Markkinahumua

Kun hiukset haisevat kävelylenkin jälkeen paistetulta rasvalta ja grilliruoalta, missä silloin on käynyt?

No markkinoilla!

tikkurilan-markkinat-16

Olin tänään Vantaan Tikkurilan maalaismarkkinoilla, ja tein pari jännittävää hankintaa. Meidän perheessä on jo vuosia ollut perinteenä käydä markkinoilla, etenkin Tikkurilassa ja Porvoossa, sekä keväisin että syksyisin. Kaikki viime kevään markkinat jäivät minulta väliin Irlannin takia. Oli siis sitäkin kivempi mennä paikalle nyt. Pidän kovasti markkinahumusta, vaikka en tekisikään mitään löytöjä.

Tämänkertainen markkinareissu oli ensimmäinen, jolle otin kameran mukaan. Joskus kuvien ottaminen voi olla väkinäistä tai käydä työstä, mutta nyt kuvien ottaminen teki tapahtumasta vielä entistäkin hauskemman. Siitä jäi paljon enemmän muistijälkiä, ja kuvista näkee, miten hassuja tuotteita markkinoilla toisinaan myydäänkään. Kuten pölypusseja!

tikkurilan-markkinat-2

Yksi kauneimmista kojuista oli varmasti alla oleva, jossa myytiin etupäässä lasitöitä. Mitkäs muut kuin pöllöt ovat aiheena näissäkin!

tikkurilan-markkinat

Itse pyrin hankkimaan vain käyttötavaroita, minkä vuoksi monet muutoin kivat jutut jäävät useimmiten ostamatta.

tikkurilan-markkinat-15

Koreihin olen aina ollut hulluna, ja kotoolta löytyykin erilaisia koreja, joskaan ei lainkaan niin hullussa määrin, kuin voisin haluta.

tikkurilan-markkinat-5

Markkinat ovat kansainvälistyneet kovaa vauhtia viime vuosina. Kiinalaisen ja thaimaalaisen ruoan myötä markkinoilta löytyy helposti syötävää myös vegaaneille.

tikkurilan-markkinat-4

Ja olihan paikalla myös suomalaista superruokaa ja -tärkkelystä, joka paistorasvasta riippuen voisi hyvinkin olla vegaanista. (Lisäys: Kyllä, Spiraaliperuna on vakuuttavan vegaaninen.)

tikkurilan-markkinat-17

Ranskasta markkinoilla nähtiin ainakin leivoksia…

tikkurilan-markkinat-12

…ja saippuaa. Saippuoita ostimme yhtenä vuonna monta kappaletta, joista yksi oli minulla mukana Corkissakin. Saippuoissa on jotain lumoavaa, ja minussa onkin hiukan saippuankeräilijän vikaa. Nyt maltoin kuitenkin olla ostamatta näitä, koska edellisiäkin on, ja Bodyshopista tuli juuri hankittua uusia. Pesen saippuoilla usein myös hiukset, mikä tekee niistä valtavan tuuheat, ja pesuväli pitenee. Juuri nämä Ranskan saippuat eivät kuitenkaan ole parhaita hiuksille (testattu on), saippuoissa kun voi olla paljonkin eroja. Saippuakoju on joka tapauksessa paljon herkullisemman näköinen kuin monet leivoskojut!

tikkurilan-markkinat-9

Italiasta oli juustoja, ja jostain päin oliiveja. Jäin kaiken hälinän keskellä epävarmaksi oliivien alkuperämaasta, mutta kotimaastahan ne eivät luonnollisesti tule, ja käyvät siksi esimerkiksi kansainvälistyneestä markkinavalikoimasta.

tikkurilan-markkinat-10

Markkinat eivät olisi markkinat ilman supliikkia karkkikojun myyjää. Hän latoo kassin täyteen nameja ja puhuu asiakkaan pyörryksiin. Hänen on pakko joko pitää välillä taukoa puhumisesta, tai vähintäänkin syödä kurkkupastilleja aina kun pystyy. Karkkisäkki voi olla hintansa väärti toisin kuin monet muut markkinahankinnat. Nykymarkkinoilla on sen verran kallista, että sieltä kannattaa ostaa tuotteita, joita tavallisilla kaupoilla ei ole myydä. Muutoin ruokakaupasta saa usein samat tuotteet edullisemmin (esim. Brunbergin suukot).

tikkurilan-markkinat-8

Vaikka valikoima vaihtelee, markkinoilta löytää aina:

tikkurilan-markkinat-14

Kotimaisia sesonkikasviksia tai -marjoja, syksyisin myös reilusti omenoita ja sieniä.

tikkurilan-markkinat-13

Kaukoidässä tehtyjä vaatteita ja asusteita. Ja räksyttäviä leluja. Itse sain lapsena ulkomaanmatkalta aivan vastaavan, leijonanpennun, joka ensin kulki vähän eteenpäin, ja teki sitten voltin. Tykkäsin siitä kyllä ihan hirveästi, ja se lienee vieläkin tallella.

tikkurilan-markkinat-7

Porvoolaista Makulakua. Merkiltä löytyy myös vegaanista täytelakua, ja markkinavalikoimasta perinteiset mustat lakut ovat vegaanisia.

tikkurilan-markkinat-6

Puutöitä. Samaten kaikkia neulomuksia ja muita käsitöitä.

Myös erilaiset poliittiset tempaukset ja kuntosalijäsenyyden tuputukset kuuluvat nykyään markkinatunnelmaan, mutta onneksi tapahtumasta pystyy nauttimaan niistä huolimatta.

Suurin pettymys tällä kertaa oli kuivahedelmäkojun puuttuminen. Olin etukäteen suunnitellut, että ostan ainakin kuivattuja mangolastuja miehelle, sillä ne ovat hänen herkkuaan, ja sekin on jo perinne, että tuon niitä aina markkinoilta (mies on itse markkinoiden aikaan aina töissä). En voinut uskoa, että koju ei millään osunut silmään. Kuivahedelmäkoju on usein yksi markkinoiden suurimmista, eli olisi luullut meidän nähneen sen, jos se olisi ollut paikalla.

Kirjoittamaton sääntö kuuluu, että markkinoilta ei palata ilman markkinatuomisia. Niinpä lähdin etsimään mangolastuja lähimmästä Prismasta. Eihän siellä niitä ollut. Siispä suklaahyllylle. Vasemmalla oleva levy on minulle, keskimmäinen miehelle, ja kolmas levy on yhteinen.

tikkurilan-markkinat-19

Sitten siihen kaikkein jännittävimpään osaan eli varsinaisiin hankintoihini. Eivätkö nämä puhu puolestaan jo pelkässä kuvassa?

tikkurilan-markkinat-18

Teetin sukulaislapsille naulakot heidän nimillään! Kuvan mies teki naulakot paikan päällä mille tahansa nimelle, ja sain itse valita värit ja eläimen/esineen. Olen erityisen iloinen tästä siksikin, että meidän suvussa suurin osa juhlista ja synttäreistä kasautuu syksyyn ja loppuvuoteen, ja pahimmillaan saan pähkäillä viikon tai kahden välein, minkä lahjan tällä kertaa ostan. Nyt minulla on pari lahjaa valmiina, ja pidän muutenkin kotimaisista ja värikkäistä puutöistä.

***

Olen ollut jo lähes kolme tuntia kotona, mutta hiukset haisevat yhä rasvalle ja muikuille. Sellaista on markkinoilla.

2 vastausta artikkeliin “Markkinahumua

    1. Olikohan näillä markkinoilla oikein mausteitakaan… taisivat jäädä pois kuivattujen hedelmien ohella. (Tikkurilassa tehdään parhaillaan aika mittavia tietöitä, ja markkinat olivat siksikin normaalia pienemmät.)

      Kiva, että pidät lakusta mutta et salmiakista! ;) Jotkuthan niputtavat ne samaan sarjaan mm. siksi, että eri salmiakeissa on hyvin usein lakritsia mukana. Lakut ovat kyllä omaakin herkkuani!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.