”En saa mitään aikaiseksi” – 10 vinkkiä tuotteliaampaan elämään

Saamattomuus on vaivannut minua viime aikoina niin kuin monesti aiemminkin. Tasaisin väliajoin haen ongelmaan apua erilaisista lähteistä. Nyt jaan yhden sellaisen lähteen muillekin.

Alla on kymmenen vinkkiä tuotteliaampaan elämään. Haluan korostaa, että tämän kirjoituksen sanoma ei ole se, että koko ajan pitäisi tehdä enemmän ja saada enemmän aikaan; moni elää jo nyt hyvin hektistä ja liian aikataulutettua elämää, ja heille voisikin tehdä hyvää höllentää otetta.

Keille kirjoitus sitten on tarkoitettu? Kaikille meille, jotka kärsimme saamattomuudesta, joka voi näkyä juuri tälläkin hetkellä pesemättöminä tiskeinä, likaisina lattioina tai muina tekemättöminä töinä. Meille, jotka löhöämme sohvalla tai roikumme netissä erilaisten hommien odottaessa, ja päivän päätteeksi sätimme itseämme saamattomuudesta.

10-vinkkia-tuotteliaampaan-elamaan

1. Mieti, mikä kaikki rajoittaa sinua. Tiedä, että kaikki rajoitteet ovat itsesi luomia. Pystyt juuri siihen, mihin haluat, kunhan vain toimit.

2. Älä tee montaa asiaa samaan aikaan, vaan keskity kunnolla siihen, mitä kulloinkin teet. On tuotteliaampaa keskittyä vain muutaman asian tekemiseen kerrallaan kuin saada hutiloiden paljon aikaan. Monet kasaavat päiviinsä liikaa tekemistä. Silloin tekemisestä katoaa into, mikä vähentää tuotteliaisuutta merkittävästi.

3. Tarkkaile tapaa, jolla katsot telkkaria. Moni katsoo tv:tä, koska heitä laiskottaa ja väsyttää, mutta tv:n katselu passivoi ihmistä vielä lisää. Oma luovuus ja tuotteliaisuus lisääntyy, kun vähentää tv:n katselua tai jättää sen kokonaan. Vaikka myös tietokoneen käyttö voi olla passivoivaa ruudun tuijottamista, tietokone on myös työväline toisin kuin tv, joka toimii vain materiaalin lähettäjänä. Älä anna tv-ohjelmien ohjelmoida itseäsi.

4. Sulje puhelin. Moni ei voi edes harkita puhelimen sulkemista. Monelle (äly)puhelimesta on tullut kaikki kaikessa, eikä ilman sitä voi mennä edes vessaan. Toiset nukahtavat illalla sänkyyn puhelin kädessä. Sulje puhelin tunniksi ja mene ulos. Mieli alkaa heti kirkastua. Puhelimeen tulee koko ajan ilmoituksia ja erilaisia päivityksiä, mikä ei jatkuvana syöttönä ole terveellistä mielelle. Emme syntyneet puhelin kourassa. Tekee hyvää palata välillä luonnollisempaan tilaan. Mene luontoon, se lataa akkusi tavalla, johon puhelin ei koskaan pysty. Pidä taukoa puhelimestasi, niin alat saada enemmän aikaan.

5. Nuku yöt puhelin sammutettuna. Puhelimen mahdolliset valot, pärinät ja tärinät keskellä yötä ovat häiriötekijöitä, jotka pilaavat yöunet. Unen on oltava syvää ja virkistävää, jos haluaa olla tuottelias seuraavana päivänä.

6. Hankkiudu eroon roinasta ja sotkusta. Siivoa. Sama pätee virtuaalisotkuun, eli esim. turhiksi käyneisiin tiedostoihin, jotka ovat sekaisin tietokoneellasi. Kun siivoaa, tulee tuotteliaammaksi. Milloin viimeksi tuunasit (työ)huonettasi? Omaa huonetta voi muuttaa niin, että tuotteliaisuudesta tulee helpompaa (huoneesta voi tehdä studion esim. maalaamista tai valokuvaamista varten).

7. Tule pois sellaisista sosiaalisen median kanavista, joissa vain katselet muiden näennäistä elämää etkä itse luo mitään. Sosiaalinen media ei itsessään ole hyvä tai paha, vaan työväline, jota kaikki eivät kuitenkaan osaa käyttää oikein ja/tai sopivissa määrin. Tarkkaile, kuinka käytät somea. Jos some ei (koskaan) ole sinulle luomisen tai sisällön tuottamisen paikka, vaan pelkästään kaikenlaisen sisällön kuluttamisen paikka, sen kyttääminen tuskin lisää tuotteliaisuuttasi.

8. Syö terveellisesti. Kaikkia terveellinen syöminen ei kiinnosta, ja se muutenkin tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta tämä on varmaa: syömällä liikaa ja/tai vääränlaisia ruokia voi saada itsensä turvonneeksi ja väsyneeksi, mikä luonnollisestikaan ei lisää tuotteliaisuutta. Syömällä liian vähän puolestaan muuttuu ärtyisäksi. Ruokaostoksia kannattaa myös suunnitella ja ostaa kerralla useamman päivän ruoat; tällöin ei tarvitse jatkuvasti juosta kaupassa, jolloin säästyy aikaa johonkin tuottavampaan.

9. Yksinkertaista asioita. Yksinkertaisuus on sivistyksen korkein muoto. Kun yksinkertaistaa, tulee tuotteliaammaksi. Kysy itseltäsi, miten tehdä asioista vielä yksinkertaisempia (esim. missä vaiheessa lopettaa jonkin työn hiominen). Moni haluaa tehdä asioista monimutkaisempia kuin ne ovatkaan. Joku voi luulla, että mitä enemmän hän käyttää aikaa johonkin asiaan, sitä enemmän hän saa aikaan. Se ei aina pidä paikkaansa. Aika ei ole yhtä kuin tehty työ, eikä monimutkaistamalla ja pidentämällä asioita synny haluttua tulosta.

10. Panosta itsellesi toimivaan vuorokausirytmiin. On todennäköisempää saada enemmän aikaan, kun ei ”nuku päivää pilalle”. Aamulla kuuluva linnunlaulu ilahduttaa ja inspiroi.

Ennen kaikkea tee asioiden tekemisestä hauskaa. Tarkkaile tuntemuksiasi: kun esim. menet töihin, se on hauskaa työnantajallesi, mutta ei välttämättä sinulle. Teemme paljon asioita, joista emme todellisuudessa nauti. Kun tekemisestä alkaa nauttia, tuotteliaisuus lisääntyy kummasti.

Lähde: 10 Secrets to Become the Most Productive Person You Know

4 vastausta artikkeliin “”En saa mitään aikaiseksi” – 10 vinkkiä tuotteliaampaan elämään

  1. Toisaalta olen samaa mieltä kakkosen kanssa, toisaalta ajattelen juuri päinvastoin. Jos haluaa osata olla tehokas, on hyvä opetella tekemään useita asioita yhtaikaa. Mutta ne on tehtävä hyvin. Jos esimerkiksi saa itseään niskasta kiinni ja päättää pitää siivouspäivän, kannattaa ensin laittaa pyykkikone pyörimään ja sillä aikaa vaikkapa imuroida. Hyödyntää tuo ”tyhjä” hetki ja jatkaa pyykkien kanssa taas, kun kone on käynyt.

    Ja puhelinjutuista olen aivan samaa mieltä. Minulla ei ikinä olekaan ollut puhelin missään mukana ja nykynuoret ovat usein aidon pöyristyneen näköisiä, kun haluaisivat minun näyttävän mikä puhelin minulla on ja tokaisenkin että se ei oikein onnistu, kun se on kotona olkkarin pöydällä…

    Tykkää

    1. Jee, tiesinkin aikaisempien keskusteluiden perusteella, että mulla on ainakin yksi puhelinkaima. :D

      Kakkoskohtaa pitää vähän täsmentää, sillä itsekin hyödynnän aina siivouspäivän inspiraation, ja teen toki kaikkea muuta pyykkien pyöriessä koneessa. Silloin ei tosin teekään montaa asiaa yhtä aikaa, koska KONE pesee pyykit, jolloin itse voi tehdä muuta. Mutta jos esim. olen tietokoneella kirjoittamassa blogitekstiä, ja googlailen välillä muuta, tarkastan sähköpostit, katselen YouTube-videoita, syön, teen pari kotiaskaretta, kirjoitan taas blogiin jne., kaikkeen tuohon voi kulua valtaosa päivästä, eikä tulosta kuitenkaan lopulta synny kovin paljon. Tuossa tilanteessa voisikin olla tuotteliaampaa kirjoittaa esim. 2 – 3 tuntia keskeytyksettä, ja tehdä vasta sitten muita juttuja.

      Tykkää

  2. Veit sanat suustani! Etenkin puhelimen räpeltäminen ja jatkuva tavoitettavissa oleminen on aika pölhöä puuhaa – toki kivojen ihmisten kanssa haluaa viettää aikaa ja vaihtaa kuulumisia, mutta aika pikaisesti ajan saa hukattua, jos vain puhelimessa notkuu. Välillä on hyvä hengähtää ja keskittyä hetkeen. Ei esimerkiksi some mihinkään katoa, vaikkei luuri kädessä elämäänsä viettäisi.

    Tykkää

    1. Mukavaa, jos vinkeistä on apua tai ne kokee omikseen. :)

      Sehän noissa puhelimissa pahimmillaan onkin, että vaikka on koko ajan tavoitettavissa ja ikään kuin osa jotain yhteisöä, ihminen onkin todellisuudessa enemmän yksin kuin ennen ja tapaa ystäviään paljon aiempaa vähemmän (tästä aiheesta näkee välillä erilaisia artikkeleita). Esim. jonkun kaverin profiilin seuraaminen jossain palvelussa on niin eri asia kuin samaisen kaverin näkeminen ja hänen kanssaan jutteleminen. Tuntuu, että toisinaan some laajentaa omia piirejä valtavasti, mutta samalla kavalasti kaventaa niitä (ts. on mahdollista seurata netissä satoja ihmisiä, yrityksiä, ilmiöitä ym., mutta samalla aika ei enää riitä vaikkapa naapurin kanssa ulkoiluun saati pidempiin treffeihin eri ihmisten kanssa virtuaalimaailman ulkopuolella).

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s