Jokaiselle jotakin

Kyllä meitä kasvisruoan ystäviä nyt hemmotellaan! Vielä jokin aika sitten tuntui, että moni muu maa oli Suomea edellä kasvisruokavaihtoehdoissa, mutta pian alkaa olla toisin. Varsinkin nyt syksyllä kauppoihin on tullut oikein kilpaa erilaisia vegaaneillekin sopivia (valmis)ruokia. Ensin Härkis, sitten Vegepizza ja nyt Jokaiselle!

jokaiselle

Jokaiselle on Helsingin Kalatalo Oy:n uutuustuoteperhe, jonka kaikki kolme ateriaa ovat kotimaisia ja vegaanisia. Valikoima ilostuttaa monipuolisuudellaan: jokaisessa ateriassa on käytetty eri proteiininlähdettä (härkäpapua, soijaa tai tofua) ja myös hiilihydraatit (tärkkelys) tulevat joko perunasta, pastasta tai riisistä. Nerokasta!

Törmäsin Jokaiselle-aterioihin eilen K-citymarketissa, jossa ruokia oli mahdollista maistaa. Tavallisesti kierrän maistelukojut kaukaa, niissä kun harvemmin on tarjolla mitään vegaanille sopivaa. Nyt kuitenkin kuulin esittelypisteellä naisen selittävän kasvisruoasta, ja näin kyltissä ”sopii vegaanille” -tekstin. Niinpä menin esittelypisteelle ihmettelemään, että taasko meitä on siunattu uusilla vegemuonilla!

Kaupassa maistoin härkäpapu-perunasoselaatikkoa (ei kuvassa) ja soija-makaronilaatikkoa, joista ensimmäinen oli suomalaiseen makuun mietoa ja vähän maustettua, jälkimmäinen puolestaan kävi perinteisestä makaronilaatikosta rakenteeltaan ja maultaan. Voin kuvitella sen maistuvan erinomaiselta ketsupin kanssa. Rakenne ei ollut vetinen tai maku teollinen niin kuin joissain muissa valmismakaronilaatikoissa. Esittelypisteen nainen kertoi tofuisen tikka masalan olevan valikoiman maustetuin tuote, joten ostin sen makaronilaatikon lisäksi.

jokaiselle-3

Yllä on kuva linjan tikka masalasta, jonka koristelin kasviksilla. Tuoksu oli mikrotuksen jälkeen huumaava, ja maku täytti kaikki odotukset. Ateria ei ole tulinen millään mittarilla, ja chili onkin ainesosalistan viimeinen aine, mutta makua ruoasta löytyy mm. inkiväärin, valkosipulin ja juustokuminan ansiosta. Kastikkeen ja riisin suhde tuntui optimaaliselta. Tikka masala on varsin onnistunut kokonaisuus, ja samalla oma suosikkini Jokaiselle-aterioista.

Yllätyin kuitenkin tikka masalan korkeasta kaloripitoisuudesta: ateriassa on yhteensä 900 kaloria. Tosin ruoka pitää kylläisenäkin pitkään, ja proteiiniakin siinä on 21,35 g/ateria. Hiilihydraateista sokerin osuus on pieni (2,6 g/100 g) tärkkelyksen osuuden ollessa suuri (45,7 g/100 g), mikä on ravitsemuksellisesti hyvä asia. Linjan muut ateriat ovat paljon kevyempiä: perunasoselaatikossa on vain 200 kaloria ja makaronilaatikossa 378 kcal/ateria.

Maustaminen lienee isoin haaste niin firmalle kuin firmalle, sillä yleistäen suomalaiset ilmeisesti pitävät omaan makuuni liiankin miedoista mauista. Esimerkiksi Saarioisen Vegepizzaa on jo tähän mennessä kommentoitu liian tuliseksi/chiliseksi sankoin joukoin; minulle maustaminen puolestaan on juuri se tekijä, mikä teki pizzasta kirjoittamisen arvoisen! Jos chilin määrää vähennettäisiin (mitä Saarioinen on luvannut harkita), Vegepizza menettäisi luonteensa omassa suussani. Jokaiselle-aterioista jopa tikka masala on paljon miedompi kuin Vegepizza, eli jos chilisyys pelottaa, niin Jokaiselle-valikoima miellyttää taatusti.

Parhaillaan kuumana käyvää kasvisruokatrendiä on ollut mielekästä seurata. Vaikka kasvisruokia on nyt selvästi enemmän tarjolla ja niitä myös myydään (mm. Härkis on tehnyt hyvää tulosta), myös lihan kulutus on yhä kovaa ja on ollut kasvussa viime vuodet. Joko ihmiset syövät kauttaaltaan enemmän, eli kasvisruoan ja sen päälle vielä liha-aterian, tai sitten jokin kuluttajaryhmä syö oikein korostetun paljon lihaa. Voi toki olla, että mahdollinen (joskin pienoinen) lihan kulutuksen väheneminen näkyy tilastoissa vasta vähän myöhemmin. Kauppojen lihavalikoimat eivät ainakaan merkittävästi tunnu kasvavan, pikemminkin päinvastoin: S-ryhmä vähensi myynnissä olevien leikkeleiden määrää – hävikki pieneni kymmeniä tuhansia kiloja.

Aivan niin kuin Härkistäkään ei markkinoida vegaaneille, vaan kaikille, Jokaiselle-ateriat ovat nimensäkin mukaan jokaiselle. Täydelliseksi kasvissyöjäksi ei kehoteta ryhtymään, vaan pienikin lihan vähentäminen ja kasvisruoan syönnin lisääminen olisi hyvästä. Jokaiselle-linja tekee yrittämisestä helppoa ja maistuvaa, ja valikoimasta löytyy sopiva ateria niin laihduttajalle kuin herkuttelijallekin.

2 vastausta artikkeliin “Jokaiselle jotakin

 1. Wow mitä uutuuksia taas! Tästä asiasta mä olen innoissani Suomeen paluussa. Kaupasta saa kaikkea uutta, ja valmisruuista löytyy vaihtoehtoja jokaiselle. Kirjaimellisesti näköjään. Mä en käsitä miten näin isoilla markkinoilla ei ole juuri minkäänlaista valmisruokavalikoimaa. Valmisruuat löytyvät täällä minikylmäaltaista ja vaihtoehtoina on yleensä salaatti, keitto tai pizza. Mä tiedän, että täällä kotiäitikulttuuri elää ja voi hyvin, mutta kyllä täällä herranjestas täytyy olla sinkkujakin, jotka eivät ihan joka päivä jaksaisi kokata. Ehkä sitten ravintoloiden edullinen hintataso vaikuttaa niin paljon, että kaupasta ostetaan raaka-aineita ja ravintoloista ruokia.

  Tykkää

  1. Onpa kivaa, että odotat kauppojen vegeuutuuksia Suomessa! :) Testattavaa riittää, sillä jopa minulla on monta uutuutta vielä maistamatta, vaikka olen yrittänyt pysyä kärryillä näissä asioissa. Suomeen palaavaa valikoiman runsaus voi yllättää, varsinkin kun on joutunut tottumaan kuvailemaasi Saksan meininkiin. Suomessahan valmisruokia on ollut reilusti saatavilla jo vuosikymmeniä, joskin kasvisvaihtoehdot puuttuivat lähes kokonaan ennen nykyistä kasvisruokatrendiä.

   Kuulostaa kyllä kummalta tuo Saksan olematon valmisruokavalikoima, ja luulisi, että sinkuille ja muillekin kuin jatkuvasti kokkaaville kotiäideille löytyisi paljon vaihtoehtoja. Voi tosiaan olla, että ihmiset syövät ennemmin ravintoloissa: yksi lontoolainen YouTube-vegaanikin hehkutti Berliinin vegaanista ravintolatarjontaa (voin siis vain kuvitella, millainen tarjonta on niille, joilla ei ole mitään ruokarajoitteita). Näemmä jos/kun ravintolavalikoima on kovin kattava, kotona syötäville valmisruoille ei ole sellaista kysyntää kuin kalliissa Suomessa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.