Toscakakku (vegaaninen)

Kun löysin vegaanisen toscakakun ohjeen, sitä teki heti mieli kokeilla. Toscakakku oli suurta herkkuani lapsena mummolassa, jonne sitä ostettiin toisinaan viikonlopuksi Porvoon torilta. En kuitenkaan ollut koskaan leiponut toscakakkua itse, en perinteisenä saati vegaanisena versiona.

Toscakakussa on perinteisesti leivottuna paljon eläinkunnan tuotteita: voita, kananmunaa, maitoa ja kermaa. Onneksi noille kaikille löytyy vegaaniset versiot, eikä mitään erikoisraaka-aineita tarvita. Kakun valmistaminen oli myös paljon yksinkertaisempaa kuin olin luullut. Ohje on Inna Somersalon toimittamasta Vegaanin keittokirjasta (2014).

toscakakku

Toscakakku

Pohja

 • 150 g vegaanista margariinia
 • 1 1/2 dl sokeria
 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 1 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl vaniljasokeria
 • hippunen suolaa
 • 2 dl kauramaitoa

Kuorrutus

 • 50 g vegaanista margariinia
 • 1 dl sokeria
 • 1/2 dl kaura- tai soijakermaa
 • 1 rkl vehnäjauhoja
 • 70 g mantelilastuja
 1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää margariiniseokseen kauramaito ja kuivat aineet. Sekoita varovaisesti ja kaada voideltuun irtopohjaiseen kakkuvuokaan.
 2. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 20 – 25 minuuttia.
 3. Kuorrutusta varten sulata margariini kattilassa. Lisää sokeri, kaurakerma ja vehnäjauhot. Kiehauta. Lisää mantelilastut seokseen ja kaada kuorrute kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi.
 4. Paista uunin ylimmällä tasolla vielä 10 minuuttia tai kunnes kuorrute ruskistuu hieman.

Itse käytin pelkkiä täysjyvävehnäjauhoja, mikä johti terveellisempään ja tummempaan lopputulokseen. Toisaalta toscakakusta on sinällään turha hakea terveellisyyttä, koska kyseessä on puhtaasti rasvainen ja sokerinen herkku.

Minulla ei kuitenkaan sattunut olemaan valkoista vehnäjauhoa kaapeissa, joten tuli kokeiltua täysjyväversiota. Kakku oli jo nyt hyvin pitkälti perinteisen toscakakun makuista eli huippuhyvää, mutta valkoista jauhoa käyttämällä kakusta saa juuri samanlaisen kuin torien versioista, mikäli se on tavoitteena.

2 vastausta artikkeliin “Toscakakku (vegaaninen)

 1. Mieheni oli seurusteluaikoinamme innokas toskakakkujen tekijä, ja kyllähän itsetehty aina ostokakut päihitti. Mutta sitten kai tuli kiintiö täyteen, eikä vuosikausiin ole toskakakkua ollut pöydässämme emmekä ole sitä kaivanneetkaan. On hyvä tietää, että vegaaniversio on olemassa, jos sattuisi tekemään mieli tuota rasvaista ja makeaa herkkua. :)

  PS. Olen nyt Härkiksen lumoissa, kun sitä on kuin onkin ollut kaupoissa! Spagettia ja tomaattihärkiskastiketta ja juustoraastetta päälle (vegaanista tietysti!), nam! :)

  Tykkää

  1. Niin se on, että kun jotain syö riittävän kauan ja kyllästyy, sitä ei tule tehtyä/ostettua pitkään aikaan tai välttämättä enää juuri koskaan. Minulla toscakakun syöminen oli niin vähäistä ennen vegaaniksi ryhtymistäkin, että nyt omatekoinen kakku maistuu taivaalliselle! :)

   Hienoa, että Härkistä löytyi heti kaupasta lupausten mukaisesti. Se on kyllä tehnyt minuunkin vaikutuksen!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s