Siivoa vaatekaappisi -haaste

Päätin haastaa itseni julkisesti vaatekaapin siivoamiseen (lue: sen sisällön raivoisaan karsimiseen), jotta se myös tulee tehdyksi. Tarkoitus on kirjoittaa lähtötilanteestani tässä postauksessa ja esitellä onnistunut lopputulos tulevana sunnuntaina. Nyt aion kertoa, miksi haluan siivota vaatekaappini ja mitä toivon sillä saavuttavani.

vaatteita-pinoissa

Koko idea vaatekaappieni siivoamiseen lähti äidin kuolemasta. Olemme perheen kesken käyneet hänen vaatekaappejaan läpi ja vieneet suurimman osan vaatteista kierrätykseen. Äidin vaatteiden läpikäyminen voisi jo itsessään olla vaikea prosessi, mutta olen onneksi onnistunut pitkälti poistamaan vaatteisiin liittyvän tunnelatauksen. Äidin vaatteet eivät ole äiti, eivätkä ne tuo häntä takaisin. Lisäksi ne ovat useimmiten tyyliltään, väriltään ja/tai kooltaan sellaisia, etteivät ne meille tyttärille sovi. Niinpä en ole surrut hetkeäkään niitä vaatesäkkejä, jotka olen jo raahannut kierrätykseen, vaikka tiedänkin, ettei äiti olisi tyytyväinen. Hän ehdottomasti liitti vaatteisiin paljon tunteita, ja toivoi, että niistä mahdollisimman moni miellyttäisi meitä lapsia hänen kuoltuaan. Todellisuudessa äiti ei kuitenkaan ostanut vaatteita meitä aikuisia lapsia varten (ja miksi olisi pitänytkään?), vaan vaatteiden ostaminen oli hänelle mieluinen harrastus, jolla hän sai mukavaa sisältöä elämään. Hän osti aivan liikaa vaatteita suhteessa niiden tuleviin käyttökertoihin, mutta en soimannut enkä yhäkään soimaa häntä siitä, koska hän nautti shoppailusta eikä hänen elämässään todellakaan ollut liikaa ilonaiheita. Mistään addiktiosta tai hamstraamisesta ei kuitenkaan ollut kyse, ja arvioisinkin, että moni nainen ostaa saman verran tai vielä enemmän vaatteita.

Miten äidin vaatekaapit liittyvät omiin kaappeihini? Vaikka suurin osa äidin vaatteista onkin mennyt kierrätykseen, löysin niiden seasta toki muutamia minulle kelpaavia vaatteita. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisen siivouskeikan yhteydessä olen palannut äidin kaapeilta kotiin pienen vaatesäkillisen kanssa. Niistä säkillisistä kertyy monta säkkiä, enkä halua kaappeihini yhtäkään vaatekappaletta lisää. Niinpä muuta vaihtoehtoa ei ole, kuin raakata vaatekaappieni olemassa olevaa sisältöä rankalla kädellä. Tavoitteeni on luopua paljon suuremmasta määrästä vaatteita, kuin mitä tuon tilalle äidin valikoimista.

vaatteita-kaapissa

Millaisilta omat kaappini sitten näyttävät ennen siivousta, eli kuinka kuumeinen viikonloppu minulle on luvassa? Lähtötilanteeni ei ole siinä mielessä paha ollenkaan, että en oikeastaan ikinä osta vaatteita muuhun kuin välittömään tarpeeseen (esim. korvaamalla hajonneet talvisaappaat uusilla, jotka tulevat heti käyttöön), enkä yleisestikään nauti kauppojen kiertelemisestä ja vaatteiden hiplaamisesta. Lisäksi olen menneinä vuosina käynyt vaatevarastoni läpi lukuisia kertoja kokonaisuudessaan, eli oikeastaan mitään yllätyksiä ei pitäisi tulla. Juuri se kuitenkin tekee raakkaamisesta haasteellista, sillä mitä vaatteita voin kierrättää/heittää pois, kun kaapit on jo läpikäyty ja mitään pois annettavaa ei juurikaan ole? Siitä päästäänkin pääongelmaani, minkä takia en ole aikoihin halunnut edes ajatella vaatekaappien siivoamista.

Lähes kaikki vaatteeni ovat kivoja ja minulle sopivia. Lähes kaikkia olen joskus käyttänyt, toisia hyvin paljonkin. Olisi helppo luopua esim. liian pienistä tai isoista vaatteista tai hätäpäissään tehdyistä heräteostoksista, mutta kivoista vaatteista, joissa ei ole mitään vikaa, on sitä vastoin vaikeampi luopua. Suurin ongelma on kuitenkin se, että en tarvitse sellaista määrää kivoja vaatteita, enkä koskaan käytä niitä. Olisi liioittelevaa sanoa, että kaikki ylimääräiset vaatteet ahdistavat minua, mutta eivät ne minua myöskään miellytä, ja uskonkin, että siivouksesta seuraa myös henkisesti tasapainoisempi olo.

vaatteita-pinoissa-2

Olen muuttunut viime vuosien aikana niin, että en enää nauti kymmenistä asukokonaisuuksista siten kuin ennen. Pitkään väitin itselleni, että en enää käytä suurinta osaa kivoista vaatteistani siksi, että minulla ei ole niille käyttötarvetta toisin kuin aiemmin. Kun esim. vielä opiskelin, oma kotikampukseni sijaitsi Helsingin keskustassa, jonne en olisi kuuna päivänä lähtenyt missä tahansa retkuissa. Pukeuduin siis aina siistimmin, enkä halunnut kierrättää ylläni vain paria eri asukokonaisuutta. Valmistumisen jälkeen olen tehnyt eniten töitä kotona, jossa voin hengata koko päivän vaikka pyjamassa, jos sikseen. Irlannissakin minulla oli vain matkalaukullinen tavaraa, ja siten hyvin vähän päällepantavaa normaaliin vaatevarastooni verrattuna. Se oli lopulta melko vapauttavaa.

Nyttemmin olen oivaltanut, että en enää sovittele eri asuja peilin edessä läheskään yhtä usein kuin ennen, vaikka minulla olisi luvassa jokin erityinen meno. Toisin sanoen se, etten enää käytä yhtä suurta määrää eri vaatteita kuin ennen, ei johdu käyttötarpeen puutteesta, vaan siitä, etten vain enää yksinkertaisesti välitä vaatteista samalla intensiteetillä kuin ennen. Siksi niin moni vaatekappale on jäänyt käyttöä vaille, ja toivon nyt pystyväni luopumaan niistä, vaikka niin paljon niitä joskus menneisyydessä käytinkin. Suurin pelkoni tulevan siivouksen suhteen on se, että ajattelen lähes jokaisen poisheitettävän vaatteen kohdalla ”Mutta kun tää vaan on niin kiva, kyllä mä varmasti tätä vielä joskus käytän!”.

Haluan siivota vaatekaappini, koska uskon sen kohdalla less is more -ajatteluun. Toivon, että kun vaatteita on paljon aikaisempaa vähemmän, ja ne on vieläkin siistimmin aseteltu ja viikattu, löydän nopeammin ja helpommin päällepantavaa mihin ikinä lähdenkin. Nyt tilanne on se, että käytän ehkä kymmentä prosenttia vaatekaappini sisällöstä eli minulla on lähes aina samat vaatteet yllä. Samaan aikaan kaappini pursuavat kivoja vaatteita, joita en vain jaksa käyttää. Haen siis melko lailla täydellistä muutosta sekä vaatekaappini sisältöön että omaan pukeutumiskäyttäytymiseeni. Wish me luck!

4 vastausta artikkeliin “Siivoa vaatekaappisi -haaste

 1. Good luck! Mä en kehtais edes laittaa kuvaa kaikista vaatteista mitä mulla on… Minun virallinen selitykseni on, että Suomeen muutettuamme mulla oli paljon Kanaria-vaatetta ja vähän Suomi-vaatetta. Kanaria-vaatteita voin edelleen käyttää kesällä, mutta talveen tarvittiin lämpimämpää päälle. Selitykseni jatko-osa on, että opettaja ei voi ehkä kuitenkaan pitää ihan mitä haluaa päällä, joten minihame / napapaita / läpinäkyvät vaatteet-osastoni ei käy töihin edes lämpimämmillä keleillä vaan vielä piti Kanaria-vaateosaston kylkeen hankkia vaatetta ei-niin-kylmiin työpäiviin… Ja mitäänhän ei myöskään siksi voi heittää pois, jos ja kun joku päivä palaamme Kanarialle.

  Oliks tarpeeksi hyvät sepostukset? :P

  Tykkää

  1. Heh, oli kyllä mainiot selitykset! :D Noita voi vielä jatkaa esim. sanomalla, että aikoinaan Kanarialle hankittua minihametta ei paksujen sukkahousujenkaan kanssa voi silti käyttää talvella Suomessa, koska materiaalit hankautuvat toisiinsa, minkä vuoksi hame nousee kävellessä korviin asti. Niinpä on perusteltua ostaa uusi erä minihameita. ;)

   Silti perustelusi ovat osittain myös täyttä asiaa, sillä Suomen kaltaisessa maassa ei toki oikeastikaan pärjää pelkillä kesävaatteilla. Reilukaan kerrospukeutuminen ei auta, jos vaatevalikoimassa on lähinnä alusvaatekokoisia ylä- ja alaosia. ;D

   Tykkää

 2. Tämä haaste olisi itsenikin hyvä toteuttaa. Minun tyylini kun on muka-siivota vaatekaappeja: vaikka heitän aina tarpeettomia vaatteita pois, niin jotenkin kummassa kaapeissa on edelleen paljon sellaisia vaatteita, joita en koskaan käytä.

  Olin aiemmin samanlainen kuin sinä, että ostin vaatteita vain tarpeeseen. Nyt on kuitenkin tapahtunut jotakin kamalaa, sillä olen alkanut kuljeskella kaupoissa ihan vain siksi, että uusien vaatteiden sovittelu ja ostaminen on kivaa. Tämä on ihan kamala tapa, josta pitäisi päästä mahdollisimman äkkiä eroon, ennen kuin se äityy ihan pahaksi. Ja kumminkin minäkin kuljeskelen useimmiten samoissa vaatteissa!

  Onnea matkaan! Uskon, että selviät urakasta hienosti! :-)

  Tykkää

  1. Kiitos tsempeistä! Niitä tarvitaan, sillä urakka tuntuu jo nyt paisuneen. Tein juuri makuuhuoneeseen uuden verhopatentin vanhasta materiaalista (jonka ensin pesin ja silitin), vaikka aikaa ei oikeastaan olisi kuin niiden kuuluisten vaatteiden läpikäymiseen ja pussittamiseen… Nyt viimeistään pitäisi ryhdistäytyä, kun kerran haluan vaatetilanteen olevan kunnossa huomiseen mennessä.

   Oman shoppailukäyttäytymisesi viimeaikainen suunta on tosiaan traagisuudessaan huolestuttava! 😮 😉 Jos kaupoissa kierteleminen jäisikin vain siihen ja vaatteiden ihailuun, mutta sovittaminen ja vaatteen toteaminen ihanaksi sen jälkeen varmasti tekevät ostamisen vastustamisesta vaikeaa. Ja jos uusia vaatteita ei sitten juurikaan edes käytä, niin tilanne on kyllä tosissaan hankala. Huh, toivon todella, että saat kierteen katkaistua!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.