Tienaa tarpeettomilla rojuilla ja koruilla

Olen taas siivoillut kaappeja samaan tapaan kuin tasan vuosi sitten; kun käy kaappeja läpi juuri joulun alla, voi löytää tavaroita, jotka käyvät lahjoiksi muille sellaisinaan tai jotka voi lahjoittaa erilaisiin joululahjakeräyksiin. Joskus itsellä kuitenkin on sellaista arvotavaraa, jota ei käytä, mutta josta ei kannata luopua ilmaiseksi.

hopeaesineet

Koska itse olen siivoillut kaappeja paljonkin vuosien varrella, voisi kuvitella, ettei minulla enää ole kauheasti tarpeetonta rojua, jota karsia. Niin ei kuitenkaan ole, ja sille on muutamia syitä. Ensinnäkin se tavaramäärä, mitä kertyy jopa sellaiselle ihmiselle, joka ei ole erityisesti tavaran perään, yllättää lähes aina suuruudellaan. Vain pieneenkin säilytystilaan mahtuu valtavasti tavaraa puhumattakaan tilanteesta, jossa kaappitilaa on paljon käytössä niin kuin minulla. Toinen syy on se, että tietyt omistamani tavarat ovat aina olleet ”off limits”, eli jostain kumman syystä niillä on erityisleima, joka kertoo, ettei tavaroista voi luopua, vaikka en käytä niitä koskaan tai edes pidä niistä. Aika onneksi tekee sen, että kuvitellut leimat haihtuvat, ja juuri siksi pystyn nyt luopumaan jostakin, mistä en vielä vuosi sitten olisi edes keksinyt luopua.

Erityisen helppoa on luopua tavaroista, joilla ei ole itselle tunne- eikä käyttöarvoa. Muutama viikko sitten löysin keittiön vetolaatikoista kaksi hopeista kakkulapion tapaista. Tiesin heti, että luopuisin niistä vihdoin, sillä muistin niiden inhottavan hajun, joka tarttuu myös käteen. Aina kun luonani on vieraita, ja etsin laatikoista sopivaa kakkulapiota, varon aina käyttämästä hopeisia, koska ne tuntuvat pilaavan leipomustenkin tuoksun. Mustuneet hopeaesineet saa totta kai putsattua ja kiillotettua esim. hammastahnalla, mutta kuka lähtee vessaan hopeanpesupuuhiin siinä vaiheessa, kun vieraat on jo kutsuttu pöytään? Hopeisten ottimien epäkäytännöllisyys on itselleni liikaa. Olin jo laittamassa niitä kierrätykseen, kunnes mieleeni tuli selvittää, ostetaanko hopeaa samalla tavalla kuin kultaa.

Ja kyllä, myös hopeaa voi myydä! Vertasin useampaa hopeaa ostavaa nettisivua, ja valitsin lopulta KultaRahaksi.fi-palvelun. Myyminen on tehty superhelpoksi. Ensin netistä tilataan kirjekuori suoraan kotiin, kuoreen laitetaan kaikki hopeiset ja/tai kultaiset rojut ja korut, joista haluaa luopua, ja kuori viedään Postiin. Kuori on valmiiksi maksettu ja vakuutettu, eli kaikki on ilmaista. Ei mene kuin pari päivää, niin rahat ovat tilillä ja palvelun sivuille voi kirjautua nähdäkseen, mitä mistäkin maksettiin. En ollut ennen kokeillut mitään vastaavaa palvelua, ja sen luotettavuus vähän epäilytti. Luin kuitenkin myös maksuttomasta peruutusturvasta ja lisäpalveluista, kuten esineiden arvioinnin videoimisesta, ja päätin kokeilla palvelua.

Hopeahan on todella halpaa, joten tiesin, ettei parista hopeisesta kakkulapiosta saa muutamaa roposta enempää. Niinpä kävin korulippaani läpi ensimmäistä kertaa koskaan. Sieltä löytyi monia teininä pitämiäni hopeisia (ranne)koruja, joista osa oli rikki. Joitain niistä olin aikoinaan käyttänyt paljon, ja joistain riipuksista oli tippunut niissä joskus ollut jalokivi. Tahdoin luopua myös hopeisesta ala-asteaikaisesta luokkasormuksesta! Se ei koskaan merkinnyt minulle mitään, en koskaan käyttänyt sitä, ja ala-astevuodet olivat minulle muutenkin enimmäkseen ikäviä. Useimmista koruista en silti ollut valmis luopumaan, ja huomasin tunnearvon painavan paljon enemmän kuin todellisen rahallisen arvon. Arvelin saavani koruista ja kakkulapioista yhteensä noin 20 euroa, eli puhtaasti rahan takia hommassa ei ole mitään järkeä; raha on vain pieni bonus sen lisäksi, että pääsee eroon haisevista hopeista ja tarpeettomista koruista. Lopuksi lisäsin kuoreen vielä kaksi kultaista korua, joilla niilläkään ei ollut itselleni käyttö- tai tunnearvoa.

Ei mennyt aikaakaan, kun sain tekstiviestillä tiedon, että lähettämistäni esineistä on maksettu tililleni 70 euroa! Paljon enemmän kuin odotin. Oli aika kirjautua palveluun ja katsoa, mistä oli maksettu ja kuinka paljon.

korut

Erittely paljastaa, että valtaosa summasta tuli kultakoruista (44,93 €), ja hopeista sain yhteensä 24,19 euroa, vähän enemmän kuin olin arvioinut. Vaikka kultaa oli vain reilut 3,5 grammaa, sen arvo on huikeasti enemmän kuin hopean, jota lähetyksessä oli reilut 86 grammaa. Olen todella tyytyväinen maksettuun summaan, sillä minulla ei ollut vuosiin tai koskaan ollut mitään käyttöä luopumilleni esineille tai koruille sen lisäksi, ettei niillä ollut tunnearvoa.

Halusin jakaa tämän tarinan, koska kyseessä oli itselleni jännä ja täysin uusi palvelu, jollaisesta en ollut kuullut keneltäkään ja jollaista en olisi löytänyt hakematta sitä varta vasten itse. Ja vaikka tiedän nyt, että KultaRahaksi.fi-palvelu on toimiva, nopea ja luotettava, en silti varsinaisesti suosittele tienaamaan hopea- ja/tai kultaesineillä. Niihin voi liittyä paljon muistoja, niistä ei sinällään makseta tuntuvasti, ja erityisesti korut vievät niin vähän tilaa, että niitä voi aivan hyvin säilöä, jos niistä luopuminen epäilyttää vähääkään. Palvelu on mahtava silloin, kun esineet ja korut todella ovat tarpeettomia itselle ja mahdollisesti läheisille (suvun perhekalleuksia ei parane myydä omin päin kysymättä muilta), ja näin ollen kaikki tienattu raha on ylimääräistä, ilmaista rahaa. Itse lisäksi nautin kaappien ja laatikoiden siivoilusta, eli se ei muutenkaan käy minulle työstä.

2 vastausta artikkeliin “Tienaa tarpeettomilla rojuilla ja koruilla

  1. Hienoa että olet raaskinut kierrättää kulta- ja hopeakorut. Se on myös ympäristön kannalta parempi kuin säilöä niitä käyttämättöminä kaapeissaan. Pakko kyllä myöntää, etten itse ole tehnyt niin, vaan laatikoista löytyy ties mitä rippi- ja ylioppilaslahjaksi saatuja koruja. Niillä ei oikeastaan ole tunnearvoa, mutta jotenkin tuntuu silti väärältä luopua niistä, vaikka en edes usko, että kukaan tulisi niiden perään kyselemään. Toisaalta jotkut korut, jotka eivät nuorempana olleet ollenkaan mieluisia, ovat päätyneet myöhemmin käyttöön.

    Tykkää

    1. Kiva saada sinulta peukku korujen kierrätyksestä! KonMari ei näemmä (vielä) ole saanut sinua käymään korulipastoasi läpi. ;) Koska korut vievät niin vähän tilaa, niiden luo menee suurin piirtein viimeisenä siivousurakkaa tehdessään, tai sitten koruja ei hoksaa käydä läpi lainkaan. Mukavaa, että itse olet alkanut käyttää joitain koruja, jotka eivät ennen olleet mieleen. Välillä on hyvä, ettei ole viitsinyt/tajunnut kierrättää ihan kaikkea. :)

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.