Näin myyt oman ajattelutapasi muille

Vaihtoehtoisia otsikoita tälle kirjoitukselle:

 • Miten saada oma elämäntapa näyttämään houkuttelevalta muiden silmissä?
 • Käännytyksen pohjanoteeraus
 • Lapset pitäisi pakkosterilisoida heti syntymän jälkeen
 • Kasvissyöjätkö muka hulluja?

Viime aikoina korva- ja silmäparkani ovat kuulleet ja nähneet asioita, joista luulin jo päässeemme eroon. Juurihan ravitsemusterapeutti Hanna Partanenkin kertoi, kuinka kasvissyönti ei ole enää vain ituhippien puuhaa, vaan kaikin päin normaalimpaa, hyväksytympää ja laajempaan ihmisjoukkoon vetoavaa. Näin olen itsekin ajatellut, ja samaa tarinaa kertoo kauppojen alati kasvavat kasvimaitovalikoimat ja muut vegaaniset tuotteet.

Mutta sekä Partanen, minä että monet muut olivat väärässä. Todellisuudessa on niin, että kasvissyönnin ei kuulukaan puhutella mahdollisimman monia, eikä varsinkaan suurten yritysten ja kauppojen tulisi tarjota kuluttajille vegaanisia tuotteita. Ja mikä tärkeintä, kasvissyönnin ei tule olla helppoa eikä edullista.

huijaus

Tehokas käännyttäjä toimii nimittäin näin:

 1. Hän kieltää ihmisiltä kaikki eläinperäiset ruoat, kuten lihan, maitotuotteet, kananmunat, voin, juustot, liivatteen, hunajan jne.
 2. Hän kieltää ihmisiltä myös valtaosan täysin vegaanisista ruoista, kuten viljat ja sokerin, koska ne ovat myrkyllisiä.
 3. Hän känää ihmisten kanssa jatkuvasti siitä, onko jokin tuote riittävän vegaaninen, ja tuomitsee ja haukkuu heitä, jos he moitteista huolimatta syövät näitä tuotteita.
 4. Hän kieltää ihmisiltä KAIKKI teolliset tuotteet (ts. kaikki kaupoissa myytävät elintarvikkeet).
 5. Hän kertoo ihmisille, että tästä lähtien he valmistavat kaikki ateriansa alusta alkaen itse vuoden joka ikisenä päivänä.
 6. Hän myy heille kalliita ulkomaalaisia superfoodeja kaikkien pois otettujen ruokien tilalle.
 7. Hän kertoo ihmisille, että hänen tarjoamansa kasvissyönnin muoto tulee tuplaamaan tai triplaamaan heidän kuukausittaisen ruokalaskunsa.
 8. Hän viis veisaa tieteellisistä tutkimuksista, ja valitsee vahvimmaksi argumentikseen aina oman mututuntuman.
 9. Hän valistaa muita kertomalla, että lasten saaminen ei ole vegaanista ja että veganismi kulkee käsi kädessä steriloinnin kanssa.
 10. Jos ihmisillä kuitenkin on jo vauva, hän kieltää naista imettämästä, koska rintamaitohan on MAITOA, ei siis vegaanista.

Lähteet:

Itse olen blogissani kirjoittanut kasvissyönnistä kovin erilaisella lähestymistavalla, ja torpannut siihen liittyviä älyttömiä (ja usein myös tahallisia) väärinkäsityksiä mm. näissä kirjoituksissa:

Ei ihmekään, että tuollaisille kirjoituksille on tarvetta, kun kasvissyöntiä kaupataan massoille mitä luotaantyöntävin väittein.

Tämän postauksen aiheen summaa hyvin tuore kommenttini erään lukijan ihmettelyihin. Ehkä joku muu osaa vastata siinä esittämiini kysymyksiin.

Jos todella ihmettelet, miksi ihmiset ostavat Härkistä papujen sijaan, niin varmasti ihmettelet myös esim. pakastekasvisten suosiota. Miksi helpottaa arkeaan, kun kaiken voi tehdä vaikeimman kautta? Miksi tukea kotimaista yritystä, jonka kaikki tuotteet ovat vegaanisia? Miksi luottaa tieteeseen hörhöilyn sijaan? Miksi tukea kotimaisia ”kalliita” tuotteita, kun voi tukea ulkomaalaisia, miljoona kertaa kalliimpia tuotteita? Ah, mitä logiikan juhlaa!

2 vastausta artikkeliin “Näin myyt oman ajattelutapasi muille

 1. Serkkuni harrastaa tätä ruokasaarnaamista. Hän on maitotilallinen ja kiroaa alimpaan maanrakoon kaikki, jotka eivät osta juuri hänen valmistajansa maitoja. Samaan hiidenkirnuun saavat painua mitä tahansa ulkomaisia elintarvikkeita ostavat. Mutta jos kaikki menee niin kuin pitää, hän ottaa tyytyväisenä lasillisen hyvää italialaista punaviiniä… :P

  Minusta sinun kirjoituksesi ovat aina olleet hyvin asiapitoisia ja niistä jää mielikuva, että et tuputa kenellekään mitään, vaan mieluummin annat aihetta ajatuksille ja mahdollisuuden tehdä niiden mukaan omat valinnat.

  Tykkää

  1. Serkkusi käyttäytymisestä saisi hyvän komedian tai sketsin! :D Inhimilliseltä, joskin kovin ristiriitaiselta kuulostaa; hänhän voisi kilistellä maitolasillinen kourassaan, mutta joissain tilanteissa ulkomaalainen viini vie voiton. :)

   Kiitos kommentistasi kirjoitusteni suhteen! Mukava kuulla, että niistä on tullut tuollainen fiilis, sillä juuri asiapitoisuuteen ja ajatusten herättämiseen olen aina pyrkinytkin asiatekstien kohdalla. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.