Maailman terveellisin dieetti

Nyt syksyn tullen huomaan blogin tilastoista, että ruokavalio- ja laihdutusaiheisia kirjoituksiani luetaan paljon enemmän kuin kesällä. En muistanut odottaa sitä, vaikka viime vuonna kävi samoin. Erityisesti tärkkelyssarjan tekstejä on luettu, mistä tuli mieleen John McDougallin täysin tuore, syyskuun lopussa julkaistava kirja nimeltään The Healthiest Diet On The Planet.

Lähde: https://www.drmcdougall.com/health/shopping/books/the-healthiest-diet-on-the-planet/
Lähde: https://www.drmcdougall.com/health/shopping/books/the-healthiest-diet-on-the-planet/

Kysymisen arvoista on, aionko kirjoittaa kirjasta, noudatanko tärkkelysfilosofiaa eli Starch Solutionia ylipäänsäkään enää, ja mitä tärkkelyssarjalle tapahtui (ts. lopetinko The Starch Solutionista (2012) kirjoittamisen).

Ei, en jättänyt The Starch Solutionista kirjoittamista kesken; käsittelemättä on vain kaksi lukua, joista toinen kertoo lihansyönnin ja muiden eläintuotteiden syömisen vaikutuksista ympäristöön, ja toinen USA:n omista ravitsemussuosituksista ja niiden takana vallitsevista epäkohdista. Kumpikin aihe on minusta kiinnostava ja tärkeä, ja varsinkin ensimmäinen on harvinainen lääkärin kirjoittamassa kirjassa, jossa huomion voisi olettaa kiinnittyvän vain terveyteen, ei ympäristöasioihin. Kumpikaan aihe ei kuitenkaan liity ruokavalioihin, ja aionkin joskus käsitellä ympäristöasiaa omana, itsenäisenä kirjoituksena.

Ja kyllä, pidän tärkkelysfilosofiaa yhä todella toimivana ja erittäin terveellisenä ruokavaliona, ja noudatan sitä toisinaan enemmän, toisinaan vähän vähemmän. En kyttää rasvan määriä niin tarkasti kuin kirjassa suositellaan, koska en ole laihdutuskuurilla, ja syön muutenkin suositeltua enemmän epäterveellisiä herkkuja, ajoittaen ne mieluiten juoksulenkkipäiviin ylimääräistä virtaa antamaan. Syön kuitenkin säännöllisesti paljon perunoita, palkokasveja, riisiä, täysjyväviljoja, kasviksia ja hedelmiä. Tärkkelysfilosofiaan on myös aina houkuttelevaa palata epäterveellisemmin syödyn kauden jälkeen (olkoon kauden kesto mitä tahansa parista päivästä muutamaan viikkoon). Olisi hienoa, jos ihminen osaisi syödä terveellisesti luonnostaan, ilman jonkun muun laatimaa ruokavaliota, mutta käytännössä näemme, että terveellinen syöminen ei sittenkään ole monille helppoa, ja niinpä McDougallin neuvot toimivatkin kiitettävänä ohjenuorana.

Jos painoni on noussut parilla kilolla ja olo on löysistynyt huonomman syömisen seurauksena, olen aina päässyt vanhoihin mittoihini hyvinkin nopeasti vain jättämällä mm. pähkinävoit ja muut ostoherkut hetkeksi pois. Niiden tilalla olen syönyt mielin määrin perunoita, puuroja, papuja, linssejä ja paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, voinut hyvin, tuntenut oloni kylläiseksi ja energiseksi ja päässyt lihotuista kiloista eroon. Siitä ei toki ollutkaan epäilystä, etteikö tärkkelysfilosofia toimisi painonpudotuksessa, niin kuin allakin näkyy.

https://mielekasmiellekartta.wordpress.com/2016/02/09/25-kiloa-laihemmaksi-tarkkelyksella/
https://mielekasmiellekartta.wordpress.com/2016/02/09/25-kiloa-laihemmaksi-tarkkelyksella/

Minua voisi kiinnostaa McDougallin uusi kirja, mutta tiedän jo nyt sen olevan hyvin lähellä The Starch Solutionia. McDougall ei ole koskaan lähtenyt kulloistenkin trendidieettien kelkkaan, vaan on kirjoittanut tärkkelyksestä jo 1980-luvulta lähtien. McDougallin omien nettisivujen mukaan uuden kirjan isoin ero vanhempaan on värikuvat suositeltavista ja välteltävistä ruoista, samaten monista resepteistä. Värikuvat sananmukaisesti kyllä värittäisivät McDougallin sanomaa, sillä The Starch Solution on pelkästään mustavalkoinen, eikä siinä ole kuvaa yhdestäkään ruoasta/reseptistä. Teksti on kuitenkin kaikkien veikkausteni mukaan niin samankaltaista, että en nyt ainakaan ennakkoon ole uutta kirjaa vielä tilannut.

Blogini tärkkelyskategoria saa joka tapauksessa jatkoa muodossa tai toisessa niin kuin tähänkin asti, koska asia tärkkelyksestä ja vegaanisista ruokavalioista yleensä ei loppunut The Starch Solutioniin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.