Teet koko ajan tiedostamattomia valintoja

Väite kuuluu, että muokkaamme koko elämämme tekemillämme valinnoilla. Ja niinhän asia hyvin pitkälti on.

Päivän aikana ihminen tekee lukemattoman määrän valintoja, joista suuri osa on tiedostamattomia. Miksi se on huono asia? Tehdessään tiedostamattomia valintoja ihminen antaa muille ihmisille tai tilanteille vallan ohjailla itseään. Ihmisestä tulee sätkynukke, jonka naruja muut vetävät haluamiinsa suuntiin. Kenties kaikista haitallisinta on se, kun ihmisestä tulee uhri, jonka päivä tai koko elämä menee pilalle, koska ”muut ovat niin kamalia”, eikä ihminen tajua, että hän itse voisi suhtautua asioihin toisin.

valintoja

Useimmat tiedostamattomat valinnat ovat ehdollistuneita refleksejä. Ehdollistumisella tarkoitetaan sitä, että johonkin ärsykkeeseen vastataan automaattisesti tietyllä tavalla. Ehdollistumista on esim. se, että jos joku haukkuu ja nimittelee sinua, et koe voivasi tehdä muuta kuin loukkaantua. Loukkaantuminen on ehdollistunut ja monin tavoin hyväksyttävä reaktio, joka kuitenkin todellisuudessa on valinta. Ihmisen ei tarvitse automaattisesti loukkaantua, mutta moni ei silti näe loukkaantumista valintana. Ehdollistuminen toimii myös toiseen suuntaan: jos joku kehuu sinua, olet siitä todennäköisesti hyvilläsi tai imarreltu. Tuntuu automaattiselta reagoida niin, mutta oikeasti sekin on valinta.

Tiedostamattomien valintojen negatiivinen vaikutus elämään voi olla helpompi nähdä jonkun muun kuin omassa elämässä. Muutama kautta aikojen parhaiten mieleeni jääneistä esimerkeistä löytyy fiktion maailmasta, suosituista Paluu tulevaisuuteen -elokuvista. Niissä eri pahikset saavat kerta toisensa jälkeen ärsytettyä päähenkilön Martyn lähtemään tappeluihin ja muihin riskialttiisiin tilanteisiin mukaan, vaikka hän on jo kertaalleen sanonut ei. Provosoituneena Marty tekee valintoja, joilla on hyvin ikäviä vaikutuksia hänen elämäänsä. Vasta aivan trilogian lopussa näemme, että Marty on oppinut valitsemaan toisin, eikä enää provosoidu muiden yllytyksistä. (Joku ihana tyyppi on luonut juuri noista provosointikohdista parin minuutin videonkin.)

Jotta oman onnellisuutensa voisi ottaa omiin käsiinsä, on tiedostettava, että kaikessa on kyse valinnoista. Kaikki, mitä sinulle juuri nyt tapahtuu, on menneiden valintojesi tulosta.

Toiset eivät meinaisi osata valita edes sitä, mitä laittaa aamulla ylle tai minkä aterian tilata ruokalistalta, mutta käytännössä edellä mainitut ovat kuitenkin helppoja valintoja, ja ne myös tajutaan valinnoiksi toisin kuin vaikkapa loukkaantuminen.

oikeita-valintoja

Jo pelkästään sen oivaltaminen, että tekee tiedostamattomia valintoja, rikkoo ehdollistuneen ajattelun ja siirtää ihmisen tietoisuuden piiriin. Älä siis huoli, jos ja kun jatkat tiedostamattomien valintojen tekemistä. Jos tarkkailet aktiivisesti valintojasi ja tajuat osan niistä olevan tiedostamattomia, olet jo pitkällä ja saat omasta onnellisuudesta ja hyvinvoinnistasi uudenlaisen otteen.

Parempia valintoja voi alkaa tehdä kysymällä itseltään kaksi kysymystä:

 1. Mitä tästä valinnasta seuraa? (Vastaus tulee useimmiten sydämestä.)
 2. Tuoko tekemäni valinta onnellisuutta/iloa/hyvää mieltä minulle ja läheisilleni?

Kiinnitä erityistä huomiota kehosi tuntemuksiin: ”väärä” valinta usein myös tuntuu väärältä, ja niinpä siitä seuraa epämukavuutta ja ahdistusta. ”Oikeat” valinnat puolestaan tuntuvat fyysisestikin hyviltä ja kuljettavat sinua lähemmäs unelmiasi.

Lähde: Chopra, Deepak. 1994. The Seven Spiritual Laws of Success: A Practical Guide to the Fulfillment of Your Dreams.

2 vastausta artikkeliin “Teet koko ajan tiedostamattomia valintoja

 1. Mahtavaa pohdintaa – ja niin totta! Vaa’at jos ketkä pohtivat valintojaan vaikka hamaan tappiin asti, mutta kyllä sitä silti tekee niitä vääriäkin valintoja; etenkin silloin, kun ne ovat niitä automaattisia ja tiedostamattomia.
  Koulumaailmassa, etenkin teinien kanssa, kaikki eivät aina muista juuri tuota ohjetta valita olla loukkaantumatta. Teinit möläyttelevät välillä mitä sylki suuhun tuo (olemme varmasti kaikki teineinä tehneet niin), mutta voi olla, etteivät he enää tunnin päästä muista moista sanoneensakaan. Kuulijan pitäisi myös muistaa tämä ja olla ottamatta henkilökohtaisesti kommentteja tai loukkaantumatta moisesta. Turhaan hankkia itselleen pahaa mieltä, kun se ei ollut oikeastaan sanojankaan tarkoitus.

  Tykkää

  1. Kiva, että pidit kirjoituksesta. :) On ihan totta, että jotkut yleisestikin pohtivat valintojaan enemmän siinä missä toiset tekevät tiedostamattomia valintoja muidenkin puolesta.

   Teinien kanssa työskentely jos mikä kyllä avartaa omaa näkemystä ja ymmärrystä! Olisi mahtavaa, jos teini osaisi valita olla loukkaantumatta, mutta se voi olla siinä iässä vielä haasteellisempaa kuin aikuisena. Itse muistan saaneeni vaikka minkälaisia typeriä kommentteja teininä, mutta tajusin kyllä aina aika nopeasti, että kommentoija itse on se, jolla on ongelmia, ja silloin oli helppo valita olla loukkaantumatta. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.