Vegaaniset munkit + mitä järkeä vegaanisuudessa taas olikaan?

Vuoden klassisin munkkiaika lähestyy kovaa vauhtia. Kirjoittamalla Googleen vegaaniset munkit saa useita osuvia hakutuloksia, ja käytetty reseptikin on niissä kaikissa lähes samanlainen. Se johtunee siitä, että munkit valmistetaan juuri tietyistä aineista, ja jos reseptistä poikkeaa vähänkin enemmän, lopputuloksena ei ole perinteiset munkit.

Munkkeja on ilahduttavan helppo tehdä vegaanisina. Maito vain korvataan halutulla kasvimaidolla. Lisäksi huolehditaan, että käytetty rasva on kasviperäistä, mitä monet aivan tavalliset (leivonta)rasvat ovatkin.

Meillä syötiin vegaanisia munkkeja jo viime vuonna, ja tänä vuonna käytämme aivan samaa reseptiä.

Vegaaniset munkit

 • 5 dl kädenlämpöistä kauramaitoa
 • 50 g hiivaa
 • 1 1/2 dl sokeria
 • 1 tl suolaa
 • 2 tl kardemummaa
 • 13 dl vehnäjauhoja
 • 125 g rasvaa (valitse haluamasi esim. täältä)

Paistamiseen

 • rypsiöljyä

Pinnalle

 • sokeria
 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja jauhot. Lisää pehmeä rasva. Alusta taikina ja kohota se kaksinkertaiseksi.
 2. Pyörittele taikinasta pullia ja kohota niitä liinan alla noin 10 minuuttia. Jos haluat rinkeleitä, pyöräytä pulliin reikä sormella.
 3. Kuumenna öljy 170 asteeseen ja paista munkit upporasvassa. Käännä munkki, kun toinen puoli on kauniisti ruskistunut. Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Sokeroi munkit kummaltakin puolelta.

***

Jopa kasvissyöjän voi joskus olla helppo ”unohtaa”, miksi onkaan kasvissyöjä. Mieleen voi tulla kysymyksiä, kuten onko tiukassa vegaanisuudessa lopulta mitään järkeä, ja voiko esim. maito mukamas olla niin epäterveellistä ja epäeettistä kuin väitetään. Pakkohan sen on olla hyvästä, kun rakastetut urheilijatkin sitä juovat (ainakin mainoskampanjoiden mukaan). Sekasyöjien se vasta voikin olla vaikea ymmärtää, miksi kukaan haluaa syödä vegaanisesti, se kun kuitenkin väistämättä rajoittaa ”sallittujen” ruokien valikoimaa. Miksi kieltää itseltään yhtään mitään, kun voi saada kaiken? Mukaan lukien osteoporoosin, tukkeutuneet suonet, sydänkohtauksen, paksusuolensyövän ja pahan mielen? Kuka nyt niitä ei haluaisi?

Perinteisen munkkireseptin käytetyin eläinperäinen aine on maito. Alta löytyy hauskasti tehty reilun viiden minuutin pituinen video, jossa maitoteollisuus selitetään pähkinänkuoressa. Suosittelen juuri tätä videota, koska se on kiinnostava, informatiivinen, kuluttajan näkökulmasta tehty, ja siitä on tarkoituksella jätetty pois kaikki liian raaka ja julma materiaali. Tarkoitan kuluttajan näkökulmalla sitä, että vaikka ei välittäisi lainkaan lehmistä, ja ajattelisi vain omaa terveyttään, maidosta voi videon nähtyään silti haluta pysyä kaukana. Onneksi markkinat pursuavat eri kasvimaitoja!

2 vastausta artikkeliin “Vegaaniset munkit + mitä järkeä vegaanisuudessa taas olikaan?

 1. Mietin pitkään kommentoinko mitään tähän postatukseen. Joskushan on ihan hyvä pitää suu kiinni ja mieleipiteensä omana tietonaan. Sitten ajattelin että vegaani yhteisö ehkä hyötyy jotain tiedosta, mikä kamppanjoinnissa menee pieleen. Miksi kaikki eivät jo ole vegaaneja?
  Klikkasin videon auki positiivisin odotuksin; katson tämä ja valaistun ja kohta minäkin veggaillen. Kävinkin päinvastoin, ennakko käsityksen vegaaneista vahvistui: käsittämätöntä hörhöjen hommaa. Mitä fuulaa! Se kenellä tällainen vidon menee täydestä ei ole koskaan vieraillut tilalla, ehkäpä ei ole edes elävää lehmää nähnyt. Näkee että elämä tilalla on täysin vieras konsepti. Ei olla nähty miten perheet elävät tilalla, hoitavat eläimiään (joo, niillä on nimet) pitävät huolta karjastaan ja ovat huolissaan jos eläin sairastaa.
  Jos yhdistää keinosiemennyksen raiskaukseen täytyy olla jo sairaalla tavalla likainen mielikuvitus. Hyvä keinosiementäjä on tilalle kullanarvoinen ja arvostettu ammattilainen.
  Utareet voivat vahingoittua joskus, ne vuotavat vertakin (eläin esim. astuu ylös noustessaan utareensa päälle), haavoja lääkitään. Lehmä lypsetään koska lypsämättä jättäminen olisi eläimelle erittäin tuskallista, ja maito kaadeetaan viemäriin.
  Toisinaan eläin joudutaan hätä teurastamaan tilalla, (esim. susi raatelee nautaa tai jalka menee poikki), ja kyllä, mikäli ruho painaa 400 kg tai yli, sen siirtämiseen tarvitaan traktoria. Harvalla tilalla on kymmentä työmisestä ruohoa käsin kantamaan.
  Tiedosta etten kuulu vidon kohderyhmään, joka selkeästi on kaupungissa syntynyt nuori tyttö, jolle maatiala on vain mielikuvituksen tuottama eläinten riistokeskus. En itse ole tilalta kotoisin, mutta senverran maalta että navatta ja sen asukit ovat tuttuja.
  Odottelen vielä niitä uuden polven asiavideoita, siihen saakka pysyttelen kasviksiin taipuvaisena sekasyöjänä.

  Tykkää

  1. Hienoa, että päätit kommentoida epäilyksistäsi huolimatta! Näistä asioista kun olisi tärkeä keskustella, ja ihmisten tulisi pystyä erottamaan oikea tieto väärästä.

   Yksi asia, mistä ei voi kiistellä, on se, että tällaiset videot eivät taatusti koskaan pure kaikkiin. On aina ihmisiä, joita tuollainen materiaali suututtaa. Tällä kertaa kuulut itse hyvin pieneen vähemmistöön, sillä videota on katsottu maailmanlaajuisesti yli 2,5 miljoonaa kertaa, ja 90 % arvostelijoista (42 000 ihmistä) on pitänyt videosta. Suurin osa katsojista on sekasyöjiä. Toisin sanoen tällaisille videoille on paljon kysyntää ja tarvetta, ja ne saavat kiitosta osakseen. Kaiken lisäksi videossa esitetty informaatio on melko lailla täydellisessä sopusoinnussa jopa Suomessa kirjoitetun tiedon kanssa.

   Kunpa olisikin niin, että videolla kerrotut faktat olisivat kaikki pitkälti valheita, mutta niin ei valitettavasti ole. Kaikki eivät vain halua nähdä totuutta, koska se tuntuu niin pahalta ja väärältä (mitä se onkin), ja se on totta kai ymmärrettävää. Koit ehkä videota katsellessasi, että siinä näytettävällä materiaalilla ei ole mitään tekemistä Suomen kanssa ja että ”meillä Suomessa asiat ovat toisin”. Itsekin uskoin siihen aikoinaan, mutta sen jälkeen olen tutkinut nimenomaan Suomen liha- ja maitoteollisuutta sen verran, että totuutta ei ole mitään mieltä kieltää. Lehmät elävät ahtaasti, niistä valtaosa ei pääse juuri koskaan ulos, ja niiden koko elämän tarkoitus on tuottaa ihmisille maitoa, joka vieläpä on meille haitallista (ks. tutkimukset alempana)! Suurin osa Suomen navetoista on parsinavettoja, joissa lehmät elävät köytettyinä eikä niillä ole tilaa liikkua. Pari muunlaista navettaa, joissa asiat ovat paremmin, eivät valitettavasti muuta kokonaiskuvaa.

   http://www.nautatieto.fi/tuotanto/maidontuotanto
   https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/lypsykarja

   Tuo ”rape rack” eli raiskausteline ei muuten ollut videolla puhuneen naisen keksintö, vaan slangisana, jolla tuotantotyöntekijät itse viittaavat telineeseen. (Olin itse kuullut siitä ennenkin ja myös lukenut siitä monesta lähteestä.) Mutta jos unohdetaan sanavalinnat ja eettinen puoli nyt kokonaan, oleellista on kysyä, miksi juomme/käytämme maitoa? Ts. kannattaako lehmiä yleensäkään pitää, ja kohdella hyvin tai kaltoin tai mitä vain siltä väliltä, kun Suomessakin tiedetään, miten epäterveellistä maito on ihmiselle? Maidon epäterveellisyys ei suinkaan ole vegaanien keksintöä, vaan hyvinkin laajasti tiedossa oleva tosiasia.

   Juommeko maitoa, koska se on kannattava bisnes?
   Tutkimus: Runsas maidonjuonti ei vahvista luita, mutta voi nostaa varhaisen kuoleman riskiä
   Maidon juonti on haitallista, osoittavat laadukkaimmat tutkimukset
   Miksi ihmisten ei kannata juoda lehmänmaitoa

   Minusta vain on aivan käsittämätöntä, mitä kaikkea olemme valmiita tekemään lehmille saadaksemme nestettä, jota meidän ei alun alkaenkaan tulisi terveyden nimissä juoda. Lopuksi totean, että en itse odota kaikkien ryhtyvän vegaaneiksi. Minusta jo se on hienoa, jos joku tahtoo vähentää lihansyöntiä, ja syödä aiempaa enemmän kasviksia. Toivon silti, että vaikka ihminen valitsisikin syödä lihaa ja juoda maitoa, hän kuitenkin olisi aidosti tietoinen nykypäivän tehotuotantotodellisuudesta Suomessa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.