Helsinki on vaatimaton pakastin vailla historiaa

Taiwanilainen ystäväni on nyt palannut asuinseudulleen. Oli kyllä uskomatonta päästä näkemään hänet kaikkien näiden vuosien jälkeen! Aika kului lopulta tuttuun tapaan liiankin nopeasti, mutta saimme silti kierreltyä Helsinkiä ja käytyä Suomenlinnassa, metsäkävelyllä ja luistelemassa.

Ystäväni halusi nähdä useita turisteille suositeltuja nähtävyyksiä, ja niinpä minäkin pääsin seuraamaan, miltä Helsinki näyttää turistin silmin. En ollut koskaan aiemmin käynyt esim. Uspenskin katedraalissa tai Temppeliaukion kirkossa, mutta nyt nekin on nähty.

Uspenskin katedraali. Helsingissä oli yksi kaunis päivä ystäväni visiitin aikana, muutoin oli harmaata ja kylmänkosteaa.
Uspenskin katedraali. Helsingissä oli yksi kaunis päivä ystäväni visiitin aikana, muutoin oli harmaata ja kylmänkosteaa.

Suomenlinnan lautalla oli paljon kiinalaisia turisteja, joiden puheita ystäväni pystyi myöhemmin tulkkaamaan minulle. Kaksi kiinalaista keski-ikäistä miestä jutteli keskenään Helsingistä tällaisia asioita: Helsinki on kylmä, pieni ja vaatimaton, eikä tee minkäänlaista vaikutusta. Historiaa ei ole edes sadalta vuodelta. Ystäväni kysyi, oliko väite totta. Veikkasin, että miehet viittasivat ensivuotiseen Suomen 100-vuotisjuhlaan, sillä tokihan Helsingillä muuten on paljon pidempi historia. Miehet vertasivat Helsinkiä suureen ja mahtavaan Pekingiin, jolla on yli 3 000 vuotta historiaa. Hmm, no siihen nähden Helsinki tosiaan kyllä on pienokainen vastasyntynyt. Ihmettelimme silti miesten asennetta, sillä itsehän he olivat halunneet tulla Helsinkiin ja vieläpä joulukuussa. Minusta on oikeastaan hellyttävää, että yksikään ulkomaalainen haluaa tulla lumettomaan Helsinkiin lomalle juuri nyt, kun pimeys on pahimmillaan ja täällä on kostean koleaa. Yksi kiinalainen nainen Suomenlinnassa kuvasi Helsingin kylmyyttä näin: ”On niin kylmä, etten enää tunne raajojani.” Täytyy myöntää, että sinä päivänä oli yllättävänkin hyytävää nollakeliksi.

Veikkaan muuten, että jos itse menisin Pekingiin, panisin ensimmäiseksi merkille huonon ilmanlaadun ja seuraavaksi ahdistuisin paikan suuruudesta. Olisi ollut sopivaa, että Helsinkiä haukkuneet kiinalaismiehet olisivat kehuneet edes raikasta ilmaa. Taidamme kuitenkin kaikki elää omissa kuplissamme, jotkut vielä pysyvämmin kuin toiset. Varsinkin Suomenlinna-päivänämme oli sumuista ja harmaata, ja kun katsoin Helsinkiä mahdollisimman objektiivisesti, niin väistämättä itsekin pidin näkymää ankeana. Pidän kuitenkin kesäisestä Helsingin keskustasta sen verran paljon, että epäilen sään vaikuttaneen arviooni eniten.

Ystäväni matkasuunnitelma, jossa on sekaisia suomea, englantia ja kiinaa, oli kiinnostavaa katsottavaa (kunpa voisin sanoa luettavaa!).
Ystäväni matkasuunnitelma, jossa on sekaisin suomea, englantia ja kiinaa, oli kiinnostavaa katsottavaa (kunpa voisin sanoa luettavaa!).

Koska ystäväni tuli varta vasten katsomaan minua ja kävi myös Lapissa, hänellä ei tuntunut olevan Helsingistä pahaa sanottavaa. Aikaisin saapuva pimeys tosin yllätti hänet, ja hän pohti, kuinka jaksamme elää täällä tähän vuodenaikaan. Hän ihmetteli myös sitä, miksi ihmiset niistävät ulkona niin usein. Niinpä kerroin hänelle kylmän ilman vaikutuksesta nenän vuotamiseen. Kävimme monia muitakin hauskoja keskusteluja, ja selvisi, että myös Taiwanissa on Ikea ja sinnekin tuputettiin Guggenheimia! Taiwanissa neuvotellaan myös homoavioliitoista, ja Taiwanista voisikin pian tulla Aasian ainut maa, jossa homoliitot hyväksytään. Kaikkea sitä oppii. Minulle jäi Taiwanista mukavan liberaali ja moderni kuva.

Kun lopuksi olimme katselleet tarpeeksi muumeja eri yhteyksissä ja syöneet lakritsia, riisipuuroa ja ruisleipää, Suomi oli näyttänyt ystävälleni tämänhetkiset sulonsa. Lapilla oli kenties yleisesti eniten annettavaa juuri nyt, mutta ystäväni mukaan minä olin Helsingin ja koko Suomen parasta antia. 😍 Aww!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.