Näihin maihin olen hakenut töihin

Olen vuosien varrella hakenut moniin eri maihin töihin. Pääasiallisesti olen hakenut vain maihin, joihin oikeastikin olisin ollut valmis lähtemään. Iän karttuessa ja elämäntilanteen muuttumisen myötä halukkuus ja valmius eri maihin muuttamiseen on kuitenkin karissut. Miten niin, juurihan olit Irlannissa. -No niinpäs muuten olinkin! Yleisesti ottaen silti huomaan, että ulkomaan paikkoja tulee haettua paljon aiempaa harvemmin, ja Irlanti-kokemus osoitti, kuinka tarkkaan asioita kannattaa harkita.

Aloin muistella, mihin kaikkiin eri maihin olen hakenut töihin. Suomi on niin itsestäänselvä, että jätetään se suosiolla listasta pois. Käyn alla läpi kaikki muut maat satunnaisessa järjestyksessä.

yhdysvaltain-lippu

1. USA

Olen hakenut USA:han töihin monta kertaa. Ensimmäisellä kerralla tärppäsi, ja lähdin kesätöihin keskelle metsää matkamuistomyymälään.

Hakiessani seuraavana vuonna New Yorkiin yhteyshenkilöksi kesätyöhön tulijoille pääsin haastatteluun, mutta en saanut paikkaa. Sain kohteliaaksi vastaukseksi sen, että firma ei voinutkaan palkata väkeä niin paljon kuin aiemmin luultiin, ja koska itse hain paikkaa hakuajan lopussa, firmalla oli jo riittävä määrä työntekijöitä. Vastauksessa saattoi olla jotain perääkin, mutta itse koin, että naishaastattelija oli päättänyt heti haastattelun alussa, että en saisi paikkaa. Hänen haastattelutyylinsä oli kovin aggressiivinen, ja hän käänsi kaikki vastaukseni niin, että kysymyksiin ei voinut vastata ”oikein”. Hän kysyi, kumpi sopii minulle paremmin, lämmin vai kylmä, ja kun kerroin, että pidän lämmöstä, mutta suomalaisena olen tottunut myös kylmään, hän selitti, että New York on liian kuuma paikka minulle kesäisin.

Näiden lisäksi hain USA:han vielä muutaman kerran vain havaitakseni, ettei maa hyväksy muualta kuin USA:sta tulevien, viisumien omaavien ihmisten hakemuksia, vaikka töihin haettiin äidinkielenään suomea puhuvia henkilöitä.

2. Malta

Hain kahdesti sisällöntuotto- ja käännöshommia. Ensimmäisellä kerralla mitään vastausta ei kuulunut, toisella kerralla sain soiton paikasta Irlannissa. Uusi työ ei liittynyt mitenkään hakemaani, eikä puhelimen päässä oleva nainen suostunut kertomaan edes työstä maksettavan palkan määrää. Hän vain toisteli sitä, kuinka tärkeää minun oli olla varma halukkuudestani lähteä Irlantiin, ennen kuin hän laittaisi hakemukseni eteenpäin. Tuhannen taalan kysymys: Miksi firma haki sisällöntuottajaa Maltalle, jos tarvetta olikin asiakasneuvojalle Irlantiin?

3. Saudi-Arabia

Olin valmistunut humanististen tieteiden kandidaatiksi ja joutunut hakemaan Suomesta lähinnä vain huonopalkkaisia töitä. Saudeista löytyi mahtavapalkkainen työ, josta ei olisi vähennetty verojakaan, ja diiliin kuului mm. asuminen, terveydenhuolto ja useampi lento Suomeen ja takaisin. Työnimike oli English language instructor, ja varmistin koulutukseni riittävyyden työpaikkailmoituksen yhteyshenkilöltä. Lähetettyäni hakemuksen tutustuin Saudi-Arabiaan paremmin. Luin abaya-kaavuista, joita naisten tulee pitää, uskonnollisesta poliisista, joka ei päästänyt teinityttöjä ulos palavasta koulusta, jotta heitä ei olisi nähty pakenemassa ilman kaapujaan (lopputuloksena tytöt kuolivat), naisten ajokiellosta (ainoana maailmassa)… Ennen kuin ehdin ajatella lisää, sain jo vastauksen, ettei minulla ollut riittävästi työkokemusta. Ei ollut abayan aika ainakaan vielä tuolloin.

Näkymä työpaikkani katolta USA:ssa.
Näkymä työpaikkani katolta USA:ssa.

4. Kanada

Kanada olisi itselleni huippukiinnostava maa, mutta hakemani homma löytyi ranskankielisestä Kanadasta, jossa ei osata kunnolla (eikä halutakaan osata) englantia, mikä olisi ollut minulle aika ikävää. Hain kielitestaajan hommia, läpäisin kaikki testit, ja mitään töitä ei sitten ollutkaan tarjota, vaikka ilmoituksessa sanottiin ”we are in urgent need of Finnish linguistic testers”.

5. Viro

Tästä kokemuksesta olenkin jo kirjoittanut oman juttunsa: Töihin Viroon? Tätä Helsingin Sanomat ei kerro työnhakijalle. Jostain syystä juttu on yksi blogini luetuimpia.

6. Norja

Hain ihanan näköisiin vuorimaisemiin matkamuistomyymälään turisteja palvelemaan aika pian USA-pestini jälkeen, minulla kun oli niin tuoretta kokemusta juuri samasta hommasta. Paikasta ei koskaan vastattu mitään, ja uskon, että homma kaatui norjan kielen osaamattomuuteen. Norjan tai edes ruotsin osaamisesta ei kylläkään puhuttu ilmoituksessa mitään.

7. Irlanti

Tällä kertaa todella hain Irlantiin, ja pääsin. The rest is history.

Talo, jossa asuin Irlannissa.
Talo, jossa asuin Irlannissa.

***

Irlannin jälkeen en ole vielä hakenut mitään uusia ulkomaiden töitä. En kuitenkaan ole sulkenut niitä täysin pois, vaikka ulkomaille ei juuri nyt olekaan kova hinku mennä töihin. Minua ei varmaan koskaan lakkaa ihmetyttämästä se, millaisia vitsejä niin monet hakukokemukseni ovat olleet, niin kuin kirjoituksestakin käy ilmi. Onneksi toisessa vaakakupissa on kunnon työt, joita Irlanti edustaa. Kunnon työ ei silti tarkoita yhtä kuin mielekäs työ, mutta se on jo kokonaan oma aiheensa!

6 vastausta artikkeliin “Näihin maihin olen hakenut töihin

 1. Oho! Aika pitkä lista. Mä en ole hakenut ulkomaille töihin mutta kylläkin töitä ulkomailla. Eli en Suomesta käsin vaan paikan päällä. Eipäs kun olenpas. Hain ennen Kanarialle muuttoa paikkaa suomalaisessa ravintolassa, jonka omistaja soitti ja sanoi ottavansa yhteyttä, kun palaa syyskuun alussa Suomesta Kanarialle. Minä muutin syyskuun puolivälissä ja sain muualta töitä lokakuun alusta alkaen. Lokakuun lopulla olin viettämässä vapaapäivää, kun puhelin soi… En edes vastannut… Siksikin, että sain paremmin selville millainen tämä henkilö on työnantajana.

  Tykkää

  1. Muistelin ensin, että oma listani olisi vieläkin pidempi, mutta lopulta maita ei kuitenkaan kertynyt tuon enempää. Tosin annan itselleni paljon pisteitä Saudi-Arabiasta, sinne kun ei varmaan moni länsimainen nainen ensisijaisesti halaja mennä hommiin. ;)

   Hienoa, että löysit muita töitä ja vieläpä noin nopeasti Kanarialle muuton jälkeen! Ravintolanpitäjän soitto pari kuukautta myöhässä ei tosiaan kerro hyvää. Hän tuntui omaksuneen paikallisen mañana-asenteen liiankin syvästi. :-D

   Tykkää

 2. Saudi-Arabia oli vähän yllättävä! Sairaanhoitajakaverini harkitsi yhdessä vaiheessa sinne lähtöä, mutta mä kyselin onko se ihan varma, että haluaa töiden jälkeen kökkiä kotona, jos edes ravintolaan ei ole yksinäisellä naisella asiaa. Siitä lähdöstä ei koskaan tullut mitään, joten ei saatu selville pitikö mun ennakkoluulot paikkansa vai löytyykö Saudi-Arabiastakin joku expattien keidas.

  Tykkää

  1. Silloinkin kun itse hain Saudi-Arabiaan, sinne haettiin lähinnä sairaanhoitajia. Minunkin työpaikkani olisi sijoittunut juuri sairaalaan. :) Työpaikkailmoituksen yhteyshenkilö kertoi Pohjoismaista tulleista hoitajista ja siitä, että he olivat viihtyneet, vaikka kaapua pitikin käyttää ja oleilu oli rajoittunutta. Tosin palkka ja muut edut olivat niin houkuttelevat, että niiden voimin ehkä jaksoikin elää jonkin aikaa rajoittunutta mutta samalla monella tapaa ylellistä elämää.

   Tykkää

 3. Oi vau, oletpa ollut todella rohkean sinnikäs ja hakenut tosi moneen maahan ja olet päässytkin! :) Todellakin hatun noston arvoinen juttu toi Saudi-Arabia, ei varmaan moni nainen ”uskaltaisi”. Mut itse asiassa tänä kesänä tutustuin sattumalta töiden kautta pariin Saudi-Arabialaiseen ja olivat erittäin kohteliaita. Heti kättelyssä ”mitä kuuluu” ja ”kiitos” ja ”please” joka väliin. Heistä jäi positiivinen fiilis. Itse olen hakenut töitä vain Suomessa, Espanjassa ja kerran laitoin hakemusen Norjaan ja Ranskaan, jonne sitten pääsinkin Au Pairiksi, jos sen nyt voi laskea? Minulle on tarjottu hommia Kanadasta ja Virosta, mutta silloin ei tullut lähdettyä. Olen kai tulossa vanhaksi, mutta enää en hevillä lähtisi ulkomaille, Espanja-Suomi-akseli riittää. ;)

  Tykkää

  1. Oletpa itsekin lopulta hakenut aika moneen maahan ja saanut lisäksi työtarjouksia vieläpä niin, että listoissamme on hämmästyttävän monta samaa maata! :)

   Itse näin kerran hyvän dokumentin nuoresta, viisaasta ja kielitaitoisesta saudinaisesta, ja olin otettu hänen avarasta maailmankatsomuksestaan. Hienoa, että sinä tapasit mukavia saudeja oikeassa elämässä. :) Ihmisissä ei toki yksilötasolla tarvitsekaan olla mitään vikaa, mutta länsimaisena (naisena) sitä silti totta kai vierastaa maan kulttuuria ja uskomuksia. On mahdotonta sanoa, miten hurjaa, vaikeaa ja/tai kivaa minulla olisi Saudi-Arabiassa ollut, jos olisin sinne päässyt ja todella lähtenyt!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.