Pinaatti-juustopiirakka (vegaaninenko?)

Keksin leipoa pinaatti-juustopiirakan. Kaapeista löytyi juuri siihen tarvittavat aineet. Juustokimpaletta minulla ei normaalisti ole, mutta yksi paketillinen jäi äidiltä syömättä, ja se osui jaossa minulle.

Minun piti alun perin tarjota vieraille tomaatti-parsakaalipiirakkaa, joten kun kerroin siskolle, että teinkin pinaatti-juustopiirakan, hän kysyi ihmeissään, enkö tehnytkään vegaanista piirakkaa. Kysymyksestä huomasin, että mikä vain juustopiirakka on erityisen mainio tarjottava tilaisuuksissa, joissa on vieraita. Ei tarvitse selitellä kenellekään mitään vegaanisuuksista tai vegetaarisuuksista, eikä kukaan suhtaudu piirakkaan minään erikoisvaihtoehtona perinteisemmille tarjottaville.

Juusto toimi kuin valettu! Tekemäni piirakka syötiin muutamaa palaa vaille kokonaan jo pitojen alkupuolella! Se on ennenkuulumatonta vegaaniselle piirakalle, varsinkin kun sen vieressä oli tarjolla liha- ja tonnikalapiiraita. Ja käyttämäni juustohan oli toki vegaanista, raastoin piirakkaan Wilmersburgerin klassikkojuustopalaa. 😍

pinaatti-juustopiirakka-1

Pohjan osalta sovelsin piirakkaan parsakaali-tofupiirakan ohjetta, jota sitäkin aikoinaan muokkasin. Täytteen kehittelin itse.

Pinaatti-juustopiirakka

Pohja
 • 2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
 • 1 1/2 dl talkkunajauhoja (kaurasta ja herneestä)
 • 1 dl hienoa porkkanaraastetta
 • 1/2 dl perunajauhoja
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 1/2 dl kaurakermaa
 • 1/2 dl vettä
Täyte
 • 300 g pakastepinaattia sulatettuna ja valutettuna
 • 2 dl vegaanista juustoraastetta
 • 2 dl kaurakermaa
 • vajaa 1/2 tl suolaa
 • 1 kananmunan verran korviketta (1 tl kananmunankorviketta + 2 rkl vettä)
 1. Sekoita piirakkapohjan ainekset keskenään yllä mainitussa järjestyksessä. Pane taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
 2. Raasta juusto ja sekoita kananmunankorvike veteen. Yhdistä kaikki täytteen aineet.
 3. Ota taikina jääkaapista ja painele se voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada ja levitä täyte tasaisesti pohjan päälle.
 4. Paista uunin keskimmäisellä ritilätasolla 200 asteessa 30 min. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.
Kaiken hulinan keskellä sain otettua piirakasta vielä yhden suttuisen kuvan ennen kuin siitä hävisi kolme palaa lisää!
Kaiken hulinan keskellä sain otettua piirakasta vielä yhden suttuisen kuvan ennen kuin siitä hävisi kolme palaa lisää!

Muuta ei tarvita! Porkkanan ja juuston raastaminen lienevät aikaavievimmät vaiheet, muuten ohje on kovin helppo. Pinaatti kannattaa ottaa sulamaan huoneenlämpöön monta tuntia ennen leipomisen aloittamista. Niin siitä tulee käyttövalmis kuin itsestään.

Piirakka on päältä täysin hyytynyt, kun sen ottaa uunista, mutta rajummin heilutettaessa täyte ”höllyy”. Sitä ei kannata pelästyä, sillä piirakka jatkaa hyytymistään. Tarjoiluhetkellä omani oli täysin kiinteä, ja paloja sai otettua siististi. (Olin leikannut piirakan valmiiksi sopiviksi paloiksi.)

Jauhoja voi vapaasti korvailla muilla, kunhan mittasuhteet pysyvät samoina. Pohjassa on vain vähän rasvaa, sillä kaurakerma koostuu pääosin vedestä ja kaurasta, rypsiöljyä siinä on alle 10 prosenttia. Rasvaisempi täyte tekee lopputuloksesta täyteläisemmän, eikä piirakka tunnu terveyspiirakalta (mikä voi olla tärkeää etenkin vieraille tarjottaessa).

Suolan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kermassa ja varsinkin juustossa itsessään on suolaa. Tosin pinaatti vaatii suolaa päästäkseen oikeuksiinsa. Pohjan suolamäärää ei tarvitse varoa, mutta täytteeseen kannattaa laittaa vajaa puolikas teelusikallinen, ei yhtään enempää.

Tilaisuuden luonteen takia en saanut piirakasta juurikaan kommentteja, eikä moni kai edes tiennyt sitä minun tekemäkseni. Muutamalta sain kysyttyä mausta, ja kaikki he sanoivat piirakan olevan hyvää. Minulle pinaatti on aina maistunut, joten piirakkakin meni vaivatta alas!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s