Invalideille irvailua

Olin varma, että omassa blogissani ei nähtäisi tänä vuonna mitään ystävänpäiväaiheista. En muutenkaan ole hulluna kirjoittamaan pääsiäisistä ja juhannuksista ja muista vastaavista, ja lisäksi juuri nyt ystävänpäivä tuntuu minusta kovin kaupalliselta ja jopa vieraalta Suomessa. Jäin kuitenkin ihmettelemään alla olevaa isäni luona näkemää korttia niin pitkäksi ajaksi, että minun on sittenkin pakko osallistua ystävänpäivähumuun.

istavalle

Isäni oli saanut kortin muun postin mukana. Kieli-ihmisenä minua alkoi häiritä se, etten tajunnut, mitä kortissa ajetaan takaa. ”Istävän” on kerrassaan pakko tarkoittaa jotain, koska tuollaista virhettä ei vain millään voida tehdä eikä sellaista varsinkaan voi jäädä mihinkään (painettuun) korttiin. Ajattelin, että kortissa täytyy olla jokin sanaleikki, arvoitus tai viittaus johonkin. Ruotsinkieliseen tekstiin on sentään sisällytetty kaikki oikeat kirjaimet, vaikka toivotuksen viimeinen kirjain onkin tipahtanut ja aivan vinksallaan. Oli aika kääntää kortti ja katsoa, saisiko sen toiselta puolelta mitään vihjettä. Jospa kortin lähettäjä olisi esim. jokin järjestö nimeltään ISTÄ ry. Kyseessä oli kuitenkin Invalidiliiton kortti.

istavalle-2

Pelkästään se, että Invalidiliitto alkaa i-kirjaimella, ei voi selittää ystävän vaihtamista istävään, siinä ei olisi mitään ideaa miltään kantilta ajateltuna, eikä tuollainen voisi valjeta kenellekään.

Olisiko y-kirjaimesta otettu yksi sakara pois vähän niin kuin invalidiltakin voi puuttua jokin raaja? Ei hyvänen aika, sehän olisi aivan kamalaa irvailua!

Tuli aika googlata ”istävälle”. Sillä ei löydy yhtäkään asiaankuuluvaa hakutulosta.

istavalle-3

Kerrassaan merkillistä! Myöskään kortissa mainittu sivusto elämäyllättää.fi ei tarjoa vastausta.

Lopulta minulle tuli mieleen tällainen ajatusketju: ruotsinkielisestä vän-sanasta on heivattu pois n-kirjain, jolloin jäljellä jää ”vä”. Kun sen yhdistää suomenkieliseen toivotukseen, syntyy sana ”väistävälle”. Vän-sanan n-kirjain on tehnyt juuri niin, eli väistänyt. Seuraavaksi oli helppo tajuta, miksi juuri Invalidiliitto käskisi kortissaan väistämään. Jotta ei invalidisoisi ketään liikenteessä ajamalla hänen päälleen, olisi tärkeää osata väistää. Se jos mikä onkin mainio sanoma nimenomaan Suomessa, jossa monet autoilijat eivät osaa väistää jalankulkijoita edes suojateillä.

Ilmeisesti siis sain arvoituksen ratkaistua! Tosin se tapahtui vasta tätä postausta kirjoittaessani. Yleensä kielelliset arvoitukset ja sanaleikit aukeavat kenelle tahansa kieltä osaavalle hyvin pian ensilukemisen jälkeen. Toisin kävi nyt.

Hyvää istävänpäivää kaikille!

4 vastausta artikkeliin “Invalideille irvailua

 1. Hei

  Valitettavasti voin kertoa, ettei korttiin liity mitään salaperäistä ratkaisua tai arvoitusta, vaikka hyvin olitkin asiaa pähkäillyt. Kyseessä on yksinkertaisesti painovirhepaholainen, joka tapahtui käyttämässämme kirjapainossa. Tarkoituksemme oli kortissa toivottaa Hyvää ystävänpäivää, koska vaikka kysymys on Amerikasta lähteneestä hömpötyksestä, on meidän kaikkien hyvä joskus muistaa ja kiittää ystäviämme. Valitettavasti tällä kertaa epäonnistuimme tässä tekstin osalta. Toivon kuitenkin, ettei moni tästä loukkaannu, sillä muutenhan kortti on täynnä hymyä ja sydämiä :).

  Olemme erittäin pahoillamme asiasta ja lupaamme olla jatkossa entistä tarkempia painoasioissa.

  Invalidiliitto ry

  Petri Äikiä
  keräyspäällikkö

  Tykkää

  1. Hei,

   Pidinkin ”arvoitusta” todella hankalana ja sellaisena, joka ei monelle varmaankaan valkene, mutta kielitieteilijänä halusin haastaa itseni. :D
   Lisäksi pidin kovin epätodennäköisenä sitä, että näin pahaa painovirhettä voisi vahingossakaan syntyä, mutta näemmä painovirhe voi tulla kuinka valitettavaan kohtaan tahansa. Kiitos, että tulit kertomaan asian todellisen laidan.

   Itse en usko, että monikaan kortista loukkaantuu, ehkä korkeintaan ihmettelee sitä niin kuin minäkin. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.