Testissä Saarioisen Vegepizza

Olin todella innoissani, kun mies toi minulle kaupasta vegaanisen pizzan! Niitä kun ei kauppojen valikoimissa juurikaan ole. Saarioisen Vegepizza onkin uutuustuote, jota on saanut kaupoista vasta viikon ajan.

Saarioinen kertoo pizzasta näin:

Maistuva kukkakaalia sisältävä pizzapohja on täytetty maukkaalla yrttisellä kasviskastikkeella. Mehevässä täytteessä on herkkusieniviipaleita, paahdettua paprikaa ja sipulia. Pizzan kasvispitoisuus on korkea 48 %. Tuote sopii myös vegaaniruokavaliota noudattaville.

vegepizza

Itse en ollut järin kova syömään mikropizzoja tai roiskeläppiä (inhoan tuota ilmaisua pizzasta, mutta pakkohan se on tähän yhteyteen kirjoittaa) lihansyöjänäkään tai vegetaristina, ja vegaanina pizzaa on tullut syötyä kaikista vähiten. Muistan kuitenkin mikropizzojen tuoksun ja maun, ja niillä voi olla paikkansa helppona ja nopeana arkiruokana. Suomalaiset mikropizzat eivät yritäkään tarjota italialaista gourmet-elämystä, vaan ovat lopulta aivan erilainen tuoteryhmä. Koska mikropizzat ovat paljon pienempiä ja vähärasvaisempia kuin monet pakastepizzat tai ravintolassa syötävät pizzat, ne ovat siten myös terveellisempiä ja vähäkalorisempia.

Maun puolesta viimeisimmät kokemukseni mikropizzoista ennen Vegepizzaa ovat heikohkoja; muistan pizzat kuivina ja mitättömän makuisina. Ne eivät ole pahoja, ne vain eivät säväytä millään tasolla. Näillä muistikuvilla lähdin maistamaan Saarioisen Vegepizzaa, jonka ainesosalista löytyy alta.

Pohja: vehnäjauho, kukkakaali, vesi, rypsiöljy, hiiva, vehnälese, jodioitu suola, nostatusaineet (E 450, E 500), sokeri, psylliumkuitu. Täyte: tomaatti, kasvirasvavalmiste (vesi, kookosöljy, muunnettu peruna- ja tapiokatärkkelys, säilöntäaine E 202, väri E 160a, aromi), herkkusieni, paprika, porkkana, linssi, sipuli, vesi, oliiviöljy, valkosipuli, jodioitu suola, sokeri, muunnettu maissitärkkelys, mausteet (mm. chili, mustapippuri, sinapinsiemen), kasvisliemijauhe (maltodekstriini, hiivauute, aromi, rypsiöljy, väri E 141). Kasvispitoisuus 48 %. Kuitupitoinen.

vegepizza-2

Mietteitä Vegepizzasta ja sen mausta:

 • Pakkausdesign on onnistunut ja kutsuva, kaunis vihreän sävy kiinnitti heti huomion.
 • Suomen sana ”vege” on merkitykseltään laajempi (ts. sisältää myös vegetaristeille sopivat ruoat), kun puolestaan tuotteen ruotsinkielinen nimi Veganpizza kertoo välittömästi, että tuote on vegaaninen. Pizzasta löytyy silti helposti ja isolla fontilla tieto vegaanisuudesta myös suomeksi.
 • Pizzan päällä näyttää olevan oikeaa juustoraastetta, ja täytteessä olevassa kasvirasvavalmisteessa onkin samoja aineita kuin vegaanisissa juustoissa yleensä.
 • Pizzasta tuli jo lämmityksen aikana hyvä tuoksu keittiöön, samanlainen kuin mikropizzoista yleensäkin.
 • Pizza on paljon mehevämpää kuin aiemmin syömäni mikropizzat, mikä johtuu varmasti siinä olevasta yrttikastikkeesta. Pizza on yllättävän maistuvaa ja selvästi maustetumpaa kuin monet muut mikropizzat. Makua voisi luonnehtia jopa erittäin miedolla tavalla tujuksi, sillä chilin tuntee varsinkin jälkimaussa. Pizzaa tekee mieli ottaa uusi pala.
 • Tuomio: Ehdottomasti paras koskaan maistamani mikropizza! Odotukseni ylittyivät moninkertaisesti. Olen todella iloinen, että Saarioinen ylipäänsä on halunnut vegaanisen pizzan valikoimiinsa (tietäen, että vaikka pizzasta tulisi kuinka suosittu tahansa, lihapizzoja myydään silti aina kasoittain enemmän).
Minulla on tapana lisätä kasviksia jo valmiiksi kasvispitoisiin ruokiin, mikä selittää nämäkin tomaatti- ja kurkkuviipaleet.
Minulla on tapana lisätä kasviksia jo valmiiksi kasvispitoisiin ruokiin, mikä selittää nämäkin tomaatti- ja kurkkuviipaleet.

Ravitsemuksellisesti Vegepizzaa kuvaavat samat totuudet kuin monia muitakin (valmis)kasvisruokia; siinä on enemmän kuitua ja vähemmän rasvaa kuin esim. Saarioisen jauhelihapizzassa. Proteiinia puolestaan on vähemmän: 6,3 g/100 g siinä missä jauhelihapizzassa on 9,7 g. Vegepizzan proteiinipitoisuutta olisi totta kai helposti saatu korkeammaksi esim. palkokasveilla (ilahduttavasti pizzassa onkin käytetty linssejä), pähkinöillä tai jopa parsakaalilla, mutta nykyinen lopputulos on varmasti osaksi kustannuskysymys.

Joka tapauksessa tuotetta voi suositella, ja kasviskammoiselle Vegepizza voi olla hyvä tapa nauttia tavallista enemmän kasviksia.

7 vastausta artikkeliin “Testissä Saarioisen Vegepizza

 1. Voi me samikset… Tosin mun suunnitelma jäi puolitiehen. Meinaan ukko pyysi hakemaan itselleen kiinalaisesta ruokaa ja minä ajattelin koukata toiselta puolelta katua itselleni Kotipizzan uuden Härkis-pizzan. Siitäkin on näemmä vegaaniversio: http://www.kotipizza.fi/fi/pizzat/vegaani-harkis-burgerpizza
  Valitettavasti heiltä oli loppunut osa aineksista, joten päädyin toiseen vaihtoehtoon. Aion kuitenkin joku päivä käydä sen testaamassa!

  Tykkää

  1. Vau, Härkis-pizza näyttää houkuttelevalta! Kiitos paljon vinkistä, itse en ollut kuullut tuosta mitään. Ja ihan mahtavaa, että miellyit Härkikseen niinkin kovasti, että olisit kokeillut Härkis-pizzaa. :) Harmi, ettei aineksia ollut, mutta hyvä, että kokeilet vielä uudestaan.

   Vegepizzaan verrattuna Härkis-pizza on varmasti iso ja tuhti, mutta niinhän sen pitääkin olla, koska kyseessä on ihan eri koko- ja hintaluokan pizza. En ole käynyt Kotipizzassa vuosiin, mutta nyt on kyllä pakko jossain vaiheessa käydä. :)

   Tykkää

 2. Entisenä Saarioisten kasvispitsan suurkuluttaja tuota vegepitsaa täytyy ehdottomasti päästä maistamaan, vaikka en noita ”roiskeläppiä” olekaan vuosiin syönyt. Kuva pitsasta ilman lisäämiäsi tuoreita vihanneksia ei kyllä näytä kovin houkuttelevalta, mutta ei näytä kyllä ne lihapitsatkaan 🙂

  Tykkää

  1. Lihapizzat ne tosiaan vasta aneemisen näköisiä ovatkin, jopa firmojen itse ottamissa kuvissa! Saisi kasvisversiossa toki silti olla enemmän kasviksia ja siten väriä, mutta toisaalta esim. sienet, sipuli ja linssit eivät tuo pizzaan väriä, vaikka niitä olisi käytetty kuinka paljon tahansa. Samaten juusto, olkoon vegaanista tai perinteistä, ei tee pizzaa herkullisemman näköiseksi, vaikka juusto kuitenkin tekee pizzasta herkullisemman monen mielestä. Toivotaan, että joka tapauksessa pidät Vegepizzasta; mikropizzaksi se on varsin vakuuttava. :)

   Tykkää

 3. Kiitos testiarviosta! Itse en ole (vielä) maistanut, vaikka olenkin usein katsellut tuotetta kaupassa. Mikropizzat eivät ole muutenkaan kovin suuri houkutus, ja ehkä suurin syy, miksi en ole tätä kokeillut, on herkkusienet, joista en siis pidä. Ja toisena syynä on myös hinta, joka on valitettavasti lihaversioita kalliimpi (ärsyttää muutenkin se, että vegetuotteet ovat yleensä lihaversioita kalliimpia).

  Ulkoapäin pakkaus kyllä näyttää houkuttelevalta – vaikka itse pizzan ulkonäkö ei ihan samalle tasolle ylläkään. Tuo tuunaamasi kasvisrikkaampi versio sen sijaan näyttää paljon paremmalta! :D

  Mukava kuulla joka tapauksessa, että makukokemus oli odotettua parempi! Hienoa siis, että vegaanituotteistakin osataan tehdä maistuvia ja toivottavasti tämä toimii houkutuksena myös sekasyöjille vegetuotteiden pariin. Itselleni tosin jotkut vegetuotteet (esim. Saarioista(?) pienet kasvispiirakat) ovat olleet vähän turhakin mausteisia, mutta tämä johtuu varmaan enemmän siitä, että en yleensäkään siedä kovin mausteisia ruokia, erityisesti chili ja tulisuus ”polttaa” suun jo pieninä annoksina. Sen sijaan kuitenkin Lidlin uuudet vastaavat kasvispiirakat (neljän pakkauksessa) olivat erittäin positiivinen kokemus ja itselleni juuri sopivan mietoja.

  Mukava löytää tästä blogista muitakin vegaanituotearvioita. Ne toimivat hyvinä vinkkeinä uusien tuotteiden kokeiluun ja löytämiseen. Siirrynkin siis tästä lukemaan seuraavaa arviota, joka löytyi kätevästi tekstin alta ”Suositellut”-valikosta.

  Kiitos vielä mahtavasta blogista! :)

  Tykkää

  1. Kiitos taas hienosta palautteestasi! :)

   Mukavaa, että mahdollisesti kiinnostuit vegepizzasta, vaikka siinä onkin sieniä, eivätkä ulkonäkö ja hinta niin puhuttele. Kertomasi perusteella epäilen, että se saattaa olla makuusi liian tulinen/mausteinen, mutta katsotaan, josko silti innostut sitä joskus testaamaan. Jospa saisit vaikka maistettua pienen palan ja tarjottua lopun jollekulle toiselle. :) Huvittavaa on muuten se, että juuri tähän kirjotukseen kuvaamani vegepizza, joka siis oli ensimmäinen koskaan syömäni, on ollut kaikista syömistäni vegepizzoista huonoimman näköinen! :D Olen siis sittemmin syönyt Saarioisen samaista pizzaa monet kerrat, ja joka ikisellä kerralla pizza on ollut paremman näköinen, ja täytteitä on ollut enemmän ja/tai ne ovat olleet tasaisemmin pizzan päällä. En tietenkään tiennyt sitä ensimmäisen pizzan kohdalla. Makuun eli mm. juuri niihin sieniin ja mausteisiin parempi ulkonäkö ei toki kuitenkaan vaikuta, eikä mikropizzan rakenteeseen.

   Kasvisvaihtoehdot ovat tosiaan joskus aivan liian kalliita. On hullua, että elävien olentojen tappaminen lihaksi tulee halvemmaksi kuin kasvien viljely! Vain tehotuotanto mahdollistaa moisen.

   En olekaan vielä maistanut noita Lidlin kasvispiirakoita, kiitos siis vinkistä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.