Huonossa hapessa

Viime päivinä on ollut todella paha olo. Meidän perheessä ollaankin nyt sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti huonossa hapessa.

Eilen minulla oli jo herättyäni huono olo varsinkin vatsan seudulla, mutta pakotin itseni silti parin tunnin kävelylenkille kauniiseen ilmaan. Lenkin aikana päätä alkoi jomottaa vimmatusti, vaikka minulla ei juuri koskaan ole päänsärkyä. Päästyäni kotiin minua pyörrytti jo pelkästään seisomaan nouseminen, ja ajatuskin siitä, että olen joskus pystynyt esim. sellaisiin rankkoihin fyysisiin suorituksiin, kuten tiskaamiseen ja lakanoiden vaihtamiseen, tuntui uskomattomalta. Vähäinenkin valo sattui silmiin, eikä missään asennossa ollut hyvä olla. Lopulta sammutin kaikki valot ja ryömin pieneksi mytyksi sohvalle huovan alle. Nukahdin kolmeksi tunniksi. Herättyäni pään jomotus jatkui välittömästi. Pitkällinenkään pohtiminen ei tuonut vastausta siihen, miksi ihmeessä minulla on niin huono olo.

Tänään kuitenkin näin vastauksen. Yhtäkkiä mieleeni tuli maalaus, jota jäin katsomaan pitkäksi ajaksi Kiasmassa vuosia sitten. Siinä se on. Tältä minusta tuntuu.

Lähde: http://www.karivehosalo.com/works_thumps.html
Lähde: http://www.karivehosalo.com/works_thumps.html

Kari Vehosalon maalaus Hygiene on todellinen katseenvangitsija, jota jäin aikoinaan tuijottamaan kauhuissani. Painajaismaisempaa ”tosielämän” näkyä saa hakea. Löysin myöhemmin maalauksesta myös pienen lehtikuvan, jonka leikkasin irti. Maalaus on hirveydessään niin vaikuttava, että halusin säilyttää siitä muiston. Koska teos kuitenkin on niin kauhea, jouduin säilömään lehtikuvan kaikenlaisten ikävien asiakirjojen joukkoon yhteen pöytälaatikkoon.

Aivot ja sydän huutavat eri tulkintoja.

Maassa makaava nainen ei merkitse pahantekijöille mitään. Kumpi voittaa: pukukansa vai tuulipukukansa? Onko sattumaa, että maassa makaa nainen? Miksi ei riitä, että hänet on jo lyöty? Miksi hänet pitää häpäistä muiden antaessa toiminnalle siunauksen? (Tästä häpäisyn asetelmasta tulee mieleen uutinen amerikkalaisista sotilaista, jotka virtsasivat kuolleiden talibanien päälle.)

Raha. Valta. Teennäisyys, esittäminen, poseeraaminen. Ainoa, joka hymyilee ja katsoo ”kameraan”, on hänkin nainen. Onko hän koko yrityksen kasvot ja kenties pääjehu? Tai ehkä hän on sihteeri, jonka tehtävänä on peitellä sitä kaikkea mätää, mitä yleensä tapahtuu vain kulisseissa. Tällä kertaa toiminta on kuitenkin liiankin avointa ja näkyvää.

Mihin nimi Hygiene viittaa? Ainakin se on hygieenistä, että tuulipukunaisesta on hankkiuduttu eroon yhdessä ja yhteistuumin, kukaan ei vastusta tapahtumaa tai järjestä mielenosoitusta. Se, mitä pyllistäjä-kyykistäjän sisuksista voisi olla tulossa, ei puolestaan ole hygieenistä. Toisaalta nekin sonnat suunnataan firman näkökulmasta juuri oikeaan paikkaan, mitä voidaan pitää hygieenisenä.

Muut hyväksyvät teon ja katsovat vierestä, yksi tyytyväisenä, toiset arvioivammin. Loputtomasti ivaa ja pilkkaa. Vanhin mies vasemmalla tuntuu ajattelevan: ”Sait ansiosi mukaan”.

Niin karsea maalaus. Niin karmaisevan totta.

Sanoma: Näin maailma toimii.

Tältä minusta tuntuu nyt. Muilta on turha odottaa elvytystä.

2 vastausta artikkeliin “Huonossa hapessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.