Härkis – kotimaista superruokaa

On aika paljastaa, minkä tuotteen lehdistötilaisuudessa olin. Kyseessä on uutuustuote nimeltään Härkis, joka on kotimainen ja sataprosenttisen kasviperäinen ”jauheliha” härkäpavusta. Härkis on Verso Food Oy:n uusi innovaatio, jota on kehitetty kolme vuotta ja joka tulee kauppojen kylmälaareihin ensi viikolla. Härkis käy ruokaan kuin ruokaan lihan korvaajaksi, ja sopii mainiosti niin pastoihin, laatikkoruokiin, lasagneen kuin lihapullienkin tilalle.

Härkiksen ainesosat ovat härkäpapu 56,8 % (murska, jauho), vesi, rypsiöljy, herneproteiini, sidonta-aineet (stabilointiaineet: E460 ja E461, kasvikuitu, suola, muunnettu tärkkelys), paahdettu sipuli -uute, ohramallasuute, muunnettu tärkkelys, sokerikulööri, mustapippuri ja suola.

pakkaus_HARKIS

Verso Food Oy:n arvona on kotimaisuus ja siten ekologisuus, mistä syystä Verson tuotteet eivät sisällä lainkaan soijaa. Härkiksestä haluttiin terveellinen, käyttövalmis ja aidosti maistuva tuote lihan ja soijan tilalle. Härkis ei vaadi kypsennystä, vaan pelkän lämmityksen. Siksi se lisätään ruokiin, kuten kastikkeisiin, vasta valmistuksen lopussa.

Härkäpapu ei ole pelkästään kotimainen ja ekologinen raaka-aine, vaan verraton myös ravintoarvoiltaan. Moni ei tunne härkäpapua kovin hyvin, vaikka sitä on viljelty Suomessa jo 1200-luvulla. Härkäpapu on naudanlihaa proteiinipitoisempaa, ja siitä saa myös reilusti kuitua ja B-ryhmän vitamiineja. Härkiksessä on sataa grammaa kohden 17 g proteiinia, 13 g hiilihydraatteja, 4 g kuitua ja 9 g rasvaa, josta tyydyttynyttä rasvaa vain 0,7 g. Tuote on luontaisesti gluteeniton.

Vielä ei tiedetä, löytyykö Härkis ensi viikosta alkaen suoraan tavallisen jauhelihan vierestä, vai jostain muualta kauppojen kylmälaareista. Tuotteelle luvataan erittäin hyvä saatavuus (toisin kuin nyhtökauralle, jota mainostettiin näkyvästi, mutta jota ei sitten ollutkaan tarjota valtaosalle kuluttajista ollenkaan), ja se tulee sekä S-ryhmän että Keskon kauppoihin. Tuote säilyy avaamattomana jääkaapissa niinkin pitkään kuin kuukauden. Härkis myydään 250 gramman paketissa, jonka hinnaksi tulee noin 4 euroa. Härkis on ruokaisaa ja täyttävää, ja niinpä paketista riittää useampaan ateriaan. Tuotteen kohderyhmänä ei ole pelkästään kasvissyöjät, vaan myös kaikki ne ihmiset, jotka haluavat vähentää lihan kulutusta.

pastakastike_harkis

Härkiksen ja Verso Food Oy:n historiaa

Tästä aiheesta kertoi Verso Food Oy:n toimitusjohtaja Tarja Ollila.

Verso Food Oy perustettiin v. 2010, jolloin firman nimi oli vielä Nofu Oy. Yrityksen tavoitteena oli jo silloin maailman parantaminen kotimaista kasviproteiinia tarjoamalla. Ensin Verso valitsi pääraaka-aineekseen herneproteiinin, ja siirtyi härkäpapuun v. 2013, koska se on ylivoimainen proteiinin lähde herneeseen verrattuna. Verso yritti jo v. 2013 tehdä kasvisjauhelihaa, mutta ei ollut tyytyväinen silloisiin luomuksiinsa. Tuolloisen tuotekehityksen tuloksena syntyi kuitenkin härkäpapurouhe, jonka yritys on myös patentoinut. (Minulla oli rouhetta mukana Irlannissa, ja paketti pääsi blogiinkin.) Rouhetta alettiin myydä kaupoissa v. 2014, ja tuoteperhe kasvoi v. 2015 granoloilla (paahdettu mysli), joissa on sekä kauraa että härkäpapua. Näinä vuosina kasvisjauhelihan kehitys oli jatkunut, ja vuoden 2016 alussa jauhelihalle löydettiin vihdoin oikea teknologia. Tuotteelle saatiin oikeanlainen koostumus, ja sen maku ja ulkonäkö hiottiin viimeisen päälle.

Härkis valmistetaan Kauhavalla, ja härkäpapu tulee Etelä-Pohjanmaalta. Herneproteiini tilataan muualta Euroopasta.

chili_harkis_tortillat

Miksi syödä kasviproteiinia?

Tästä aiheesta piti esitelmän ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Omassa blogissani olen vastannut tähän kysymykseen lukuisia kertoja (esim. täällä), ja esitelmässä olikin mukavaa juuri se, että Partasen pointit vahvistivat kaiken, mitä olen mm. John McDougallin Starch Solutionin pohjalta aiheesta kirjoittanut.

Partasen huomioita:

 • asenneilmapiiri on muuttumassa, kasvissyönti ei ole enää vain ituhippien puuhaa
 • punaisen lihan epäterveellisyydestä on Suomessakin puhuttu paljon, ja viimeisimmät viralliset ravitsemussuositukset vuodelta 2014 ohjeistavat vähentämään sen käyttöä ja samalla lisäämään tuntuvasti kasvisten syöntiä
 • kasviproteiinia syövät elävät pitempään kuin prosessoituja lihatuotteita syövät
 • YK on julistanut vuoden 2016 palkokasvien vuodeksi, koska palkokasvit ovat terveellisiä, niiden viljely on reilusti lihantuotantoa ekologisempaa, ja nykyinen lihan kulutus on kestämätöntä, ts. kaikille ei riitä sellaisia määriä lihaa, mitä länsimaissa syödään
 • palkokasvit saattavat pienentää sepelvaltimotaudin riskiä (johtuu kuidusta, joka sitoo kolesterolia)
 • palkokasvit tasoittavat verensokeria ja hidastavat syöpäsolujen kasvua
 • kasviproteiineja syömällä on täysin mahdollista saada kaikki tarvitsemansa aminohapot
 • proteiinin tarve on vähintään 0,8 g/kg (ihmisen paino)
 • monista kasvikunnan proteiineista puuttuu vähintään yksi välttämätön aminohappo, kuten lysiini, mutta toisaalta proteiinia löytyy niin laajasti kasvikunnasta, että kaikki välttämättömät aminohapot saadaan päivän aikana helposti sellaisistakin ruoista, joita ei yleisesti pidetä proteiinipitoisina (esim. täysjyvävilja)
 • täydellisen aminohappokoostumuksen omaavia kasviperäisiä ruokia ovat soija, kvinoa, mustapavut, kikherneet, cashew- ja pistaasipähkinät ja peruna (viimeinen on oma lisäykseni)
 • härkäpavusta puuttuu vain yksi välttämätön aminohappo, joka on tryptofaani (sitä saa reilusti mm. soijasta, vehnänalkioista, pähkinöistä ja siemenistä)

harkis_lasagne

Lopuksi

Itse ihastuin Härkikseen oitis. Ulkonäkö ja koostumus todella ovat kuin jauhelihalla. Aluksi ajattelin tuotteen vaativan maustamista, vaikka sitä on maustettu jo valmiiksi, mutta maisteltuani sitä lisää kotona pidän siitä jopa sellaisenaan ja myös kylmänä. Pastan ja tomaattikastikkeen kanssa makukokemus oli kuitenkin kaikista paras. Kirjoitin vain vähän aikaa sitten mauttomista ja kalliista, toiselta puolelta maailmaa tuoduista superfoodeista. Härkis on niiden vastakohta kotimaisena, ekologisena ja maistuvana superruokana. Jännää nähdä, löytääkö sen ensi viikolla lähikaupoista lupausten mukaisesti!

6 vastausta artikkeliin “Härkis – kotimaista superruokaa

  1. Sanoisin, että Härkis ei ole papumainen, vaikka siitä pääosin koostuukin. :) Monissa kasvisruoissa on niin, että ne eivät maistu vallitsevasti sille, mistä ne on tehty. Esim. banaanijäätelö ja taateleilla makeutetut herkut voivat maistua niillekin, jotka eivät banaaneista ja taateleista niin välitä, koska luomukset eivät maistu niiltä siten kuin luulisi. Kannattaa siis tosiaan kokeilla; tilaisuudessa en kuullut kenenkään pitävän Härkistä pahana, vaikka (lähes) kaikki osallistujat olivat perinteisiä lihansyöjiä. :)

   Tykkää

 1. Minun tekee mieli kokeilla tuosta härkiksestä lasagnea, ei ole ehkä niin työlästä kuin kasvisversio, vaikka se onkin huippuhyvää. Toivottavasti sitä nyt sitten saa kaupoista; nyhtökauran metsästämiseen olen niin kyllästynyt, että en enää edes halua kokeilla sitä, vaikka sitä jostain ihmisten aikaan löytyisikin; pitäkööt kauransa! :(

  Tykkää

  1. Härkislasagnesta tulee varmasti maukasta! Toivotaan tosiaan, että tuote löytyy kaupoista juuri niin kuin on luvattu. Hyvää ja laajaa saatavuutta korostettiin tilaisuudessa, joten eiköhän Verso ole kunnolla valmistautunut. :)

   Minäkin kyllästyin nyhtökaurapelleilyyn niin kovasti, että en ole enää aikoihin odottanut pääseväni edes kokeilemaan tuotetta saati käyttämään sitä säännöllisesti. On oikea neronleimaus keksiä tuote, jolla saadaan kuluttajien mielenkiinto heräämään, ja sitten myydä kaupoissa kuukausikaupalla eioota!

   Tykkää

 2. Juuri eilen bongasin kauppareissulla tofu-pakettien vierestä Härkis-lootan ja pakkohan se oli mukaan napata. Nyhtökaura on ollut ostoslistallani jo kuukausia, mutta vieläkään en ole tuotetta päässyt testaamaan. Toivottavasti Härkiksestä tulee arjen pelastaja! :)

  Tykkää

  1. Voi miten kivaa, että löysit heti Härkistä! Miinaltakin tuli samanlaista palautetta toscakakkutekstiin, eli Härkiksen saatavuus on selvästi täysin eri luokkaa kuin nyhtökauran, jota itsekään en yhäkään ole päässyt edes maistamaan. Veikkaan, että tykkäät Härkiksestä, sillä se on tosi onnistunut kokonaisuus. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.