Muutto pienempään asuntoon?

Kerroin viime keväänä tajunneeni, että haluan muuttaa pienempään asuntoon.

Juuri samoihin aikoihin sain työpaikan Irlannista, mikä luonnollisesti siirsi asuntohaaveita myöhemmäksi tulevaisuuteen. Kun palasin kesällä Suomeen, halusin hetken vain rauhoittua tutussa ja turvallisessa ympäristössä. En kaivannut mitään uutta jännittävää, koska edeltävät kuukaudet olivat tarjonneet liikaakin myllerrystä.

Nyt kuitenkin eletään jo marraskuuta, ja olen ehtinyt pohtia asiaa rauhassa ja reilusti. Tiesin kyllä jo keväällä, että ajatukseni pienemmästä kodista ei ollut mikään hetken oikku, vaan perimmäisempi oivallus. Haluaisin siis yhä pienempään kotiin suurin piirtein samoille seuduille, joilla nytkin asun.

asuntoja-helsingissa-1

Mutta… katsoessani asuntoilmoituksia en viehäty oikein mistään. En näe itseäni kuvien asunnoissa. Se tosin lienee alussa luonnollistakin. Ensimmäisestä ja samalla viimeisimmästä muutostani on kuitenkin jo melkein 10 vuotta, eli en osaa sanoa, mitkä asuntoilmoitusten herättämät ajatukset ovat ”oikeaoppisia” ja mitkä vain omia pelkojani.

Listaan alle ajatuksiani asuntoviidakossa.

 • Minulla on kaikki tarvittava raha koossa uuden kodin ostoon myytyäni ensin nykyisen asuntoni, en siis tarvitse senttiäkään lainaa.
 • Kotiseuduillani ei ole juuri nyt myynnissä yhtäkään samanlaista asuntoa kuin omani, joten se voisi mennä hyvin kaupaksi.
 • Asun nyt ylimmässä kerroksessa, jossa parveke osoittaa länteen päin. En ole valmis ”huononnuksiin” näiden asioiden kohdalla uudessa kodissa, eli en lähtökohtaisesti halua esim. ensimmäiseen kerrokseen, jossa kaikki ikkunat osoittavat pohjoiseen. Myös välikerroksissa asuessa korviin kantautuu luultavasti enemmän melua kuin nykyisessä ylimmän kerroksen asunnossani.
 • Välillä saan suorastaan kylmiä väreitä ilmoituksia selatessani, jotkin asunnot vain näyttävät niin kauheilta jopa tyhjinä! Kauheus ei siis johdu sotkusta, sisustuksesta, väreistä tms., vaan yksinkertaisesti asunnosta, sen valoisuudesta, pohjaratkaisusta ja materiaaleista. Miten voisin vaihtaa oman ihanan kotini johonkin oksettavaan koloon? Varsinkin, kun taustalla ei ole minkäänlaista (rahallista) pakkoa, vaan puhdas halu. Tietenkään en voikaan muuttaa mihinkään läävään, vaan haluan pienemmän, mutta kaikin puolin kauniin ja viihtyisän kodin. Mieluusti siinä saisi olla jotain erityistäkin.
 • Taloyhtiön on oltava kunnollinen. Kaikissa ei suinkaan ole hoidettu asioita niin hyvin kuin tässä, jossa nyt asun.
 • Asunnon tulisi olla hyvä sijoitus sen lisäksi, että saan siitä kodin. Sen arvon pitäisi nousta tai vähintäänkin säilyä, ja se pitäisi saada melko helposti myydyksi, jos joskus haluan sieltä lähteä.
 • Yksi paikka, jonne oikeastikin haluaisin muuttaa, on Porvoo. Myös hintataso siellä on niin paljon matalampi, että tunnen itseni pienoiseksi miljonääriksi asuntoilmoituksia katsoessani. Asunto Porvoossa ei herkästi kuitenkaan ole yhtä hyvä sijoitus kuin Helsingissä, enkä ylipäänsä koe sijaintia nyt sopivaksi. Autottomuus on meille tärkeä arvo, enkä tiedä, miten mies kävisi julkisilla töissä Porvoosta (eikä hän alkuun sinne varmasti muuttaisikaan). Kotoa työskentelevänä freelancerina voisin itse kylläkin asua missä vain.

asuntoja-porvoossa

Yhteenvetona voi todeta, ettei välttämättä oikein mikään loksahda juuri nyt kohdalleen, vaikka muuttohalu on todellinen. Tiedän kuitenkin, että vaikka nykyinen kotini on oikein kiva, se tuskin on niin mahtava, ettei mistään löydy nykyisiin haluihini nähden parempaa. Tarpeeni ja elämäntilanteeni olivat kuitenkin aivan toiset 10 vuotta sitten. Nykyinen asuntoni on ennen kaikkea liian iso ja liian pimeä, eli lähden liikkeelle pienemmän ja valoisamman asunnon etsinnästä sitten kun nykyinen on myyty. Jotenkin tuntuu, että aika on ollut jo kauan kypsä.

Kunpa asunnot silti puhuttelisivat edes vähän enemmän! Odotukseni eivät tunnu epärealistisilta, joten luulisi jotain löytyvän. Ehkä kaikki on vain sopivasta ajoituksesta tai sattumasta kiinni?

8 vastausta artikkeliin “Muutto pienempään asuntoon?

 1. Kyllä mä uskon, että oikea asunto niin sanotusti ”loksahtaa”. Ei kuvat useinkaan ole sama kuin todellisuus, mutta kyllä kuvankin pitäisi herättää kiinnostuksen tunteita asuntoa etsiessä.

  Sinulla on tosiaan työn sijainnin puolesta hyvinkin joustavat mahdollisuudet etsiä kotia. Me asuttiin Helsinki-vuonna Oulunkylässä ja pidimme alueesta kovasti. Paljon luontoa ympärillä ja sieltä oli myös todella hyvät yhteydet Helsingin keskustaan.

  Kiireettömyys on myös kohdallasi plussa; ei ole hätä putki- tai jonkun muun kalliin remontin alta pois. Saat katsella rauhassa asuntoja ja tutkia eri asuinalueita. Noissa Porvoon kuvissa mua huvitti nuo kaksi asuntoa, joiden luin ensin olevan ”Vegaanikadulla”; -”Mitä enää mietit, voisiko selvempää ennusmerkkiä olla?!?” :D :D

  Tykkää

  1. Heh, Vegaanikadulle tosiaan! :D Tiettyjä merkkejä etsivälle tämä voisi kyllä olla selvä tapaus!

   Kiireettömyys todella on suuri etu asunnon etsimisessä. Tosin jos oma menisi nopeasti kaupaksi (ja sehän olisi hyvin toivottavaa), aikaa uuden etsimiselle olisi korkeintaan pari kuukautta sen jälkeen. Kannattaakin varmasti pitää silmät auki ja käydä näytöissä jo nyt, vaikka ostaa ei voikaan ennen kuin oma on myyty.

   Oulunkylä on kyllä mukavaa seutua ja varsin keskeisellä paikalla. :)

   Niin se varmasti on, että jos asunto vaikuttaa kuvien perusteella kauhealta, se tuskin on oma unelma-asunto todellisuudessakaan. Täytyy jatkaa etsimistä!

   Tykkää

 2. Mä veikkaan, että sitten kun se oikea asunto osuu kohdalle niin kyllä näät itsesi siellä hetimmiten :) Mun serkut on asunu aina Porvoossa ja oon kuullu siitä asuinpaikkana pelkkää hyvää eli rohkeasti sinne siis vain! Kauniita koteja oli myöskin esillä tässä :)

  Oli superkiva tavata eilen ja kiitos vielä purkasta! :)

  Tykkää

  1. Kiva, että tulit kommentoimaan. :) Blogisi vanhemmista kuvista muistan, että vilkuilin juttujasi joskus varsinkin vanhan Blogilistan aikaan. Hauska sattuma! Oli tosiaan oikein mukava tavata eilen (ja hyvä, että purkkakin maistui :D)!

   Juuri noin sen tulee mennä uuden kodin kanssa, eli pitää pystyä kuvittelemaan itsensä sinne, ja toki niin, että siellä asuminen tuntuu hyvältä. Porvoo on kyllä ihana paikka, ja olen kieltämättä miettinyt sinne muuttoa nytkin, vaikka ensin pidinkin ajoitusta huonona. Katsotaan, kuinka käy! :)

   Tykkää

 3. goole earth auttaa paljon vaik onkin vanhoja kuvia . kesällä etelä ikkunat on ikävät. talvella taas hyvät . ylin kerros on useasti viilein ( johtuu alakerroksien asukkaiden omista säädöistä ) porvoosta ei pitkä ajomatka motaria helsinkiin . talon tulevat remontit tietysti vaikuttavat hintaan molemmissa päisssä. .

  Tykkää

  1. Hyvä vinkki tuo Google Earth! :) Käytän sitä silloin tällöin, mutta en ole tullut kokeilleeksi sitä asunnonetsinnän kohdalla, välimatkojen mittaamiseen vain (ja silloin ei ole pakko olla Earth-puolella). Ilmansuuntia, asuinkerroksia ja Porvoota saa tosiaan pohtia, kun kaikessa on hyvät ja huonot puolensa. Remonteissa lienee hinnan lisäksi pahinta mahdolliseen evakkoon joutuminen, ja vieläpä vain muutaman kuukauden päästä siitä, kun asettuisin taloksi (sellaisia ilmoituksia on tullut monia vastaan). Toivon yhä, että kun oikea sattuu kohdalle, tunnistan sen heti! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.