin sukulaisista, äiti mukaan lukien. Ajan myötä väkeä alkoi muuttaa muualle tai kuolla pois. Ennen niin eläväinen alue on tätä nykyä purkukuntoisia taloja täynnä. Tunnelma ulkona on kuitenkin miellyttävä.

Juuri tämä punainen talo ei näytä purkukuntoiselta, mutta totuus paljastuu sisälle mentäessä.

Tuvan lattia on romahtanut kaiken kosteuden takia, ja homeen haju on ilmeinen. Oikeastaan niin vahva, että haju jäi pitkäksi aikaa hiuksiinkin. Talossa oleilu ei voi olla terveellistä. Halusin näyttää talon sisältä, jottei kukaan ajattelisi, että voisin kunnostaa jonkin tontilla jo olemassa olevan talon omaan käyttööni. Olisi nimittäin mahtavaa, jos sellainen olisi mahdollista, mutta talot ovat valitettavasti liian pahassa kunnossa kunnostettaviksi, vaikkei se aina ulkoa näykään.

Tällaisetkin talot tontille mahtuvat. Kumpaakaan ei ole kunnolla käytetty milloinkaan elämäni aikana, eli talot ovat seisoneet omillaan vähintään yli 30 vuotta.

Peltoalue, jolle haluaisin varaamani talon pystyttää, on kovin laaja, mutta näyttää toistaiseksi tältä:

Paikalla on megalomaanisia risukasoja. Risut ovat puista, joita tontilta kaadettiin muutama vuosi sitten. Taustalla näkyvä pikkumökki on sauna. Sekin on harmi, että vaikka tontilla on kaksi erillistä saunaa, ne ovat yhtä käyttökelvottomia kuin autiotalotkin. Haluaisin hyödyntää kaikkea vanhaa, mutta tässä tapauksessa se ei taida onnistua.

Itse tontti on joka tapauksessa melkoisen upea. Silmä lepää järvimaisemassa, ja joka puolelta kuului linnunlaulua. Ei valtateiden melua, niin kuin nykyisessä osoitteessani. Oli rauhallista ja rentouttavaa. Kaiken lisäksi näin tällaisen kaunottaren:

Sen täytyy olla hyvä merkki.

Paluumatkalla joku lauloi radiossa ”Jää vielä Helsinkiin…”. Hyvä yritys, mutta enpä taida.

6 vastausta artikkeliin “Tällaiselle tontille talo pystytetään

 1. Kauniiseen maalaismaisemaan saat kotisi! Harmi, ettei vanhoista taloista ollut mihinkään… Toisaalta ehkä parempi tehdä kerralla kunnollinen kuin paikkailla vanhaa viallista.

  Tykkää

  1. Kiitos! Uusi talo on tosiaan nyt syytä hankkia, kun vanhat ovat niin homeisia. Mukava olisi purkaakin tontilta muutama tönö, mutta se on lukemani mukaan todella kallista. Omin avuin purkamalla säästää, mutta aikaa kuluu tuhottomasti.

   Tykkää

 2. Vau! Hienoa! Toivottavasti saat talon juuri tuohon, kelpaisi katsella kaunista maisemaa ikkunoista. Minäkin näin ja kuvasin neitoperhosen tänään. Varmasti hyvä merkki!

  Tykkää

  1. Kiitos! Tuo paikka olisi tosiaan paras talolle, vaikka tilaa olisi muuallakin. Kiva, että sinäkin näit ja kuvasit neitoperhosen; hauskaa, että viime viikolla meitä yhdistivät omatekoiset ovikellot, ja tällä viikolla puolestaan neitoperhonen. :D

   Tykkää

 3. Ihanan näköinen paikka! Täydellinen maalaismaisema. :) Harmi ettei tontin taloista ole mihinkään. Mutta toisaalta, vanhoissa taloissa piilee aina yllätyksiä, varsinkin jos niissä ei ole asuttu. Turvallisempaa ja ehkä edullisempaakin on rakentaa kokonaan uusi.
  Sillä meidänkin tulevalla tontilla on umpihomeinen ja lahonnut pieni talo, sauna, vaja ja verstas. Olen joskus kuullut, että vapaapalokunnat käyttäisivät toisinaan purkukuntoisia taloja paloharjoituksiin ja polttaisivat sen maan tasalle puolestasi. En ole kyllä 100% varma, mutta ei kai siinä mitään häviä jos kysyy. :) Siinä säästäisi aikaa ja rahaa, kun pitäisi ”vaan” siivota ne mitä jää palosta jäljelle.

  Tykkää

  1. Kiitos! 💜 Vanhoissa taloissa on tosiaan kaikenlaista korjattavaa ilman kosteutta ja homettakin, eli voisi joka tapauksessa olla viisainta ostaa uusi talo. Noihin meidän vanhoihin taloihin ei mene edes vesiputkia, ja tietenkään ne eivät täytä tämän päivän rakennusstandardeja moniltakaan osin.

   Olisi ihanaa, jos palokunta tulisi polttamaan talot, ja luinkin siitä pari viikkoa sitten. :) Ilmeisesti sitä ei kuitenkaan harrasteta enää siten kuin ennen. Olin paikalla, kun mummoni vanha talo poltettiin 90-luvulla. Se ei maksanut mitään, koska palomiehet tulivat tosiaan harjoittelemaan samalla, ja vain jäljelle jääneen jätteen vieminen pois maksoi hiukan. Nykyään polttamista pidetään isona ympäristöhaittana, ja samalla halutaan työllistää purkutyöntekijöitä. Lisäksi en usko, että voimme edes olettaa kenenkään haluavan astua jalallaan tuohon punaiseen taloomme, sillä putoamisvaara on suuri lattian ollessa pehmeä ja laho (tosin siinä vasta olisikin palomiehille haastetta! 😄). Mutta toki asiaa kannattaa silti kysyä; jospa palokunta polttaisi vaikka jonkin muun tonttimme talon. Puutalot ainakin palaisivat täydellisemmin kuin esim. tiilitalot.

   Toivotaan, että tekin keksitte hyvän tavan hävittää ainakin sen tonttinne hometalon! Vaja ja verstas kuulostavat kivoilta, jos vain ovat vielä käyttökelpoisia. :)

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s