Hyvästi, äiti

Luulin pystyväni kirjoittamaan jotain koskettavan kaunista ja ylevää. Olin väärässä. Olen surun tärisyttämä ja murtama.

Äiti alkoi tänään saada suoraan suoneen sellaisia mömmöjä, joita kuoleville annetaan muutama päivä ennen kuolemaa. Kipuihin ja kärsimykseen. Kävimme kaikki hyvästelemässä hänet siltä varalta, että lähipäivinä on jo liian myöhäistä.

Kuuntelimme yhdessä Laura Närhen kappaleen Mä annan sut pois. Kertosäkeen kohdalla itku muuttui kunnon vollotukseksi.

Mä annan sut pois

Mä päästän sut pois

Vaikka sattuu

Sä annat mut pois

Sä päästät mut pois

Kaikkeen tottuu

Hymyillään vaan

Ei oo muutakaan enää antaa

Luovutaan toisistamme hiljaa

Kotona aloin kuunnella erilaisia nyyhkybiisejä kotimaisesta ulkomaiseen ja Samuli Edelmannin Palavasta päästä James Bluntin Goodbye My Loveriin. Mutta sitten muistin Laura Närhen lisäksi toisenkin Lauran. Oman suosikki-Laurani teini-ikäisestä asti. Iki-ihanan Laura Pausinin, jolla on ehkä koko maailman vaikuttavin ääni. Hän on laulanut äidistä kertovan kappaleen Mi Dispiace (Olen pahoillani), joka iskee suoraan sisuksiin, vaikka sanoista ei ymmärtäisi mitään.

Kappale loppuu näihin sanoihin:

Ti voglio bene mamma

Scrivimi

Tua figlia

*

Rakastan sinua, äiti

Kirjoita minulle

[toivottaa] Tyttäresi

11 vastausta artikkeliin “Hyvästi, äiti

 1. Voi että…. Paljon voimia eteenpäin koko perheellesi. Isäni kuolemasta on jo 15 vuotta ja viiltävä suru muuttuu ajan myötä kauniiksi kaihoksi. Tiedän, että nyt sitä on vaikea uskoa, eikä tarvitsekaan. Mutta toivottavasti tämä ajatus jää jonnekin mielen sopukoihin tuomaan edes vähän lohtua.

  Tykkää

  1. Kiitos kovasti voimatoivotuksista! <3 Kiitos myös isäsi tarinan jakamisesta. Onpa surullista, että menetit hänet ollessasi niin nuori. Tuntuu tosiaan kestävän kauan ennen kuin rakkaan ihmisen poismenoon tottuu, mutta luotan siihen, että niin käy joskus meidänkin tapauksessa.

   Tykkää

 2. Otan osaa suureen suruunne ja ajattelen sinua lämmöllä.
  Kaiketi aiemmin kokemattomaan on ennalta mahdotonta varautua, vaikka sen tulosta/saapumisesta/tapahtumisesta olisi tiennyt jo pitkään. Ehkä tieto ei korvaa kokemusta eikä sana tekoa.
  Rakkautta ja voimia <3

  Tykkää

  1. Kiitos hurjasti, Veera (olenkin kaivannut kommenttejasi niin aiheeseen kuin aiheeseen)! <3

   Kyllähän tähän tosiaan oli valmistauduttu, ja äidillä oli mennyt huonosti jo pitkään, mutta etukäteen sureminen ei ole tuntunut vähentävän sitä surua, mitä nyt tunnen. Loppu yksinkertaisesti ottaa niin koville.

   Kiitos kauniista toivotuksistasi! <3

   Tykkää

 3. Luin tämän tekstin jo eilen ja halusin kirjoittaa jotain. En vain keksinyt mitä, ei ole mitään sanoja jotka lohduttaisivat, ei mitään mikä helpottaisi. Etsiskelin unta viime yönä ja tilanteesi tuli mieleeni. Toivottavasti sinua lohduttaa ajatus, että vieraat ihmiset täällä ruudun takana myötäelävät ja haluavat koskettaa käsivartta lohdutukseksi. Anna itsellesi lupa surra, mitään aikarajaa ei ole ja kaikki tunteet ovat sallittuja. Ehkä menetyksestä ei toivu, mutta sen kanssa oppii elämään.

  Tykkää

  1. Kiitos ihanasta lohdutuksesta, Nina! <3 Kommenttisi saa minut kyyneliin liikutuksesta. On tosiaan uskomatonta, että vieraat ihmiset ajattelevat minua lämmöllä (yölläkin) näin vaikealla hetkellä. Kiitos huolenpidostasi, se tuntuu heti auttavan! <3 Myös kunnon sureminen kaikkine vollotuksineen tuntuu aina myöhemmin ajateltuna helpottaneen oloa, vaikka itkiessä olo onkin niin lohduton.

   Tykkää

 4. Läheisen, varsinkin noin tärkeän ihmisin menettäminen tekee varmasti kipeää. :´( Osaisinpa lohduttaa paremmin, mutta en oikein osaa, kun itsekin surun kätken helposti itseeni. Onneksi pystyit edes hyvästelemään äitisi. Pidä kauniista muistoistanne kiinni. Voimia! <3

  Tykkää

 5. Ps. Anteeksi, mie luin väärässä järjestyksessä postauksesi, eli äitisi ei ehtinytkään lukea siun hyvästejäsi. Mutta toivon kovasti, että pystyitte kuitenkin jotenkin valmistautumaan ja hyvästelemään. Täytyy uskoa, että nyt hän on jossain paremmassa paikassa. Voimia! <3

  Tykkää

  1. Kiitos osanotostasi, Vivi Vinna! ❤

   Äiti ei tosiaan ehtinyt lukemaan hyvästejäni, mutta kuuli ne onneksi kyllä. Lisäksi näimme paljon juuri ennen kuolemaa, ja mikä tärkeintä, näimme useimmiten ainakin kahdesti viikossa kesästä alkaen eli Irlannista palattuani. Saimme siis viettää paljon aikaa yhdessä. Eniten toivon, että äidillä olisi vielä ollut laadukasta elämää edessä; hänen kuntonsa huononi niin kovasti jo alkusyksystä, että se teki kivuliaasta lopusta pitkän ja ruman. Olen varma, että äiti on nyt paremmassa paikassa, ja olen onnellinen siitä, ettei äidin tarvinnut kärsiä enää päivääkään kauemmin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.