Miten hoikistua ja polttaa rasvaa?

Saan välillä kutsuja erilaisten kirjojen julkistamistilaisuuksiin. Moniinkaan en ole lopulta mennyt, koska aihe ei ole mielenkiintoisuudestaan huolimatta koskettanut minua riittävästi. Muutama viikko sitten sain kuitenkin kutsun Timo Haikaraisen Lihaskasvu & rasvanpoltto -nimisen kirjan julkistamistilaisuuteen. Pelkkä kirjan nimi ei olisi herättänyt huomiotani, mutta tunnistin kirjoittajan nimen. Kerroin kerran blogissakin ihastumisestani Fit-lehteen, ja monet lehden parhaimmista jutuista ovat juuri Timo Haikaraisen kirjoittamia. Edellisen linkin takaa löytyvät rasvanpolttoaiheiset tekstit ovat nimenomaan hänen käsialaansa.

Kuva Timo Haikaraisen kirjasta Lihaskasvu & rasvanpoltto (2016) sivulta 30.
Kuva Timo Haikaraisen kirjasta Lihaskasvu & rasvanpoltto (2016) sivulta 30.

Nyt minulla sitten on käsissäni Haikaraisen uutuuskirja, joka nimestään huolimatta ei ole vain bodareille tai kilpaa kiristelijöille, vaan sopii myös aloittelijoille. Kirjan asiasisällössä ja kirjoitustyylissä on niin selviä yhtymäkohtia Haikaraisen kirjoittamiin Fit-lehden artikkeleihin, että halusin hieman vertailla tekstejä. Kirja on totta kai huomattavasti kattavampi niin kuin pitääkin, mutta on silti kiintoisaa nähdä, ovatko tiedot ja näkökulmat samoja, vai onko Haikaraisen mieli muuttunut joidenkin asioiden suhteen.

Vertailussa vasemmalla puolella on aina Haikaraisen tekstiä Fit-lehdestä (1-2/2013), oikealla puolestaan on materiaalia hänen Lihaskasvu & rasvanpoltto -kirjastaan (2016). Kaikki kuvat suurenevat klikkaamalla.

Yksi yleisimpiä kysymyksiä rasvanpolttoon liittyen lienee, saadaanko tuloksia ruokavaliolla vai liikunnalla. Haikaraisen vastaus on täysin sama niin Fitissä kuin hänen kirjassaankin. Ruokavalion osuus on merkittävästi suurempi.

Myös ruokavaliosuositukset ovat pitkälti yhteneväisiä sekä Fitissä että kirjassa. Esim. kaurahiutaleita, marjoja ja vihanneksia löytyy molemmista ja vieläpä juuri samoissa määrissä.

Rasva palaa samoista kohdista kummankin lähteen mukaan, ja lähtee vaivattomammin ylä- kuin alakropasta.

Esimerkit osoittavat, että asiasisältö on hyvin samanlaista sekä Haikaraisen Fit-artikkeleissa että hänen kirjassaan, mikä oli odotettuakin. Olisi hyvin outoa, jos tiedot ja ohjeet poikkeisivat toisistaan rajusti, kun kerran kohdeyleisökin on osittain sama; Fitin lukijat ovat pääosin naisia, uutuuskirja taas on sekä miehille että naisille. Yhden melko ison eroavaisuuden kuitenkin löysin:

peili-vai-vaaka

Minua tämä eroavaisuus huvittaa mukavalla tavalla. Pidän itse ”vaihda vaaka peiliin” -ajattelusta, ja yllä oleva Lotta-teksti on upea osoitus siitä, miten valtavasti kehonkoostumus voi muuttua vaa’an lukemien muuttumatta juuri lainkaan. Vaaka voi olla paha valehtelija. Silti myös toinen näkökulma, jollainen Haikaraisella on kirjassaan, on täysin ymmärrettävä, ja veikkaan kohdeyleisön vaikuttavan eri suosituksiin. Fitin juttu on kirjoitettu kiinteytyjälle, joka voi jo olla normaalipainoinen tai lähellä sitä. Silloin vaa’an tuijottelu ei välttämättä ole kovin hedelmällistä.

Yleisesti olen viihtynyt Haikaraisen kirjan parissa, ja monia vinkkejä tekee mieli kokeilla. Jos tykkää Haikaraisen kirjoittamista artikkeleista Fit-lehdessä, tykkää taatusti kirjastakin.

Lisään loppuun vielä Helsingin Sanomien (17.11.2016) artikkelin samaisesta kirjasta. Itse keskityin kirjoituksessani rasvanpolttoon, kun taas Hesarin artikkelissa on asiaa lihaskasvusta.

lihasmassaa-voi-kasvattaa-kilon-kuussa

2 vastausta artikkeliin “Miten hoikistua ja polttaa rasvaa?

 1. Minun kokemukseen mukaan kehon sisällä oleva rasva häviää suht koht helposti, kun siitä rasvasta joka roikkuu esimerkiksi mahalla on vaikea päästä eroon. Tämä liittyen kohtaan 5 ”Mistä rasva palaa”.

  Tykkää

  1. Pahoittelut vastauksen viipymisestä; WordPress oli jostain syystä laittanut kommenttisi roskapostikansioon.

   Olen lukenut saman, että vatsaontelon sisäisestä rasvasta on helpompi päästä eroon kuin vatsalla roikkuvista makkaroista. Ja niinhän Haikarainenkin toteaa, että rasva lähtee viimeisenä sieltä, missä sitä on eniten. Onneksi vatsamakkarat eivät ole lainkaan niin haitallisia terveydelle kuin vatsaontelon sisäinen rasva. Niinpä laihtuminen ”sisältä päin” on tervehdyttävämpää, vaikka muutos ei heti ulkoa päin näykään.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.