Ihana Porvoo

Yksi suurimpia kaupunkirakkauksiani Suomessa on Porvoo. Eilen sain taas käytyä siellä.

porvoo

Meillä on sukulaisia Porvoossa, minkä vuoksi kävimme siellä joka ikisenä lauantaina kai noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Sitten suvun vanhimmista alkoi aika jättää, eikä syitä käydä niin usein enää ollut. Kivointa reissuissa oli aina Porvoon eri alueilla käveleminen mummoni kanssa. Hän eli 91-vuotiaaksi ja lepää nyt Porvoon hautausmaalla.

porvoo-2

Suhteeni Porvooseen alkoi toden teolla, kun olin 17-vuotias. Aloin seurustella Porvoossa asuvan kundin kanssa. Seurustelimme vielä, kun hän muutti pääkaupunkiseudulle, mutta tiivistä Porvoossa hengailua oli ehtinyt kertyä yli pari vuotta ennen sitä. Hain Porvoosta töitäkin ollessani 19-vuotias ja lukiessani pääsykokeisiin. En lähetellyt hakemuksia, vaan marssin suoraan liikkeisiin kysymään töitä.

porvoo-haetut-tyot

Moni kaupanpitäjä oli otettu rohkeudestani hakea töitä noin perinteiseen tyyliin. Ei ihmekään, että olo on nykyään niin usein vetämätön, kun käytin kaiken reippauteni villissä nuoruudessa. Olisin saattanut päästä töihin Pentikin liikkeeseen, mutta juuri tuona syksynä poikaystäväni muutti pääkaupunkiseudulle, ja pääsin R-kioskille töihin Helsinkiin, jossa olin itse koko ajan virallisesti asunut. Porvoossa hengailu väheni huomattavasti tämän jälkeen, joskin siellä yhä asui sukulaisia, joiden luona välillä kävimme (ja käymme yhä harvakseltaan).

porvoo-3

Oma käsitykseni on, että Porvoo tunnetaan parhaiten vanhasta kaupungistaan, historiastaan, J. L. Runebergista, Aleksanteri I:n vierailusta valtiopäivillä, ja tietysti herkullisesta Brunbergista. Nykyään vanha kaupunki houkuttelee paljon turisteja kahviloillaan, pikkukaupoillaan ja yleisellä viehättävyydellään. Varoituksen sana vanhaan kaupunkiin aikovalle: varo varsinkin espanjalaisia naisturisteja, jotka sottaavat ja meluavat Brunbergin liikkeen maistelupisteiden kohdalla. Olisin halunnut läimäyttää heitä yhtenä kesänä niin kuin Serranon perheessä, ja sanoa ¡Sois unas cerdas! (= Olette sikoja!) heidän näpelöidessään ja pudotellessaan tusinoittain makeisia.

Mediassa Porvoo muistetaan ikävämmistä tapahtumista, kuten Porvoon tuomiokirkon tuhopoltosta ja Näsin ampumisista.

Mutta se tunnelma, mikä Porvoossa on… En tiedä, onko se pelkkää nostalgiaa tai sitä, että niin paljon kuin joskus Porvoossa aikaa vietinkin, olen silti aina ollut ulkopaikkakuntalainen, enkä koskaan asunut siellä. Kai se menettäisi hohtonsa silmissäni, jos olisin siellä aina? Eihän sitä tiedä. Porvoon lähiöihin, kuten Eestinmäkeen ja Kamppulaan, en kaipaa sen enempää kuin Helsingin vastaaviin (vaikkapa Pihlajamäki ja Kontula), ja minulle Porvoo tarkoittaakin joko Vanhaa Porvoota, keskustaa tai jopa entistä Porvoon maalaiskuntaa. Vanhaan Porvooseen minulla ei ole varaa muuttaa, mutta jälkimmäisiin voisi ollakin. Piirsin jo lapsena melko erikoisen talon, ja kysyin isältä, rakentaisiko hän sellaisen minulle Porvooseen sitten kun olen aikuinen. Hän suostui.

porvoo-2013

porvoo-2013-2

porvoo-2013-3

Edellä olevat kolme kuvaa on otettu kesällä 2013. Alla on pari talvikuvaa vuodelta 2010.

porvoo-2010

porvoo-2010-2

Ah, Porvoo. Juuri nyt ei ole hyvä aika muuttaa, koska haluan olla lähempänä perhettäni. Mutta ehkä vielä jonain päivänä.

4 vastausta artikkeliin “Ihana Porvoo

 1. Porvoo on kaunis paikka. Olen tosin aina ollut siellä kesällä. Haaveissa on Porvoon reissu joulun alla. Sellainen hämärä, luminen ja jouluinen tunnelma olisi hieno kokea.

  Tykkää

  1. Porvoo on kovin tunnelmallinen joulun aikaan, pääsisitpä sinne vaikka jo heti tänä vuonna! Nuo talvikuvat ovat joulukuun ensimmäiseltä päivältä, ja pakkasta oli yli 15 astetta. Ihan niin kylmää ei toki olisi tarvinnut olla, mutta silti oli mukavaa. :)

   Tykkää

 2. Tosi hieno juttu, että Porvoo on siulle tuttuakin tutumpi paikka, sillä onhan se tosi upea kaupunki! :) Täytyy kompata Menninkäistä, olisi niin ihanaa kokea jouluinen Porvoo. Oletpas hakenut moneen paikkaan tuolloin, mutta just toi perinteinen tapa mennä paikan päälle on edelleen miusta tosi toimiva -ainakin Suomessa, koska silloin paremmin saa paikan, näin olen itse kokenut. Sen sijaan Espanjassa sitä tekee kaikki, joten liikkeet ovat tottuneita ottamaan cv:n vastaan eivätkä esitä edes mitään lisäkysymyksiä… Silloin se cv varmasti menee vain pinon jatkeeksi… Pitäisi olla aika hyvä tuuri, että tärppäisi. Ohhoh, voi vitsit, noita espanjalaisia naisturisteja.. ! Siis mitä ihmettä? XD Ite en oo koskaan törmänny porsasteleviin espanjalaisiin. Mut oisithan sie voinu vaikka vetäistä Diego / Santi -tyyliin ”¡¿PE-PE-PERO QUÉ HACEIS?! :’D

  Tykkää

  1. Hah, tuo kysymys olisi kyllä ollut paikallaan! :-D Ja kun ajattelee sitä Santin tai Diegon kysymänä, samalla ihmetyksellä ja intensiteetillä, niin kyllä saa nauraa! Minäkään en ollut aikaisemmin yhdistänyt porsastelua espanjalaisiin (varsinkaan naisiin), mutta heidän käytöksensä oli kyllä uskomatonta. Kai he vain menivät jollain lailla sekaisin ilmaisista tryffeleistä… :-)

   Oma työnhakuhistoriani on tosiaan runsaampi ja hassumpi kuin muistinkaan. :) Espanjan touhuja voin vain kuvitella, varsinkin taantuman aikaan. Ei mahda olla monillakaan helppoa.

   Mutta Porvoo, on se kyllä ihana paikka. Mahtavaa, että tekin viihdyitte, ja toivottavasti pääsisit sinäkin sinne joulun aikaan, mentäisiin vaikka yhdessä kaikki kolme, sinä, Menninkäinen ja minä, jos muu ei auta. ;)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.