Iho-ongelmien suhteellisuudesta

Tuskailen joskus kasvojeni ihon kanssa. Tuskailla on monellakin tavalla väärä sana, sillä viime vuosina olen osannut suhtautua ihooni rennommin, ja kenties juuri siksi ihoni onkin ollut paremmassa kunnossa eli ihan ok. Nimenomaan ihan ok, eli ei erityisen hyvässä eikä pahassa kunnossa. Suurimmaksi osaksi olen osannut arvostaa ihoni kuntoa, koska niin moni muu kärsii paljon pahemmista iho-ongelmista.

Oma ihoni on parhaimmillaan sileä ja tasainen, mutta kuitenkin aina sävyltään melko kirjava ja joskus punoittava. Pahimmillaankin ihoni on yleensä sellainen, että saan sen täysin tavallisen oloiseksi bb-voiteella eli melko kevyen peittokyvyn omaavalla tuotteella. En koskaan käytä meikkivoiteita enkä mitään puutereita. Eniten ihoni kuntoon vaikuttaa kuukautiskierto, eli ihoni on parhaimmassa kunnossa tiettyyn kierron aikaan ja vastaavasti pahimmassa kunnossa myöhemmin saman kierron aikaan.

Varsinaisia finnejä saati kivuliaita patteja ihossani on harvoin, mutta minulla on usein pieniä näppyjä etenkin poskissa. Se ei varmasti häiritsisi minua, jos niin olisi ollut aina, mutta ihoni on selvästi muuttunut vuosien varrella. Ennen sain finnejä perinteisemmille alueille kasvoissa, kuten leukaan ja varsinkin leukapieliin. Minulla oli myös mustapäitä kasvojen T-alueella, ja posket olivat sileimmät kasvojeni osat. Nyt on toisin päin, eli mustapäitä ei ole juuri lainkaan missään osassa kasvoja, mutta poskiin tulee useimmiten vaaleita pieniä näppyjä, jotka eivät kuitenkaan ole luufinnejä. (Ei sillä, etteikö minulla olisi niitäkin, mutta ne ovat pienin vaivani.)

Pähkäilimme vastikään yhden ystäväni kanssa, miten tavallisilta vaivoilta näpyt ja aikuisiän akne vaikuttavat. Totesimme kumpikin, etteivät oikein mitkään lempeämmät, ulkoiset aineet tunnu niihin tepsivän. Nopea googlaus osoitti, että olimme ihan oikeassa:

Yllä olevissa artikkeleissa todetaan, että naiset kärsivät aikuisiän aknesta miehiä enemmän ja että akne voi ilmaantua mihin tahansa ihotyyppiin. Aikuisiän akne johtuu hormoneista, ja myös stressillä, kemikaaleilla ja ruokavaliolla voi olla osuutta asiaan. Huolellisella, aikaa ja paljon rahaakin vievällä hoidolla ihosta ei silti välttämättä tule paljonkaan aiempaa kummempi. Järeimmät lääkekuurit kyllä tuovat tulosta, mutta eivät sovi kaikille.

Itse olen pääsääntöisesti hyväksynyt ihoni kunnon, sillä olen havainnut, että oikein mikään ei paranna sitä. Ruokavaliokokeiluja minulla on luonnollisesti useita, koska olin joskus sekasyöjä, sitten kasvissyöjä (ensin pesco-, sitten lakto-ovovegetaristi) ja sitten vegaani. Vielä tiukempi vegaaninen ruokavalio, josta mm. sokeri jätettäisiin pois, voisi kirkastaa ja tasoittaa ihoa monienkin lähteiden mukaan, mutta ainakaan toistaiseksi en ole moiseen valmis. Olen kestänyt jo monta vuotta muutamia pieniä näppyjä, mutta en kestäisi montaa vuotta sokeritonta elämää. Tilanne voisi olla eri, jos ihoni kunto huononisi reilusti.

Kun puhutaan ihon ulkoisesta hoitamisesta, olen kokeillut varmaan kaikkea mahdollista: olen käyttänyt epäpuhtaalle iholle tarkoitettuja (salisyylihappoa ja joskus myös bentsoyyliperoksidia sisältäviä) kasvotuotteita, öljypuhdistusta ja ihon kosteuttamista öljyillä, kalaöljypohjaisia tuotteita (silloin kun en vielä ollut vegaani), savipohjaisia tököttejä, herkälle iholle tarkoitettuja puhdistusmaitoja ja kosteuttavia mutta rasvattomia tuotteita. Ihoni on aina näyttänyt ja tuntunut yllättävän samalta, vaikka hoitomenetelmät olisivat olleet lähes päinvastaiset. Kuivattavista (finni)tuotteista ihoni kuitenkin pitää kaikista vähiten, ja kosteuttavasta hoidosta kaikkein eniten.

Ihonhoidon kohdalla kyllästyin jo vuosia sitten kosmetiikkateollisuuden tyhjiin lupauksiin, rahanmenoon ja varsinkin kaikkiin niihin tuubeihin ja purtiloihin, joita en muutaman viikon kokeilun jälkeen enää käyttänyt. Vasta kun lakkasin huolehtimasta ihostani, siitä tuli parempi. Voin siis täysin allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan stressi aiheuttaa näppyjä.

***

Vain hetki sen jälkeen, kun omat iho-ongelmat olivat tällä kertaa tulleet mieleeni, löysin Yleltä jutun italialaisesta missistä Gessica Notarosta, joka menetti kasvojensa ihon ja melkein näkökykynsäkin, koska ex-poikaystävä heitti hänen kasvoilleen syövyttävää happoa.

Notaro kertoo tunteneensa kuinka hänen kasvonsa alkoivat syöpyä.

– Rukoilin: Jumala, ota pois kauneuteni, mutta anna minun pitää näkökykyni, hän kertoi italialaiskanavan haastattelussa. (Lähde: Yle)

Minulle tuli kamala olo luettuani Ylen artikkelin. Sen puolesta en siis voi sitä suositella, mutta jos haluaa perspektiiviä omiin iho-ongelmiinsa, juttu kannattaa lukea. Muutamat näpyt ja pari isompaakin paisetta tuntuvat täysin mitättömiltä tuon rinnalla, mitä Notaro joutui ja joutuu yhä kokemaan. On hirveää, että vasta jonkun toisen tuhotut kasvot auttavat tosissaan ymmärtämään, miten onnellinen omasta ihosta tulisi olla.

2 ajatusta artikkelista “Iho-ongelmien suhteellisuudesta

 1. Vivi Vinna

  Sinulla on kyllä oikeasti tosi hyvä, kaunis ja kuulas iho! :) Toi oli ihan kauhea tapaus, mitä tuolle mallille tapahtui. Minulla on ollut aikuisiän akne ja siihen ei auttanut muu kuin dermatologille meno. Samaa suosittelen muillekin, ei kannata jäädä odottelemaan ja kamppailemaan ongelman kanssa yksin. Tosin ihan liian heppoisasti myönnetään pillereitä. Minulle akne puhkesi, kun jätin pillerit. Dermatologin kanssa jouduin palaamaan pillereihin, enkä vielä silloin päässyt siitä pillerikierteestä eroon. Nyt olen onnistunut jättämään e-pillerit lopullisesti eikä akne ole palannut. Ehkä voisin kirjoittaa aiheesta jopa oman postauksen. :)

  Tykkää

  Vastaa
  1. Mielekäs miellekartta Kirjoittaja

   Oma ihoni näyttää tuolta kuin näyttää pitkälti bb-voiteen ansiosta, mutta kiitos silti kauniista sanoistasi! ❤ Kevyt meikki tasoittaa ihoni kirjavuutta ja peittää arpia, joita ihossani on lähes aina uusien ja taas uusien pienten näppyjen jäljiltä. Mutta niin kuin todettu, tilanne voisi olla miljoonasti pahempikin, minkä vuoksi olen osannut arvostaa ihoani. Iho-ongelmat alkavat mietityttää minua aina siinä vaiheessa kuukautiskiertoa, kun ihoon pukkaa koko ajan uutta näppyä.

   Ikävää, että sinäkin olet kärsinyt (ilmeisesti paljon pahemmasta) aikuisiän aknesta. Olisi kiinnostavaa lukea kokemuksistasi enemmänkin, eli kirjoita ihmeessä aiheesta postaus! :) Kuvailemasi pillerikierre kuulostaa turhauttavalta, mutta onneksi nykytilanteesi on noin hyvä. Pillereitä tunnutaan tosiaan tuputettavan joka toiselle vaivaan kuin vaivaan, vaikka pillereillä on helposti ikäviä haittavaikutuksia, kuten juurikin akne. Itse sain aikoinaan pillereistä finnejä (ja liudan muita haittavaikutuksia), ja jätin hormonaalisen ehkäisyn kokonaan käytettyäni sitä vain vajaan vuoden. Hurja vaikutus pillereiden hormoneilla joka tapauksessa on, kun niin moni saa niistä finnejä joko käytön aikana tai niiden lopettamisen seurauksena. Hienoa, jos palaat vielä aiheeseen blogissasi. :)

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s