Suloinen itsepetos

Lomalla sorrun aina samoihin kuvitelmiin: mietin keinoja tuoda loman tuntu tavalliseen arkeeni Suomessa. Loman tuominen arkeen on joko vaikeaa tai helppoa riippuen siitä, mitä tarkoittaa lomalla ja millainen oma elämänasenne on.

Jos esim. huomaa syövänsä hedelmäpitoisen aamiaisen lomalla joka päivä, ja nauttii siitä suuresti, ihmisen voi tehdä mieli vaihtaa muro- ja leipäaamiainen hedelmiin myös Suomessa. Sen ei tulisi olla liian vaikeaa. Mikä sitten tekee tästäkin lomasta niin miellyttävän ja mitä haluaisin ottaa täältä Suomeen mukaani?

 • ulkona liikkumista n. 6 tuntia päivässä (tai enemmän joinain päivinä)
 • ihanan sikeät yöunet kaiken liikunnan ansiosta
 • miehen kanssa oleilu 24 tuntia vuorokaudessa
 • mahdollisimman vähän eri laitteiden käyttöä, ei juuri ollenkaan television katsomista, ei YouTubea, ei sähköposteja, mahdollisimman vähän ruutuaikaa ylipäänsä
 • auringossa oleilua sopivissa määrin (ei niinkään makoilun muodossa, vaan patikoinnin yhteydessä)
 • makoisia ruokia ja paikallisia herkkuja
 • kirjojen lukua
 • inspiroiva ympäristö, kaunis luonto

Näen heti listastani, miksi en onnistu ottamaan toiveistani moniakaan Suomeen. Emme näe miehen kanssa joka päivä Suomessa puhumattakaan siitä, että olisimme vuorokauden ympäri yhdessä. Omissa kotimaisemissa ei myöskään tule liikuttua sellaisia määriä kuin uudessa ympäristössä. Liikunnan vähäisempi määrä kotona tekee myös sen, ettei uni maistu yhtä hyvältä kuin täällä lomalla. Kirjoja voin sentään lukea missä vain, joskin lomalla siihen voi olla enemmän aikaa kuin kotona.

Yleisesti voi sanoa, että uutuuden viehätys lisää monien asioiden houkuttavuutta lomalla/ulkomailla. Kotona olen kolunnut lähimetsien pienimmätkin kuopat, käynyt mustikassa ja löytänyt kanahaukan pesän. Kivoja juttuja kaikki, mutta vain niin tuttuja ja aina samoja. Kaikki paikat toki käyvät tutuiksi ja samoiksi, kunhan niissä asuu tai oleilee tarpeeksi kauan.

Jos alkaisin ulkoilla vähintään kuusi tuntia päivässä kotona, se alkaisi pian tuntua jokapäiväiseltä suoritukselta nautinnon sijaan. Eikä uutta nähtävää yksinkertaisesti ole vähänkään lähellä kotia. Päiväretkille olisi pakko lähteä kauemmaksi. Aurinko ja yrttien tuoksu vaihtuisivat herkästi pakkasasteisiin, vesisateeseen tai katupölyyn, mutta toki Suomen kesä ja sen tarjoamat sulot ovat kaiken odottamisen arvoisia.

Ehkä täytyy vain hyväksyä se, että arki on arkea ja loma on lomaa. Toki lomalta voi parhaan kykynsä mukaan tuoda elementtejä kotiin, ja loman innoittamana voi pystyä muuttamaan arjessaan sellaisia asioita, joista ei välitä, mutta ainaista aurinkoa ja vaihtuvia maisemia en voi saada. Ellen sitten muutu etelään matkaavaksi Nuuskamuikkuseksi. Sitähän voi vielä harkita.

***

Jutun kuvat ovat Alcúdian (vanhasta) kaupungista. Koko vanha kaupunki on lähes 1 000 vuotta vanhan linnoituksen/puolustusmuurin ympäröimä.

Turistit asuvat Port d’Alcúdiassa, paikalliset Alcúdian (vanhassa) kaupungissa.

Vaikka kaupunki on eläväinen, saimme tunnelmoida rauhassa.

Myös hämärän tullen paikka on kaunis.

2 vastausta artikkeliin “Suloinen itsepetos

 1. Mielenkiintoista pohdiskelua! :) Ehkäpä on tosiaan ihan hyvä, että arki on arkea ja loma lomaa. Lomailukin alkaisi jonkin ajan kuluttua tympimään, jos se jatkuisi liian pitkään. ;)

  Tykkää

  1. Noinhan se on. :) Silti lomalta olisi kiva saada arkeen edes osa tiettyä kiireettömyyttä ja rentoutta, varsinkin jos oma arki tuntuu loman jälkeen hölmömmältä kuin muistikaan. :D Välillä tuntuu käyvän niin, että vasta saatuaan hieman etäisyyttä johonkin asiaan huomaa, että sitä on muutettava, koska siinä on jotain kestämätöntä tai se ei vain muuten enää tunnu hyvältä. Loman jälkeen voisi olla oivallinen aika tarttua juuri tuollaisiin ongelmakohtiin arjessa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.