Alumiinittomat deodorantit testissä (osa 2)

On tullut taas aika testailla roppakaupalla alumiinittomia deodorantteja.

Testiin pääsi tällä kertaa seitsemän eri dödöä, joista kaikki ovat alumiinittomia ja monet lisäksi vegaanisia ja/tai sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Totuushan on se, että olen jo löytänyt parhaan tietämäni alumiinittoman dödön, eikä mikään muu dödö ole yltänyt lähellekään sen tehoa ja toimivuutta. Kyseessä on tietysti Paras alumiiniton deodorantti, joka on vieläpä omatekoinen ja edullinen.

Välillä on kuitenkin kiva testailla ostodödöjä (joita saan lahjaksi varsinkin siskolta), ja etenkin niiden vaivattomampi levittäminen houkuttelee. Toisaalta ostodödöjen hidas kuivuminen ja ennen kaikkea niiden heikko teho on aina saman tien jättänyt ne itsetehdyn dödön jalkoihin.

alumiinittomat-deodorantit-toinen-osa

Testissä olivat seuraavat deodorantit:

 • Logona Deo Roll-On Energy Lemon & Ingwer (alumiiniton, vegaaninen)
 • Lavera Soft Deo Roll-On Bio-Wildrose (alumiiniton, vegaaninen, alkoholiton)
 • Erisan Erittäin hellävarainen deodorantti (alumiiniton, alkoholiton, hajustamaton, kotimainen)
 • Lavera Fresh 24h Deodorant (alumiiniton, vegaaninen)
 • Puma Jamaica 2 Man Deo Stick (alumiiniton)
 • Sante Extra Mild Deodorant Roll-On Açai Energy (alumiiniton, vegaaninen)
 • Dr. Hauschka Sage Mint Deodorant (alumiiniton)

Lukemisen ja miksei kirjoittamisenkin näkökulmasta olisi mielekästä käydä jokainen dödö läpi yksitellen ja vastata jokaisen kohdalla samoihin kysymyksiin dödön toimivuudesta. Testin dödöt ovat kuitenkin niin samanlaisia tehoiltaan, ominaisuuksiltaan ja jopa tuoksuiltaan, että ne kannattaa niputtaa yhteen.

Dödöjen samankaltaisuus ei lopulta ole lainkaan yllättävää, sillä dödöissä on käytetty pitkälti samoja raaka-aineita niin tuoksuja kuin eteerisiä öljyjäkin myöten. Varsinkin molemmat Laveran dödöt, Sante, Logona ja Dr. Hauschka ovat hyvin samantyyppisiä keskenään.

alumiinittomien-deodoranttien-ainesosat

Alta löytyy käyttökokemuksia.

Pitivätkö testin dödöt kainalot kuivina?

Eivät, yksikään (testin) deodorantti ei pidä kainaloita kuivina niin kuin dödöjen ei luvatakaan.

Missä vaiheessa päivää kainalot alkoivat kostua testin dödöjä käytettäessä?

Hyvin aikaisessa vaiheessa. Omat kainaloni saattoivat kostua esim. mielenkiintoista draamaelokuvaa katsottaessa, eli päivään ei tarvitse kuulua mitään erityistä fyysistä tai psyykkistä rehkintää, ja silti kainalot vähintäänkin kostuvat, mutta eivät välttämättä vielä haise hielle.

Missä vaiheessa päivää paitaan oli tullut isot läntit ja/tai hienhaju puski läpi?

Vain kotosalla ollessa paitaan ei herkästi tule valtavia länttejä, vaikka kainalot olisivatkin jo kostuneet. Ulos tai yleisesti päivän hommiin lähdettäessä läntit saattavat kuitenkin alkaa muodostua hyvinkin nopeasti omasta aktiivisuus- ja/tai stressitasosta riippuen.

Minkä tahansa dödön kohdalla hienhaju on aina ollut itselleni pienempi ongelma kuin kainaloiden märkyys. Niinpä näilläkään dödöillä kainalot eivät välttämättä löyhkää kamalilta päivän päätteeksikään, mutta jo yksistään kainaloiden voimakas kostuminen ja siten märkä paita estävät monet sosiaaliset menot.

Onko dödöissä tuoksueroja? Mitkä dödöt ovat parhaan tuoksuisia?

Ainut testin neutraalin hajuinen deodorantti on Erisanin hajusteeton dödö. Puman miehille tarkoitettu dödö puolestaan tuoksuu niin voimakkaasti, että sitä käyttäessä haistan syödessäkin lähinnä vain dödön, en ruoan tuoksua.

Muut dödöt, etenkin Lavera Fresh, Sante, Dr. Hauschka ja Logona tuoksuvat pitkälti samanlaisille samojen raaka-aineiden johdosta. Joissain on vähän enemmän taikapähkinää, salviaa tai minttua kuin toisissa, mutta kaikissa on hyvin samanlainen tuoksupohja. Laveran ruusudödö tuoksuu kuitenkin selvästi ruusulta, raikkaalta eikä lainkaan tunkkaiselta.

alumiinittomat-deodorantit-toinen-osa-3

Kuinka nopeasti testin dödöt kuivuvat levityksen jälkeen?

Hitaasti. Kiinteä Puman dödö on ainoa poikkeus, koska kiinteä deodorantti ei luonnollisestikaan ole märkää siten kuin nestemäinen dödö.

Ärsyttikö yksikään ihoa, tuntuiko kainaloissa pistelyä tms.? Entä kainaloiden ajon jälkeen?

Ei. Kaikki testin dödöt ovat liian hellävaraisia ärsyttääkseen omaa ihoani, mikä on totta kai hyvä asia.

Nousiko mikään dödö ylitse muiden? Pärjääkö millään dödöllä normaalissa arjessa?

Testin tehokkain dödö on ehdottomasti Puman kiinteä miesten deodorantti. Se pitää kainalot raikkaina ja hiettöminä pisimpään. Se on myös miellyttävän (joskin helposti liian voimakkaan) tuoksuinen, riittoisa ja kuivuu nopeiten. En kuitenkaan voi dödöä varsinaisesti suositella, koska se ei ole vegaaninen, sitä ei ilmeisestikään enää edes myydä, ja sen tuoksu on monelle (naiselle) liian vahva.

Liian miehiseksi tuoksua ei välttämättä voi sanoa, koska siinä on pitkälti samoja tuoksuja kuin muissakin dödöissä (ks. ainesosat yllä), ja naisille sopii yleisestikin paremmin miesten tuoksut kuin miehille naisten tuoksut. Minulla on kyseinen Puman dödö vain siksi, että ostin sen miehelle tuliaiseksi risteilyltä vuonna 2010. En ollut vielä tuolloin vegaani, eikä dödön muutenkaan pitänyt tulla omaan käyttööni.

Santen dödön luin ensin olevan Extra Wild, ja ajattelin villin menon olevan juuri sitä, mitä kainaloni tarvitsevat. Kun jätin toiveikkaan ajattelun ja katsoin totuutta silmiin, tajusin dödön olevan Extra Mild, mikä ei voi koskaan olla hyvä juttu minunlaiselleni testihenkilölle. Minulle kun eivät ne villitkään alumiinittomat dödöt tuo riittävää tehoa.

En pärjää testin millään dödöllä tavallisessa arjessa Pumaa lukuun ottamatta. Käytän niitä silti esim. iltapesun jälkeen ja yöaikaan, eli eivät ne koskaan hukkaan mene, vaikka niiden teho ei valitettavasti päivän menoihin riitäkään.

alumiinittomat-deodorantit-toinen-osa-2

4 vastausta artikkeliin “Alumiinittomat deodorantit testissä (osa 2)

 1. Kiitos näistä! Aina mielenkiintoinen aihe :)

  Mun ei ole vielä(kään) tullut tehtyä / testattua omatekemää, mutta joskus kyllä aion, hittolainen. Kivideon olen heivannut, nyt mulla on tuon Laveran hajusteeton versio. Siihen olen ollut ihan tyytyväinen.

  Tykkää

  1. Kiva, että dödöjutut jaksavat kiinnostaa. :) Ja hyvä, että sait heivattua kivideon, joka paljastui alumiinia sisältäväksi. Onneksi Lavera on toiminut! Omatekoista dödöä ei varmaan tule herkästi kokeiltua, jos ostodödöt ovat riittävän tehokkaita, mutta enemmän hikoileville itsetehty dödö on varsinainen hittituote. :)

   Tykkää

 2. Olen yleensä valinnut dödön vain tuoksun perusteella sen enempiä miettimättä. Noista mainitsemistasi olen kokeillut Erisanin tuoksutonta (en pitänyt ja kuivui hitaasti) ja Laveran orgaanista calendulaa ja aloe veraa. Se oli ok paitsi hidas kuivumaan sekin. Silloin tällöin tyydyn vain vauvatalkkiin, koska en hikoile hirveästi kainaloista. Joskus nuorempana käytin stickejä, jotka olivat käteviä käyttää, mutta vähän tahmaisia. Lieneekö huipputuotetta, joka sopisi kaikille, vielä keksittykään!?

  Tykkää

  1. Veikkaan, että ainakin sinulle löytyisi helposti huipputuote alumiinittomien dödöjen puolelta, koska et edes hikoille paljon kainaloista. :) Ja itsekään en kumma kyllä ole koskaan palannut alumiinisten antiperspiranttien pariin, vaikka aktiivinen elämäntapani voisikin sitä vaatia.

   Itsetehdystä dödöstä en ole koskaan kuullut keneltäkään mitään huonoa, ja mm. YouTubessa moni vastaa sen (eli jonkinlaisen yhdistelmän kookosöljystä, ruokasoodasta, maissijauhosta ja savesta) olevan paras alumiiniton ja vegaaninen dödö. Sinulle tosin tuntuu riittävän jokin valmis ostodödö. Koska hidas kuivuminen tuntuu olevan suurin ongelma, stick-muotoinen dödö voisi olla paras. Ehkä nykyiset eivät enää ole niin tahmaisia kuin entiset? Toisaalta jos pärjää pelkällä talkilla, niin dödöasioiden voi sanoa olevan aika hyvällä tolalla! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s