Laihdutushuijaus

Näin eilen Blogit.fi-palvelussa tällaisen mainoksen: ”Hän laihtui 24 kiloa ilman fyysisiä harjoituksia”.

han-laihtui-24-kiloa

Normaalisti en kiinnitä mitään huomiota tällaisiin mainoksiin enkä koskaan klikkaa niitä monestakaan syystä. Ensinnäkään laihtuminen (ilman liikuntaa) ei kiinnosta minua yleensäkään, ja toisekseen tällaiset mainokset ovat useimmiten enemmän tai vähemmän huijausta. Kuinka isosta huijauksesta tällä kertaa on kyse, ja miksi klikkasin tätä mainosta? Olin nähnyt mainoksen naisen ennenkin. Enää täytyi muistaa missä.

Muistin onneksi vastauksen nopeasti. Juuri samaista kuvaa naisesta on käytetty YouTube-videolla nimeltään 18 Countries Photoshopped One Woman To Have ”The Perfect Body”.

Videolla kerrotaan projektista, jossa eri puolilta maailmaa palkattiin suunnittelijoita photoshoppaamaan yksi ja sama kuva naisesta niin, että lopputulos vastaa kunkin maan kauneuskäsityksiä. Video osoittaa hyvin sen, että tietyissä maissa pidetään runsaammista ja tietyissä laihemmista naisista. Myös se käy selväksi, että joissain maissa tykätään luonnollisemmista naisista, eli alkuperäistä kuvaa on käsitelty huomattavasti vähemmän kuin toisissa maissa.

projektin-tarkoitus

Tässä esimerkkejä videolla esitetyistä kuvankäsittelyn tuloksista:

sama-nainen-photoshopattuna

Ja voi ei, löytyypä videolta myös juuri sama photoshopattu kuva, jota ”Hän laihtui 24 kiloa ilman fyysisiä harjoituksia” -mainoksessa on käytetty:

italian-photoshoppaus

Mainoksen suomalainen ”Liisa” onkin ties minkä maalainen, Italiassa photoshopattu tilaustyö!

Itselleni ei ole koskaan ollut yhtä harvinaisen selvää, millaisesta huijauksesta Blogit.fi-sivulta löytämässäni mainoksessa on kyse. Olisihan laihdutustuotetta myynyt firma sentään voinut photoshopata itse jonkun tuntemattoman naisen kuvan, jotta huijaus ei olisi näin läpinäkyvä. Nyt mainoksen tietää klikkaamattakin täydelliseksi valheeksi.

Postausta varten klikkasin mainosta, ja luin jutusta tarkemmin. Mainos vei minut http://laihtua-nopeasti.com/slim/-nimiselle sivulle. Siellä todetaan mm. että:

Ennen yksityiskohtiin menoa katsokaamme tämän läpimurtokeksinnön tuloksia. Uusi menetelmä tarkastettiin 300:lla vapaaehtoisella mies- ja naiskoehenkilöllä. Kaksiviikkoisen testausajan kuluessa he laihtuivat keskimäärin 13,7 kg. He saivat tutkijoilta yhden ohjeistuksen – noudattakaa normaaleja elintapojanne. Siis ei ylimääräisiä harjoituksia eikä dieettejä. Koehenkilöt saivat syödä kuten siihen asti – ja siitä huolimatta heidän painonsa laski tasaisesti noin kilon päivässä.

Ei hyvänen aika, tuon tasoinen huijaaminen on liian paksua jopa laihdutustuotteelle. Jos laihtuminen kerran on noin reilua ja nopeaa (mikä on jo lähtökohtaisesti täysin mahdotonta), miksei käyttää mainoksessa aitoja kuvia aidoista tuotteen käyttäjistä?

Mainosjuttu jatkuu yhtä naurettavana ja järkyttävänä. Seuraavien seikkojen tulisi kertoa kenelle tahansa, että rahojaan ei todella kannata tuhlata yhteenkään vastaavaan laihdutustuotteeseen:

  • mainoksessa käytetyt kuvat ovat photoshopattuja
  • mainoksessa on mahdottomia lupauksia, jotka uhmaavat ihmisen fysiologiaa
  • mainosjuttu on kirjoitettu kapulakielellä, joka viittaa konekäännökseen, esim. ”Mutta, jos, panemme merkille nobelistien elimistön soluja koskevat löydöt, asia näyttää selvältä: tämä on mahdollista. Tämän vahvistavat myös tutkimusten erityistulokset.” (Niin hupaisia nuo nobelistien elimistöt, väärin käytetyt pilkut ja erityistulokset! 😂 Tutkimustulokset ovat aina vain tuloksia, minkäänlaisia erityistuloksia ei ole olemassa.)
  • jutussa puhutaan tutkimuksista, joita ei pääse lukemaan, koska niitä ei todellisuudessa ole tehty
  • jutussa mainitut asiantuntijoiden tai tutkijoiden nimet eivät tuo hakutuloksia googlaamalla

Voi vain toivoa, ettei kukaan haksahtaisi tällaisiin huijauksiin. Jotkut kuitenkin lienevät valmiita kokeilemaan mitä tahansa hoikemman vartalon toivossa. Kyllä kelpaa ihmetellä, miten näin pöyristyttävä valehtelu mainoksissa voi olla edes laillista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.