Siivousoperaation tulos

No niin! Pari päivää sitten haastoin itseni siivoamaan vaatekaappini ja esittelemään lopputuloksen blogissa. Kiire meinasi tulla, mutta vain sen takia, että laajensin projektia mm. loihtimalla uudet verhot makuuhuoneeseen. Jo pelkissä vaatteissa olisi ollut tarpeeksi työtä, mutta minunlaiseni tyypin on vain pakko ottaa kaikki irti omasta innostuksesta ja hävitysvimmasta silloin harvoin kun nuo kaksi ilmiötä sattuvat käynnistymään samaan aikaan.

Voin todeta, että onnistuin tavoitteessani erittäin hyvin. Tein niin tarkat laskelmat, että pystyn kertomaan vaatekappaleen tarkkuudella, kuinka monta uutta vaatetta otin äidin valikoimista ja kuinka monta vanhaa vaatetta vein kierrätykseen. Siispä aloitetaan!

uusia-vaatteita

Kaikkihan alkoi niistä vaatteista, jotka kelpuutin omaan käyttööni äidin kaapeista. Kotoutin äidin valikoimista yhteensä 15 vaatekappaletta, joista suurin osa näkyy kuvassa yllä ja alla. (Osa vaatteista oli jo ehtinyt pyykkikoriin.) Ihastuin yllä näkyviin keväisen pirteisiin ja raikkaisiin paitoihin, jotka ovat laadukasta materiaalia ja laskeutuvat kauniisti.

uusia-vaatteita-2

Lähtökohtaisesti minun piti täten luopua vähintään 15 vanhasta vaatteesta, mutta todellisuudessa vaadin itseltäni hurjasti enemmän. En edes jaksaisi käydä kaappeja näin massiivisesti läpi, jos minulla ei olisi syytä odottaa siivoukselta kunnon tulosta. Niinpä aloin hommiin.

Asettelin vaatteita pinoiksi sängylle, ja aloin jakaa niitä säästettäviin, kierrätettäviin ja poisheitettäviin (jotka viedään joko tekstiilikeräykseen tai poltettavaksi sekajätteeseen). Poisheitettävät vaatteet ovat esim. niin kuluneita, nukkaisia ja/tai rikkoontuneita, että niitä ei voi enää tarjota muille.

Alla on kuvia muutamista vaatteista, jotka vein kierrätykseen.

vaatteita-kierratykseen

Näiden mekkojen kohdalla päätin ensin, että vaikka en ole niitä aikoihin käyttänyt, säästän ne silti. Harmaa neulemekko näytti niin kauniilta meleerauksineen ja vinkeine yksityiskohtineen, että halusin pitää sen. Lisäksi ostin sen aikoinaan USA:sta, joten se on minulle erityisen arvokas. Käytin mekkoa aiemmin hyvinkin paljon. Olen kuitenkin nykyään niin paleleva käsivarsista, että minulla on usein päällä kolmekin kerrosta pitkähihaisia paitoja ja neuleita. Niinpä lyhythihainen neulemekko on epäkäytännöllinen, ja käsivarsille muodostuu hölmöt patit joutuessani peittämään mekon paksut mutta lyhyet hihat pitkähihaisilla neuleilla.

Vaikka olinkin jo päättänyt säästää harmaan mekon, sovitin sitä siitä huolimatta. Jotenkin se ei vain enää ollut yhtään niin kiva kuin muistin, ja päätinkin luopua siitä. Omasta mielestäni aivan hurmaavan punaisen ruusumekon kanssa kävi samoin: se ei ollutkaan enää niin ihana kuin joskus, vaan kumman raskas, ja joka suuntaan liian runsas. Niinpä luovuin siitäkin.

vaatteita-kierratykseen-2

Yllä näkyvä upea espanjanpunainen paita on erikoinen tapaus. Itse en olisi sitä hankkinut, vaikka väri onkin herkullinen ja siinä oleva harmaa tikattu sydän on niin söpö. Ostin kerran trenssitakin, josta irtosi nappi ensimmäisellä käyttökerralla. Pidin sitä niin pöyristyttävänä, että tein reklamaation, ja sain kuvan Sex Fun Love -paidan hyvityksenä takista. Paita laskeutui nätisti ylle, mutta en koskaan todella päässyt yli paidan tekstistä. Minähän en suinkaan ole mikään konservatiivi, mutta en vain ymmärrä, miksi paidassa täytyy lukea mitään seksistä. En tajua, mitä paidan on tarkoitus viestittää. Harrastetaan seksiä, pidetään hauskaa ja rakastetaan? Liian hippimäistä ajattelua minulle.

Myös kuvan valkoinen paita näytti päällä hyvältä, mutta kymmenet paidassa olevat kolikot tekivät siitä haasteellisen pestävän. Joko vaate piti pestä käsin tai koneessa käsinpesuohjelmalla alhaisessa lämpötilassa. Pesen lähes kaiken valkopyykkini 60 asteessa, joten kuvan paidalle ei löydy pesukavereita, ja se jäikin aina pitkäksi ajaksi lojumaan pyykkikoriin. Tätä nykyä vaadin helppohoitoisempia vaatteita, ja siksi tämäkin paita sai lähteä.

vaatteita-kierratykseen-3

Lopulta sängyllä oli aikamoiset vaatepinot. Yllä näkyy kaikki kierrätykseen menneet vaatteet. Takimmaisin pino vasemmassa yläkulmassa on epäsiistimmin viikattu, sillä siinä on poisheitettävät vaatteet.

vaatteita-kierratykseen-4

Yllä lähikuvaa lahjoitettavista vaatteista, alla puolestaan poisheitettäviä vaatteita. Ne olivat niin kuluneita ja/tai rikkinäisiä, että ne joutivat pois. Kotivaatteita minulla on jo riittämiin, eli kaikkea ei voi säästää kotiretkuiksikaan.

vaatepino

Vaatteita tuli yhteensä yhdeksän kassillista (7 kierrätykseen, 2 roskiin). Roskiin meneviä vaatteita kertyi 37 kappaletta, joista osa oli vanhoja sukkia. Kierrätykseen puolestaan lähti peräti 60 vaatekappaletta ja 13 pyyhettä/lakanaa. Kokonaisuudessaan pääsin siis eroon 110 vaatteesta ja muusta kankaisesta, joita en enää ollut tarvinnut tai käyttänyt aikoihin. Ei hullumpaa!

jatesakit

Miltä kaapit sitten nyt näyttävät? Katsotaanpa.

siivotut-kaapit

Vasemmalla näkyvässä kaapissa säilytin ennen pyyhkeiden ja lakanoiden lisäksi myös osaa vaatteistani. Nyt kaapissa on vain pyyhkeitä ja lakanoita ja paljon tilaa. Oikealla on kuva nykyisestä vaatekaapistani. Tavoitteeni oli saada suurin piirtein kaikki vaatteeni vain yhteen kaappiin. Ei sullomalla tai ahtamalla, vaan ilmavasti. Välillä näytti jo pahalta, sillä meinasin alkaa säästää vaatteita, joita en koskaan käytä, mutta sitten taas valpastuin, ja lopulta vaatteet mahtuivat kaappiin niin hyvin, että sinne jäi jopa ylimääräistä tilaa.

siivotut-kaapit-2

Kaapin ulkopuolella ovat ulkovaatteet, yksi ainoa juhlamekkoni, lenkkivaatteet, alusvaatteet ja sukat. Viimeisimmät olisivat mahtuneet kaappiin vaivatta, mutta säilytän niitä niin kätevissä kukkapöytinä toimivissa vetolaatikoissa, että en tahtonut ottaa niitä kaappiin leviämään joka suuntaan.

siivotut-kaapit-3

Kesävaatteet laitoin kaapissa ylemmäksi, niitä kun ei vähään aikaan tarvitse.

Olen todella tyytyväinen siivoussaavutukseeni, enkä kaipaa mitään, mistä luovuin. Vaikka käytin yllä sanaa hävitysvimma, en todellisuudessa luopunut mistään sellaisesta, jonka perään alkaisin vielä itkeä. Oikeastaan on päinvastoin, eli tuntuu, että minulla on vieläkin melko paljon vaatteita. Se vasta saakin ajattelemaan, miten paljon minulla oli tarpeettomia vaatteita ennen siivousta. Vaikka karsinkin vaatteita rankasti, jään yhä miettimään, riittäisikö minulle esim. neljä neuletta seitsemän sijaan tai viisi kesämekkoa 12 sijaan. Toisaalta jos oikeastikin käytän kahtatoista eri mekkoa kesäaikaan (enkä juuri muita vaatteita kesällä käytäkään), niin silloin mekkoja saa olla tuo määrä.

Nyt kun olen päässyt näin hyvään vauhtiin, täytyy tarkkailla tilannetta ja luopua vielä suuremmasta määrästä, jos yhä tuntuu, että tietyt vaatteet eivät päädy käyttöön. Toisaalta jo nykyinen tilanne on reilusti parempi kuin uskalsin vielä hetki sitten odottaa!

6 vastausta artikkeliin “Siivousoperaation tulos

 1. Vau! Paljon olet saanut karsittua! Kyllähän sitä oikeasti itsekin pitäisi vaan raa’alla kädellä raakata ne pois, jotka on osastoa ”Niin mut jos mä sit joskus vaikka ehkä vahingossa käytänkin tätä…”

  Tykkää

  1. Kiitos! Voin kyllä lämpimästi suositella vaatteiden karsimista, erityisesti sen ”ehkä joskus varmaan kenties vielä käytän tätä liian löysää ja minulle väärän väristä paitaa sitten kun olen yli satavuotias” -kategorian vaatteita. ;)

   Tykkää

 2. Voi ei, miunkin pitäisi tehdä siivousoperaatio… :O Hyvin onnistuit! :) Kierrättäminen kannattaa, itsekin vien mahdollisimman paljon kierrätykseen /kirppareille.

  Tykkää

  1. Kiitos! Toivotaan, että sinäkin innostut siivoilemaan vaatekaappeja, mikäli sille voisi olla tarvetta. :)

   Kierrätys on tosiaan taito, joka jokaisen tulisi hallita. Itse heitän roskiin/vien tekstiilikeräykseen vain sellaisia vaatteita, jotka olen joko käyttänyt aivan puhki tai joissa on jokin muu selvä vika. Muutoin kierrättäminen on aina paras vaihtoehto (ja se, ettei ostaisi heti uutta kierrätetyn tavaran tilalle). :) Ympäristön kannalta kaikista upeinta olisi toki se, että ihmiset ylipäänsä ostaisivat vähemmän tavaraa.

   Tykkää

 3. Kunnioitettava suoritus! Olen itsekin viime vuosina pyrkinyt säännöllisesti perkkaamaan vaatekaapit, joulun jälkeen kierrätyskeskukseen lähti 7 muovikassillista vaatetta ja kenkiä (mukana myös muilta perheenjäseniltä pieneksi jääneitä vaatteita) Ensi kerralla minunkin pitää muistaa napata valokuva siististä kaapista ja muistutella sillä itseäni aina välillä miltä kaapissa pitäisi näyttää..

  Tykkää

  1. Kiitos! Onpa mukavaa, että sinäkin olet perannut vaatekaappisi ja vielä noin tuoreeltaan. :)

   Kuvien ottaminen tosiaan palkitsee myöhemmin, vaikka niiden ottaminen siivouksen yhteydessä voikin tuntua ylimääräiseltä lisätyöltä. Tosin jos kuvaa vain lopputuloksen eli siistin vaatekaapin, niin silloin ei tarvitse enää asetella mitään nätisti kuvaa varten, kun kaikki kerran on jo siististi. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.