Muovimatto kunniaan! Upea eteinen uudella muovimatolla

Olen niin innoissani uudesta eteisestä, ettei voi uskoakaan! Ero vanhan ja uuden ilmeen välillä on huikaiseva, ja nyt tuntuisi aivan mahdottomalta palata mitäänsanomattomaan valkoharmaasotkuun, jollainen vanha, parketin alta paljastunut muovimatto oli.

kaytava-jalkeen

Palataan hetkeksi ajassa taaksepäin. Kerroin vastikään, kuinka aloin repiä kotini eteiskäytävän erittäin huonokuntoista parkettia irti. Sen alta paljastui muovimatto juuri niin kuin olin toivonut. Olin ajatellut, että joko kelpuutan vanhan maton tai hankin uuden, mikäli vanha on pahassa kunnossa ja/tai muutoin epämiellyttävä sävyltään ja kuosiltaan.

Kirjoittaessani projektista viimeksi olin repinyt muovimaton näkyviin vain juuri niin pieneltä alueelta kuin postauksessa näkyi. Kun sitten eilen sain kaiken parketin revityksi, muovimatto näytti kokonaisuudessaan tältä:

kaytava-ennen

Kovin tahraiselta ja likaiselta siis. Useimmat tahrat olivat todellisuudessa erilaisia naarmuja, eivätkä siksi lähteneet pesemällä pois.

vanha-muovimatto

Päätin tehdä eteisestä aidosti hienon, kun kerran olin urakkaan ryhtynyt. Tutkiskelin eri kauppojen muovimattovalikoimia, ja minulle selvisi, kuinka mahtavia nykyajan muovimatot ovatkaan.

Parhaat muovimatot maksavat enemmän kuin laminaatti ja jotkin parkettilaadut, ja niillä on 15 vuoden takuu. Ne ovat hiljaisia, kestäviä ja lämpimiä jalkapohjaa vasten, ja niitä saa vaikka missä kuosissa. Lisäksi ne eristävät hyvin ääntä ja sopivat allergisille. (Parkettia poistaessani puupölyn määrä kävi selväksi ja sai nokkani vuotamaan ja tukkoontumaan vuoron perään. Muovimaton kanssa samaa ongelmaa ei ole.)

Kaupasta löysin juuri sen muovimaton, jota olin eniten netissä ihaillut, ja se sattui olemaan juuri tuota laadukkaampaa sorttia 15 vuoden takuulla.

kaytava-ennen-2

Ähelsin maton kanssa tuntikausia. Asennusohjeet olivat selvät, mutta itse homma vaati paljon työtä. En halunnut mattoon saumoja, joten ostin valtavan kokoisen yhtenäisen palan mattoa, mikä teki siitä painavan ja vaikeasti siirreltävän.

Käsiteltävä alue oli haastava, koska eteiskäytävästä on sisäänkäynti neljään eri huoneeseen. Se tarkoittaa eri pituisia ja levyisiä kynnyssyvennyksiä, ja siten maton jatkuvaa leikkelyä ja sovitusta. Matto ei myöskään alussa pystynyt asettumaan nätisti alustalle, koska materiaalia oli niin runsaasti leveyssuunnassa. (Jouduin ostamaan maton käytävän pituuden mukaan enkä pystynyt kaupassa vaikuttamaan sen liikaan leveyteen.)

Leikkasin mattoa sekä saksilla että mattoveitsellä. Tarkkana piti olla, ettei vahingossakaan leikannut liikaa ja pilannut siten koko mattoa. Vasta kun olin saanut ylimääräiset palat leikattua, pystyin alkamaan sovittaa mattoa paikoilleen ja leikkaamaan vieläkin tarkemmin.

Maton reunojen ja seinien väliin pitää jäädä 3 – 5 milliä tyhjää tilaa, joka jää lopulta piiloon peitelistojen alle. Listat muutenkin viimeistelevät ilmeen. Mattoa ei tarvitse liimata, vaan se pysyy hienosti paikallaan muutenkin. (Sen huomasi jo asennusvaiheessa, mattoa kun oli niin raskasta siirrellä jo silloin.)

kaytava-jalkeen-2

Tadaa! Eteisestä tuli aivan ihana ja juuri sellainen kuin olin visioinut. Minulla ei ole koskaan ollut yhtä kaunista lattiaa missään.

Matto ei ole täysin sileä, eli sille ei ole vain painettu kivilaattakuviointia, vaan kivet ovat tavallaan vähän ”röpelöisiä” ja mattaisia, ja vaaleat saumakohdat tuntee sormin, eli ne ovat aavistuksen matalammalla kuin kivet juuri niin kuin vastaavissa laatoituksissa oikeastikin.

kaytava-jalkeen-3

Nyt olen vain kävellyt eteisessä edestakaisin upeasta ”kivilattiasta” hekumoiden! Matto tuntuu kovin miellyttävältä jalkapohjaa vasten sekä sukat jalassa että paljaalla jalalla.

Peitelistaa joudun vielä ostamaan. Kuvissa näkyy vain osviittana vanhoja listoja, joita en kiinnittänyt kunnolla takaisin, koska aion korvata ne uusilla ja paremmilla. Muovimaton osalta eteiskäytävä on kuitenkin jo valmis.

On niin mahtava huomata, mitä voikaan saada aikaan, kun vain viitsii ryhtyä toimeen. Tein kaiken yksin! Mies ei ole vielä edes nähnyt mattoa eikä tiedä siitä mitään. Ajatella, että vaikka kaikissa muissa huoneissa on edelleen parkettilattiat, kotini kaunein lattia on nyt ehdottomasti eteiskäytävässä!

14 vastausta artikkeliin “Muovimatto kunniaan! Upea eteinen uudella muovimatolla

  1. Ei ole totta kuin hieno siitä tuli! Mä kuvittelin jo tummaa kivilattiaa, mutta tuo epäsäännöllinen kuvio on vielä kauniimpi kuin mun kuvittelema. En mä tiennyt, että se vaan lätkäistään lattiaan ja valmista tuli. Hitsi vie, kyllä mäkin haluisin nyt tänne jotain tollaista, vaikka ollaankin vain vuokralla… Hmmm… makkariin joku puukuvioinen?

    Tykkää

    1. Kiitos! Olin niin vakuuttunut hankinnastani, että uskalsin hehkuttaa mattoa jo etukäteen. :) Kun huonokuntoisesta parketista saa siirryttyä tällaiseen, niin kaikelle innolle löytyy selvät perusteet!

      Kivet on tosiaan kauniisti aseteltu, ja tällaista lattiaa olisikin hankala tehdä oikeista kivistä (amatöörille homma voisi olla aika lailla mahdoton).

      Onpa kiva, että innostuit tästä itsekin! Puukuvio voisi olla mainio makkariin, ja valikoimista löytyykin monenlaisia ja värisiä ”puulattioita”. Maton neliömetrihinta voi olla kaksin- tai kolminkertainenkin eri laminaatteihin ja parketteihin verrattuna, mutta ei monenkaan talous silti kaadu maton hankintaan. Lisäksi kunnollisen ja kestävän matonhan voi ottaa muutossa mukaan toisin kuin laminaatit ja parketit. :)

      Tykkää

  2. Onpa upea, todellakin! Ihan mahdottoman kaunis. Täytyy sanoa, että tämä kyllä muutti käsitykseni muovimatoista. Ilmeisen hurjasti ovat kehittyneet, eikä lainkaan hullumpaan suuntaan :)

    Onnea kovasti uudelle hienolle eteiselle! Vaikka varmasti oli paikoin rassaavaakin, niin lopputulos palkitsi <3

    Tykkää

    1. Voi kiitos! Muovimatot ovat tosiaan aivan omaa luokkaansa nykypäivänä, mistä en itsekään tiennyt vielä pari päivää sitten mitään.

      Kiitos myös onnitteluista! :-) Asentaminen oli kyllä työlästä, mutta lopputulos hivelee hirveään parkettiin tottuneita silmiäni niin suuresti, että tällaisen muodonmuutoksen eteen olisin ollut valmis huhkimaan enemmänkin. :)

      Tykkää

  3. No vau! Olet sinä kyllä aikamoinen! Itse en ikinä uskaltaisi ruveta repimään lattiaa irti, ellei paikalla olisi ainakin joku päteväksi havaittu työnjohtaja. :-) Lattiasta tuli todellakin hieno, ja täytyy minunkin tarkistaa omat käsitykseni muovimatoista. Minun mielikuvissani kun muovimatto on sellainen harmaa ja kupruileva lätty.

    Olisi mukava olla kärpäsenä katossa näkemässä miehesi ilme, kun hän näkee, mitä olet saanut aikaan. ;-)

    Tykkää

    1. Kiitos paljon! :) Minulla on sen verran remontointikokemusta, että uskalsin ryhtyä hommaan yksin. Koen monen asian kohdalla elämässä, että teen oman osuuteni ja enemmänkin, mutta en saa sille vastakaikua (tämä pätee usein niin työelämään kuin moniin unelmiinkin). Niinpä aina silloin kun jokin suoritus/saavutus on pelkästään itsestäni kiinni niin kuin tämä maton asennuskin, olen puhtia täynnä ja voin luottaa omiin kykyihini.

      En tiedä, myydäänkö kaupoissa vielä sellaisia kupruilevia lättymuovimattoja, jollaisina itsekin ennen pidin kaikkia muovimattoja, mutta nykylaatu on tosiaan aivan erilaista, ja takuuajatkin sen mukaisia.

      Minäkin odotan miehen ilmeen näkemistä ja hänen kommenttejaan! :) Pelkään, että hän kääntyy ovelta takaisin rappukäytävään, koska luulee vahingossa tulleensa väärään asuntoon. :-D

      Tykkää

  4. Hienolta näyttää! Ei kyllä uskoisi muovimatoksi. Eteisessä muovimatto on tosiaan paljon parkettia kätevämpi, kun sitä tarvitse varoa. Meillä on myös niin huonolaatuinen parketti, että siinä näkyy heti kaikki ja pienistäkin vesipisaroista jää jälki, jos ei huomaa heti pyyhkiä pois.

    Tykkää

    1. Kiitos! Muovimatto on tosiaan ihanteellinen juuri eteiseen. Itse olen nyt niin ihastunut kaikkiin muovimaton ominaisuuksiin ja eri kuoseihin, että voisin laittaa muovimaton lähes joka huoneeseen. :) Sellainen tuskin olisi tullut edes mieleen, jos kotini parketti olisi kunnollista. Ärsyttävältä kuulostaa tuo teidänkin parketti, hyvin vastaavalta omani kanssa. Jospa tekin lähdette pian mattokaupoille? ;)

      Tykkää

  5. Ihan vielä ei tarvitse lähteä mattokaupoille, koska parketti on vielä huonosta laadustaan huolimatta ihan ok kunnossa, mutta hyvä tietää, että muovimatoissakin on vaikka mitä vaihtoehtoja.

    Tykkää

    1. Onpa hyvä, että olette saaneet pidettyä parketin kunnossa huonosta laadusta huolimatta. Meillä raja oli ylitetty jo ennen kuin muutin asuntoon itse, eli toivoa nätistä parketista ei ole ollut enää aikoihin. Onneksi huono lattia pakotti minut tutustumaan muihin nykyajan lattiamateriaaleihin. :)

      Tykkää

    1. Maton kuosi on tosiaan kovin miellyttävä silmälle. :)

      Kommenttia muokattu myöhemmin: linkki nettikauppaan ei enää toimi. Paras tapa kokeilla, josko mattoa vielä jostain saisi, on kopioida seuraava sanarimpsu suoraan Googleen: vinyyli tarkett broken slate black.

      Tykkää

  6. Upea eteisen lattia tulikin :) olen itse ostamassa samaa mattoa ja tarinasi luettuani vakuutuin valinnastani – tuo paino on nimittäin arveluttanut, josko sitä jaksaa yksin nostella…
    Kohta täällä hehkutellaan myös! :D

    Tykkää

    1. Kiitos! Hyvän valinnan olet tehnyt, sillä matto on tosiaan aivan ihana. :) Ihan harmitti, että jouduin jättämään tuon lattian, kun muutin uuteen taloon. Minulla on jopa vähän mattoa jäljellä, mutta uudessa talossa ei ole sille juuri nyt käyttöä.

      Ihmisten voimissa on paljon eroja, mutta itse hoidin kaikki lattiatyöt yksin, ja sanoisinkin siksi, ettei matto ole liian painava. Mahtavaa, että sinäkin pääset pian hehkuttamaan oman mattosi upeutta! :)

      Tykkää

Jätä kommentti