Välittäjien mokat asuntoilmoituksissa

Pikkuhiljaa voisi alkaa olla aika myydä asuntoani.

En haluaisi palkata välittäjää, vaan tahtoisin myydä kotini itse. Muualla Suomessa voidaan ihmetellä, miten jollakulla tulee edes mieleen myydä asuntoaan itse. Opin nimittäin vasta äskettäin Helsingin Sanomista, että asuntoja myydään yksityisesti lähinnä vain pääkaupunkiseudulla. Minulle yksityisesti myyminen oli joka tapauksessa tuttu konsepti jo kauan ennen omia muuttohalujani.

parvekkeet

Olen satavarma, että asunnonmyynti sujuisi omalta osaltani helposti ja turvallisesti. Olen perehtynyt mm. lakipykäliin, kauppakirjamalleihin, varainsiirtoveroon ja myyjän ja taloyhtiön vastuualueisiin. Tiedän, että asuntoni on hyvässä kunnossa, ja sitä kelpaisi nyt esitellä kenelle vain. Lähes ainut huolenaiheeni on ostajat. En tiedä, uskaltavatko kaikki ostaa yksityishenkilön myymää asuntoa. Ihmisten mahdollinen ”pelkuruus” on tarpeetonta varsinkin kerrostaloasunnon kohdalla, sillä kauppaan liittyvät riskit ovat todellisuudessa minimaaliset.

Useimmat viat ja vauriot (jollaisia asunnossani ei käsitykseni mukaan muutenkaan ole) tulevat taloyhtiön hoidettavaksi, koska osakas omistaa lähinnä vain pinnat siinä missä rakenteet kuuluvat taloyhtiölle. Asuntokaupan riskejä paisutellaan mediassa, jotta asunnonvälittäjille löytyisi entistä enemmän töitä. Kiinteistöä eli esim. omakotitalotonttia ostettaessa mahdollista riitaa voisi tulla esim. tontin rajoista ja erilaisista käyttöoikeuksista, mutta asunto-osakkeen myyminen on sitä vastoin hyvin suoraviivaista.

Siitäkin huolimatta, että ostajat olisivat varovaisia tekemään tarjousta yksityishenkilön myymästä asunnosta, en innostu välittäjän palkkaamisesta. En luota heihin. Minulla on heistä huonoja kokemuksia. Varmasti välittäjien joukossa on myös huipputyyppejä, mutten tiedä, miten kohdalleni osuisi sellainen. Kaiken lisäksi olen katsellut asuntoilmoituksia jo jonkin aikaa, ja päässyt todistamaan välittäjien taidonnäytteitä eli heidän laatimiaan myynti-ilmoituksia.

Monesti sanotaan, että asunto myydään nimenomaan myynti-ilmoituksessa. Siksi ilmoituksen on oltava edukseen sekä kuvien että tekstin osalta, sen tulee olla kattava, ja tietojen on oltava oikein. Jos esimerkiksi tehdyistä ja tulevista remonteista ei kerrota kunnolla, vaan niiden kohdalla lukee ”Kysy liitettä välittäjältä” tai muuta vastaavaa, se on huono merkki, ja silloin mahdollisille ostajille on jätetty paljon kertomatta. Sitäkin näkee, että asunnoista ei vaivauduta ottamaan yhtäkään kuvaa sisältä, vain ulkokuva ja pohjapiirros löytyvät. Sellaisestako myyjän pitäisi maksaa tonnikaupalla välittäjälle?

parveke

Olen koonnut alle muutamia esimerkkejä näkemistäni ilmoituksista. Ne lisäävät epäilyjäni välittäjiä kohtaan. Ja nyt ei puhuta mistään pilkku- tai yhdyssanavirheistä, vaan kunnon ristiriitaisuuksista, joiden pohjalta totuus asunnosta ei käy selväksi.

asuntoilmoituksista-poimittua-3

Yllä olevan ilmoituksen pohjakuvaan on piirretty parveke, mutta tekstin mukaan sitä ei ole. Parveke on tärkeä monelle kerrostaloasuntoa etsivälle, niin myös minulle. Parveke on yksi kerrostalon mahdollisista perusominaisuuksista, eikä ole millään lailla tulkinnanvarainen. Niinpä ilmoituksesta tulisi käydä selvästi ilmi, onko kohteessa parveke vai ei. Tässä tapauksessa totuutta ei voi tietää soittamatta välittäjälle.

asuntoilmoituksista-poimittua-4

Tässä asunnossa puolestaan pitäisi tekstin mukaan olla parveke, mutta kuvassa sitä ei ole. Vertailun vuoksi alla on pari ilmoitusta, joista näkee, miten ranskalainen parveke yleensä piirretään kuviin.

asuntoilmoituksista-poimittua-5

Merkitsemättömästä kuvasta ei pysty päättelemään edes sitä, millä puolella taloa parveke on, mikäli sitä ylipäänsä on. Näppäilyvirheestä ei voi olla kyse, koska parvekkeesta on mainittu kahdesti ja eritellysti. Tällaiset mokat ovat suuria, ja oman kokemukseni mukaan niitä harvoin korjataan.

asuntoilmoituksista-poimittua-6

Nyt päästään kovin tärkeisiin ilmansuuntiin ja siten asuntoon tulevaan luonnonvaloon. Tekstin mukaan ikkunat osoittavat itään ja etelään, mutta kuvasta näemme, että ikkunoita on vastakkaisissa suunnissa, jolloin itä ja etelä eivät ole mahdollisia. Siispä joko ikkunat on piirretty (osittain) vääriin huoneisiin tai sitten virhe on tekstissä. Paha kömmähdys on tämäkin, sillä monelle ilmansuunnilla ja läpitalon huoneistolla on merkitystä.

asuntoilmoituksista-poimittua-7

Nyt puolestaan ihaillaan 10-kerroksista kerrostaloa. Vai ihaillaanko? Jos haluaisin huvin vuoksi käydä kymmenennessä kerroksessa maisemia pällistelemässä, minne joutuisin kiipeämään? Kerrokset ovat harvalle yhdentekevä asia, ja nyt kun kerrosluku ilmiselvästi on väärä, herää kysymys, voiko asuinkerroskaan olla oikea. Viides kerros on suhteessa korkeammalla kuin luulisi, kun kerroksia onkin vain kahdeksan kymmenen sijasta. (Tämä siis olettaen, että virhe on tekstissä, eikä ilmoitukseen ole laitettu väärää talokuvaa.)

Lopuksi täytyy sanoa, että minua ei häiritsisi inhimilliset virheet, joita me kaikki teemme, mutta esittämiäni virheitä ei ole korjattu ajankaan kanssa. Ne ovat koko ajan osa myynti-ilmoitusta, joka on tärkein työkalu mahdollisen ostajan houkuttelemiseksi esittelyyn. On myös eri asia, kirjoittaako hutiloidun ilmoituksen itselleen vai toiselle, maksavalle asiakkaalle. Jos itse edustaisin asuntokaupassa itseäni, enkä osaisi tai viitsisi laatia kunnollista ilmoitusta ja lopuksi tarkastaa kirjoittamiani tietoja, tekisin hallaa vain itselleni. Välittäjän mahdollinen viitsimättömyys puolestaan tekee hallaa myyjälle ja myös ostajille. Siksi suhtaudun skeptisesti välittäjiin eli näihin kuuluisiin myynnin ”ammattilaisiin”.

Onko lukijoilla kokemuksia asunnonmyynnistä ja/tai välittäjistä?

12 vastausta artikkeliin “Välittäjien mokat asuntoilmoituksissa

 1. Aika… voiko sanoa huvittavia mokia. Ei se tietysti silloin paljon huvita, jos on asuntoa ostamassa. Olen mäkin nähnyt paljon virheitä asuntoilmoituksissa ja juuri se ihmetyttää, ettei niitä korjata. Olenkin miettinyt tarkistavatko myyjät välittäjien tekemiä ilmoituksia? Minä ainakin valittaisin joka ikisestä kirjoitusvirheestäkin, asiavirheistä puhumattakaan.

  Tykkää

  1. Voivathan virheet tosiaan olla aika hauskoja, vaikka asunnonetsijää ne lähinnä turhauttavat.

   Luulisi kyllä, että valtaosa myyjistä menisi heti kurkkaamaan oman asuntonsa ilmoituksen, kun se on laitettu nettiin. Minäkin ilmoittaisin virheistä saman tien välittäjälle. Ilmeisesti ihan kaikki eivät kuitenkaan ilmoituksia tarkasta, koska löysin tällaisia esimerkkejä.

   Tykkää

 2. Kokemuksia välittäjistä on paljon, niin myyjänä kuin ostajanakin. Kyllä palvelun laatu hyvin pitkälti riippuu henkilöstä. Siis siitä välittäjästä :)

  Kiinteistöä en ostaisi yksityishenkilöltä suoraan, mutta asunto-osakkeen kyllä voisin, ja olen ostanutkin.

  Sitä kyllä ihmettelen noista esimerkeistä, että miksei myyjä ole pyytänyt välittäjää korjaamaan tietoja..? Ite ainakin olen haukkana tehnyt niin, ja aina on korjattu jos jotain on mennyt väärin. Yleensä myös pyytävät myyjää vielä tarkistamaan ilmoituksen kun se on julkaistu, että haluaako jotain muutettavan. Ja monesti ainakin isommissa välitysfirmoissa se on sihteeri tai assari joka tiedot naputtelee, ei välttämättä välittäjä itse.

  Tykkää

  1. Kiitos kokemusten jakamisesta! :)

   Vähän noin olin itsekin ajatellut välittäjän kohdalla, eli kaikki riippuu hänen persoonastaan. Ja kun yleensä mielellään otetaan välittäjä, joka on perehtynyt juuri tiettyyn asuinalueeseen, mistä voisin tietää, että juuri minun asuinalueeni välittäjät ovat hyviä ja päteviä? Siksikin välittäjän palkkaaminen epäilyttää.

   Itsekään en ostaisi kiinteistöä yksityiseltä myyjältä nykyisillä tiedoillani, mutta sopivan asunnon ostaisin mielelläni.

   On tosiaan ihmeellistä, että esimerkkitapausten myyjät eivät ole huomauttaneet virheistä välittäjälle. Virheet kyllä nimittäin varmaan huomaisi, jos ilmoituksen vain lukisi huolella läpi. Varsinkin niillä taustatiedoilla, mitä myyjillä on omasta asunnostaan. Kertomasi tieto sihteeristä tai assarista kasvattaa epäilyjäni välittäjiin entisestään, sillä siten välittäjän työmäärä on vieläkin pienempi, ja asuntoon perehtyminen jää vähäisemmäksi. Miten myydä kohdetta, jonka tuntee huonosti? Tietojen näpyttely kun väistämättä lisää ihmisen hahmotuskykyä kulloisestakin kohteesta.

   Liked by 1 henkilö

   1. Niinpä. Aina jos sopassa on useampi keittäjä (esim se sihteeri), se saattaa juurikin aiheuttaa vain lisää virheiden mahdollisuuksia. Ikävä kyllä, vaikka toisaalta osittain ymmärränkin töiden jakamisen.

    Omakotitaloa en siksi ostaisi yksityishlöltä, koska kiinteistössä on niin paljon enemmän vastuukysymyksiä ynnä muuta. Välittäjiä sitoo laki, että tietyt asiat on pakko heidän selvittää, sekä kertoa ostajalle, jos kyseisiä juttuja on. Yksityishenkilöt ei välttämättä tiedä pykälistä, tai jopa välitä niistä. Ite tiedän aika hyvin, mutta en viitsisi vängätä myyjän kanssa, vaan mielummin välittäjän :)

    Tykkää

   2. Kiva kuulla lisää aatoksistasi tämän asian suhteen. :)

    Vaikuttaa tosiaan siltä, että omakotitaloa ostaessa on kaikin päin turvallisempaa asioida välittäjän kanssa. Tosin moni ei taida muutenkaan myydä omakotitaloaan yksityisesti; pelkällä mututuntumallakin se kai on monen mielestä turhan riskikästä.

    Nyt täytyy vain toivoa, että mahdolliset kiinnostuneet eivät arkaile ostaa asuntoa yksityiseltä, mikäli päätän ryhtyä myyntipuuhiin. :)

    Tykkää

 3. Aika erikoisia mokia varsinkin nuo parvekkeet, että onko niitä vai ei. 😃 Seuraan säännöllisesti oman asuinalueeni asuntojen myynti-ilmoituksia ja usein törmään epäselvyyksiin siinä, onko asunto omalla vai vuokratontilla. Alueella on paljon asuntoja, joissa vuokratontilla olevan asunnon tontin voi lunastaa, ja jos tontti on lunastamatta, tontin vuokraa piilotellaan.
  Ensimmäistä asuntoa ostaessa yksityiset myyjät vähän epäilyttivät, kun ei ollut vielä kokemusta siitä, miten kaupanteko hoituu, mutta seuraavan asunnon voisin ostaa ilman välittäjää ja myyntiäkin voisin yrittää itse.

  Tykkää

  1. Olipa mielenkiintoista tietoa! Itselleni lunastusasiat eivät ole niin tuttuja, koska omalla asuinalueellani vuokratontteja harvoin pystyy lunastamaan. Tästä lähtien voin eri tavalla pitää silmällä tontti- ja lunastuskohtia selatessani asuntoilmoituksia, kiitos siis samalla hyvästä vinkistä! :)

   Yksityisesti myyminen ja yksityiseltä ostaminen tosiaan tulevat mahdollisemmiksi kokemuksen karttuessa. Tosin itse kävin katsomassa pariakin yksityisen myymää asuntoa jo 10 vuotta sitten eli ensiasuntoa etsiessäni. Toinen oli tarpeisiini nähden liian hieno ja kallis, toinen taas ei ollut ihan parhaalla alueella. Jos jompikumpi asunnoista olisi ollut riittävän hyvä, olisin kyllä uskaltanut tehdä tarjouksen.

   Tykkää

 4. Ehkäpä ihmisiä pelotellaan liikaa yksityisistä kiinteistökaupoista, jokuhan sillä halua tienata. Onnea asunnon myyntiin, se onnistuu varmasti omin toimin. Nuo asunto ilmoitukset ovat oma lukunsa. Tuttavaperhe myi asuntonsa viime vuoden lopulla ja myynti-ilmoiuts oli niin täynnä asia virheitä, että he pelkäsivät kaikkien ostaja ehdokkaiden kaikkoavan. Ilmoituksen korjaaminen kesti viikon, se on pitkä aika asunnon välityksessä kun uusi kohde tulee markkinoille. Ihanaa että katsot eteenpäin.

  Tykkää

  1. Kiitos toiveikkaista ajatuksistasi! :)

   Itsekin huomaan mediassa paljon pelottelua yksityisesti myymisen suhteen, ja sen on tosiaan pakko johtua juuri siitä, että välittäjät saisivat töitä ja siten tienestejä.

   Onpas juttu tuo tuttavaperheesi tarina! Jos ilmoituksesta löytyy asiavirheitä roppakaupalla, ja niiden korjaaminen kestää ikuisuuden, niin kyllä silloin palvelun taso on vajonnut harvinaisen alas. Onneksi koti meni kuitenkin kaupaksi, vaikka tuollainen välittäjän hutilointi onkin anteeksiantamatonta.

   Tykkää

 5. Moi! Oletpas bongannut meheviä virheitä! Itse lueskelen paljon myynti-ilmoituksia ja voi että se turhauttaa kun ilmoituksesta jää epäselväksi jokin itselle pakollinen tieto. Joskus jaksan laittaa välittäjälle viestin kysyäkseni – useimmiten en. Että olen kyllä ehdottomasti samaa mieltä, että ilmoituksen tiedoissa ei vaan saa olla virheitä. Eikä myöskään puutteita.

  Viime kesänä yritin myydä taloani itse. Väittäisin että ilmoitus ja kuvat oli tosi hyvät ja kohde haluttu. Katsojia kävi näytöissä ja kiinnostuneita riitti. Tarjousta ei kuitenkaan kukaan tehnyt. Reilun kuukauden jälkeen annoin kohteen sille meidän kaupungin ainoalle minun mielestäni riittävän hyvälle välittäjälle, ja hän sai tarjouksen alle viikossa, myi talon (ja myös tarjouksen tehneiden vanhan talon) kahdessa viikossa. Mun analyysini tuosta on se, että omatoimimyynti onnistui muuten nappiin, mutta tarjous jäi saamatta. Ei ihmiset vain uskalla yksityiselle tehdä tarjousta. (Vaikuttanee sekin, että kyseessä oli kiinteistö, ei osake)

  Tykkää

  1. Heippa! Kommenttisi on varsin kiintoisaa luettavaa.

   On tosiaan ärsyttävää, kun itselle pakolliset tiedot eivät selviä myynti-ilmoituksista. Minä olen pari kertaa kysynyt välittäjältä lisää, ja silti vastaus on jäänyt uupumaan! Välittäjä on kyllä vastannut viestiini, muttei kysymykseeni. Yhtä asuntoa kävin lopulta katsomassakin, vaikka vielä siinäkin vaiheessa oli epäselvää, onko asunto talon päädyssä vai keskellä. Pidin sitä tietoa erittäin ratkaisevana, koska päädyssä asuessa saa olla eri tavalla omassa rauhassa, ja lisäksi päädyssä oli erillinen ikkuna, jollaista keskellä taloa olevissa asunnoissa ei voinut olla.

   Mukava oli lukea talonmyyntioperaatiostasi! Olen kuullut hyvin samanlaisen tarinan sukulaiseltani, vaikka silloin oli kyse asunnosta Helsingissä. Sukulainen alkoi myydä itse, ja näytöissä kävi porukkaa. Asuinalue oli vetoavampaa Helsinkiä kuin missä itse asun. Kukaan kävijöistä ei kuitenkaan tehnyt tarjousta. Sukulainen antoi toimeksiannon itselleen tuntemattomalle välittäjälle, joka sai asunnon myydyksi neljässä päivässä. Sukulaisen tapauksessa kävi juuri niin kuin sinun, mutta sinällään vielä huonommin, koska asunnon myymisen pitäisi olla helpompaa kuin talon. Toisin sanoen sinulla meni upeasti ottaen huomioon, että myit taloa, ja melkein sait senkin itse myydyksi.

   En tiedä, mitä omasta asunnostani pitäisi ajatella kaiken tämän valossa. Helsingissä asuntoja ostetaan muutenkin nyt vähemmän kuin vielä 10 vuotta sitten, eli nyt ei ole paras aika myydä. Tosin ihmisten pitää tai he haluavat muuttaa myös huonoina aikoina, enkä varmaankaan jaksa lykätä asunnon myymistä parempien aikojen toivossa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s