Viisi tieteellistä syytä meditoida + oivallusmeditaatio

Jaksoin joskus vuosia sitten meditoida säännöllisen epäsäännöllisesti. Kun nyt mietin niitä aikoja, oloni oli silloin tasapainoisempi, rauhallisempi ja tyytyväisempi kuin tänä päivänä. Niinpä olen päättänyt alkaa taas meditoida. En muutenkaan varta vasten koskaan jättänyt meditoimista, vaan se ”vain jäi” niin kuin monilla hyvillä tavoilla ja tottumuksilla on tapana.

Nykyaikana meditointi ei ole lännessäkään lainkaan yhtä harvinaista kuin ennen, mutta yleiseksi harrastukseksi sitä ei voi silti sanoa. Saattaakin olla, että meditoiminen on monelle täysin vierasta, ja sen tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä epäillään. Meditoiminen saatetaan nähdä erilaisten hihhuleiden ja trendipellejen viimeaikaisimpana villityksenä, jollainen se varmaan onkin joillekin ihmisille. Meditaation vaikutusta oloon ja mieleen on kuitenkin pystytty tutkimaan tieteellisesti, koska toisin kuin muita henkisiä harjoituksia, meditaation tehoa pystytään mittaamaan. Tutkimuksissa meditoinnin on havaittu edistävän terveyttä yllättävillä tavoilla, joista itselläni ei ollut aikaisemmin mitään tietoa.

Esitän alla viisi syytä meditoida. Jokaisen väitteen taustalla on tieteellistä tutkimusta. Kaikki listaamani kohdat ovat suoria lainauksia Kelly A. Turnerin kirjasta Syövästä voi selviytyä (2016).

Viisi syytä meditoida

1. Meditaation harjoittaminen nostaa melatoniinin määrää elimistössä. Melatoniini on terveyden kannalta välttämätön hormoni, joka edistää unen saantia. Hyvä yöuni on terveydelle elintärkeää, koska yö on ainoa aika, jolloin immuunijärjestelmällä on tilaisuus käyttää useampia tunteja solujen korjaamiseen ja elimistön puhdistamiseen. Mielenkiintoinen havainto on, että monilla syöpään sairastuneilla melatoniiniarvot ovat vaarallisen alhaalla. Tämä tutkimustulos voi osaltaan selittää, miksi meditaation kaltaiset henkiset harjoitukset voivat auttaa elimistöä torjumaan syöpää.

2. Vain kolmenkymmenen minuutin meditaatio päivittäin kahdeksan viikon ajan pienentää ahdistukseen ja stressiin liittyvien aivojen alueiden tiheyttä ja kasvattaa empatiaan ja muistiin liittyvän aivokudoksen tiheyttä. Stressin vähentäminen tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa.

3. Mitä enemmän ihminen meditoi, sitä enemmän virusten vasta-aineita hän tuottaa.

4. Meditaatio lisää merkittävästi telomeraasien aktiivisuutta immuunijärjestelmän soluissa. Telomeraasi tunnetaan ”nuoruusentsyyminä”, koska sen ansiosta solut pystyvät elämään pitempään. Meditointi siis pidentää immuunijärjestelmän solujen elinaikaa.

5. Epigenetiikka tutkii sitä, miten ihmisen käytös voi vaikuttaa geenien ilmenemiseen (geeniekspressio). Lyhyesti sanottuna epigenetiikka on osoittanut, että vaikkei ihminen voi vaikuttaa siihen, millaisia geenejä hän perii vanhemmiltaan, hän voi käyttäytymisvalinnoillaan vaikuttaa siihen, aktivoituvatko geenit vai eivät (eli ilmenevätkö ne ihmisessä vai eivät). On tärkeää muistaa, että jos perimässä on virheellinen geeni, se voi aiheuttaa haittaa vain, jos se on aktivoitunut. Tämä liittyy henkisiin harjoituksiin siten, että eräässä uudessa tutkimuksessa aloittelevat meditaation harrastajat korjasivat geenien toimintaa merkittävällä tavalla terveellisempään suuntaan vain kahdeksan viikkoa kestäneen säännöllisen meditoinnin jälkeen. Meditaation kaltainen henkinen harjoitus voi siis aktivoida terveelliset geenit ja passivoida epäterveelliset.

Lähde: Kelly A. Turner: Syövästä voi selviytyä (2016). Suomennos: Kirsi Kinnunen.

*

Kuka olisikaan uskonut, että meditointi edistää terveyttä noin tuntuvasti? Nyt jos koskaan kannattaa siis aloittaa meditointiharjoitusten tekeminen tai jatkaa niiden tekemistä. Jos ideat ovat vähissä tai ei muuten tiedä, miten meditoiminen ylipäänsä ”tapahtuu”, alta löytyvät oivallusmeditaation ohjeet. Olen ottanut ne suoraan teoksesta Pieni Buddha-kirja (2005). Ei siis muuta kuin meditoimaan!

Oivallusmeditaatio

 • Istu mukavasti meditaatioasennossa ja käytä jonkin verran aikaa hengityksen seuraamiseen.
 • Vähitellen mielesi rauhoittuu ja pystyt tarkkailemaan ajatusten syntymistä ja häviämistä. Ala tutkiskella ajatuksiasi ja tuntemuksiasi.
 • Koeta eritellä, mitä ajattelet ja mitä tunnet. Yritä nähdä, mistä ajatukset ja tunteet tulevat, mikä on niiden syy ja millainen vaikutus niillä voi olla.
 • Jos mielesi alkaa vaellella ja eksyä mielikuvitusleikkeihin, palaa seuraamaan hengitystä. Kun keskittymisesi taas vahvistuu, palaa tutkiskeluun ja erittelyyn.
 • Koeta porautua ymmärryksesi avulla tiukasti ajatukseen tai tuntemukseen ja aseta kyseenalaiseksi, mitä tavallisesti luulet tietäväsi siitä. Anna intuitiivisten tuntemusten olla vuorovaikutuksessa erittelyn kanssa. Ole luova, avara ja avoin uusille oivalluksille.
 • Voit ajatella oivallusmeditaatiota sisäisenä keskusteluna, joka kyseenalaistaa kaikki oletuksesi ja tutkii tarkasti kaikkia mahdollisia tulkintoja ja näkökantoja. Et ole etsimässä ehdottomia vastauksia, joten pidä tutkiskelusi joustavana ja avoimena.
 • Oivallusmeditaatio saattaa olla vaikeaa, mutta ei ole syytä huoleen. Epäilyjä, kysymyksiä ja vanhoja tuskallisia muistoja tai tunteita saattaa nousta esiin. Jatka vain sen seuraamista, mitä kulloinkin tapahtuu, tai jos joudut hakoteille, palaa seuraamaan hengitystäsi.
 • Kun hankalia asioita tai tunteita ja epäilyjä tulee tietoisuuteen, katso niitä tarkkaavaisesti ja käytä myös erittelyä. Voit oppia kaikesta, mitä meditaation aikana nousee esiin.
 • Kun kello soi ja muistuttaa siitä, että meditaatio on päättymässä (aloittelijalle sopiva aika on 10 – 20 minuuttia), seuraa vielä muutama minuutti rauhallisesti hengitystäsi, ennen kuin palaat arkitoimiisi.

Lähde: Gill Farrer-Halls: Pieni Buddha-kirja (2005). Suomennos: A. Laaksonen.

2 vastausta artikkeliin “Viisi tieteellistä syytä meditoida + oivallusmeditaatio

 1. Hei miellekartta pitkästä aikaa! Kirjoitin viimeksi lokakuussa, aika on juossut kovaa tässä välissä. Olen lukenut tekstejäsi ja myötäelänyt, vaikken olekaan kommentoinut. Olen pahoillani äitisi kuolemasta ja otan osaa. Lämmin halaus!

  Kerroin viimeksi itse käyneeni mammografiassa ja näytekin otettiin. Silti ikuisena optimistina ajattelin, että kyseessä on joku harmiton tiivistymä. Vaan ei ollut. Kyseessä oli ihan oikea pahanlaatuinen kasvain, rintasyöpä. Olen ehtinyt käydä läpi monenlaisia vaiheita epäuskosta epätoivoon, mutta myös olen kokenut iloa ja onnistumista, rauhallisista toipumista ja elämän arvostamista, tässä ja nyt.

  Halusin kertoa tämän ja kirjoittaa sinulle tästä juuri nyt siksi, että tuo lukemasi kirja on minullekin tuttu! Kun sain syöpädiagnoosin, kaikki tapahtui niin nopeasti; lisäkokeita, magneettikuva, leikkausaika jne. Ehdin kuitenkin pohtia, millaisen leikkauksen haluan ja leikkausvalintani vaikuttikin siihen, etten myöskään valinnut liitännäishoitoja leikkauksen jälkeen, vaikka minulle niitä suositeltiin. Kun en kerran valinnut liitännäishoitoja, niin mitä sitten teen, että pysyisin tulevaisuudessa terveenä? No luen kirjoja ja pyrin huolehtimaan elimistöstäni paremmin kuin ennen.

  Olen lukenut monta syöpä ja ruokavalio -aiheista kirjaa, mutta tuo ”Syövästä voi selviytyä” on mahtava kirja siinä mielessä, että se tuo niin monta muutakin lähestymistapaa siihen, miten itseään voisi hoitaa paremmin. Kirjassa on paljon hyviä ehdotuksia oman elämänsä korjaamiseksi, ehkä ruokavaliotaan on helpoin muuttaa terveellisempään suuntaan. Nuo mielenhallinta-asiat ovat sitten ihan toista. Itse usein suunnittelen käytöstäni; miten olisin seesteisempi ja rentoutuneempi tyyppi. No välillä töistä kotiin tullessani aloitan karjumalla lapsille jostain turhanpäiväisestä, joten vielä on parannettavaa. Nuo mindfulness-tyyppiset rentoutumisharjoitukset ja meditaatio kiinnostavat kovasti, mutta miten ne saisi aloitettua yhtä hyvin kuin tuon ruokavalion korjaamisen? Hyviä ideoita? Ihanaa kevättä ja aurinkoa ja kaikkea hyvää sinulle kaikesta kohtaamastasi surusta huolimatta!

  Tykkää

  1. Onpa mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa! Kiitos osanotostasi ja myötäelämisestä. 💜 Kovin rankalta kuulostaa sinunkin viime syksysi; ajatella, mitä kaikkea oletkaan joutunut kokemaan. Ei olisi uskonut, että löydös paljastuu pahanlaatuiseksi, vaikka koko ajan yhä useampi nainen saakin rintasyöpädiagnoosin.

   Rohkeaa jättää liitännäishoidot väliin! Niin varmasti kyllä valitsisin itsekin, jos kasvain saataisiin kunnolla pois tai jos jopa koko rinta leikattaisiin varmuuden vuoksi. Lisäksi olen lukenut, kuinka vähän esim. sytostaatit toisinaan vaikuttavat sairauden mahdolliseen uusimiseen; tietyissä tapauksissa rankoilla hoidoilla saa vain parin prosentin verran paremman ennusteen kuin se henkilö, joka aivan samalla sairaushistorialla jättää hoidot ottamatta. Teit siis varmaan hyvän päätöksen, varsinkin tämän Syövästä voi selviytyä -kirjan mukaan. :) Olen itsekin todella ihastunut kirjan sanomaan ja vakuuttunut siinä kerrottavista tutkimuksista. Vaikka äitinikin ehti lukea paljon varsinkin ruokavalion vaikutuksesta syöpään, hän ei ehtinyt lukea mitään näin mullistavaa kuin Syövästä voi selviytyä, ja se on kyllä todellinen sääli.

   Mukavaa, että olet jo onnistunut ruokavaliomuutoksissa. :) Henkinen puoli voi tosiaan olla kinkkisempi. Itse olen ”henkistynyt” eniten lukemalla tiettyjä kirjoja ja huomaamalla, että niissä kerrotut asiat joko sopivat omaan elämääni täysin tai kuvaavat erinomaisesti kokemiani kärsimyksiä ja vääryyksiä. Mihinkään keksittyyn tai huuhaaseen ei ole tarvinnut alkaa uskoa, koska kirjat ovat useimmiten täynnä universaaleja totuuksia, joista monet on jo kokenut elämässään. Kirjat kuitenkin avaavat näitä totuuksia ja tuovat monia oivalluksia ja ahaa-elämyksiä lukijalleen. Lisäksi olen itse kirjoittanut pohdiskelevaa päiväkirjaa sellaisista asioista, joista en koe voivani tai haluavani kirjoittaa blogiin. (Syövästä voi selviytyä -kirjassakin suositellaan monenlaisia kirjoitusharjoituksia, joista useat tuntuvat hurjan kiinnostavilla, esim. kuviteltu muistokirjoitus itsestä (!), joka auttaa itseä katsomaan omaa elämäänsä ja sen mielekkyyttä objektiivisemmin ulkoa päin. Voi miettiä, haluaisiko tulla muistetuksi esim. kovana työnaisena, jolla ei useinkaan ollut kunnolla aikaa rakkailleen, mutta jolla oli paljon omaisuutta, vai haluaisiko elämältään mahdollisesti jotain muuta.) Olen käynyt myös sellaisella työkkärin joogakurssilla, jolla keskityttiin nimenomaan stressinhallintaan. Kurssi oli edullinen, ja tulin kyllä aina hyvin rentoutuneena kotiin kurssilta. :)

   Toisin sanoen voisin suositella ainakin luonnossa liikkumista, joogaa ja venyttelyä, meditaatiota, kirjoittamista ja tiettyjä kirjoja. Tokikaan en itsekään ole mikään henkinen asiantuntija, ja saan joskus raivareitakin, mutta elämäni tuli hurjasti ihanammaksi, kun löysin henkiset ”opit”. Kirjapuolelta suosittelisin sinulle ensi alkuun Eckhart Tollen teosta Uusi Maa – elämän tarkoituksen oivaltaminen. Toivon, että pääset hyvin alkuun myös henkisen puolen harjoituksissa ja että edessäsi on paljon ihania aikoja! 💗

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.