Tofukiusaus (vegaaninen)

Tein tofukiusauksen sukulaisen juhlia varten. Resepti on Inna Somersalon toimittamasta Vegaanin keittokirjasta (2014).

tofukiusaus

(Savu)tofukiusaus

 • 1 1/2 kg perunoita
 • 1 sipuli
 • (tai 1 kg peruna-sipulipakastetta)
 • 1 pkt (noin 250 g) (savu)tofua
 • 3 dl kaurakermaa
 • 1 tl suolaa
 • mustapippuria
 • 2 tl timjamia
 1. Kuori perunat ja sipuli. Pilko perunat ohuiksi suikaleiksi. Silppua sipuli hienoksi. Leikkaa tofu kuutioiksi.
 2. Sekoita pilkotut ainekset ja mausteet uunivuoassa. Kaada kerma päälle.
 3. Paista uunissa 225 asteessa noin 40 minuuttia – 1 tunti 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty savutofua, itselläni sattui olemaan Tofu Rossoa. Halusin ruokaan varmasti makua, joten lisäsin vielä reilusti pizzamaustetta (olisi se kyllä maistunut ilmankin). Lisäsin paistoaikaan itse maininnan 40 minuutista; alkujaan olin menossa kääntämään vuokaa silloin, mutta ruoka olikin jo tuolloin täysin kypsää, ja perunat pehmeitä (käytin melko laakeaa vuokaa). Ruoka olisi takuuvarmasti palanut pilalle, jos olisin mennyt uunille vasta tunnin ja vartin kohdalla.

Itse ruoka sai paljon kehuja, ja kelpasi niin lapsille kuin muillekin lihansyöjille. Jos perunat ja sipulin vielä korvaa valmispakasteella, niin ruoan tekemisestä tulee huisin nopeaa ja helppoa. Vieraita varten käytin tuoreita aineita, mutta ensi kerralla aion kokeilla pakastetta. Se lyhentää ruoan valmistusaikaa ainakin puolella tunnilla ilman, että mausta tarvitsee tinkiä. Siispä varsin onnistunut resepti ja samalla ensimmäinen, jota testasin mieheltä lahjaksi saamastani Vegaanin keittokirjasta. Lupaavalta vaikuttaa tähän mennessä!

2 vastausta artikkeliin “Tofukiusaus (vegaaninen)

 1. Tofukiusaus näytti niin helpolta ja herkulliselta, että heti päätin kokeilla sitä. Ja tänään sainkin aikaiseksi, kun oli sattumalta Rosso tofuakin jääkaapissa. Tein muuten ohjeen mukaan, perunoita oli vähän summassa, ehkä pikkasen päälle kilon, punasipuli, Oatly ruokakerma 2,5 dl (josta ajattelin, että mahtaako riittää vai jääkö kuivahkoksi) ja mainitut mausteet. Aineet sekaisin uunivuokaan ja kerma päälle, 225 astetta ja 40 min (minulla oli alin ritilä). Kerma kuohui hyvin, niin että päällimmäiset perunat ja tofupalatkin kostuivat, eli hyvältä vaikutti! 40 minuuttia riitti loistavasti, perunat olivat sopivan pehmeitä ja pinnassakin oli rusketusta. Ainoa pikku miinus oli ehkä se, että tofut olisi voinut pilkkoa aika pieniksi kuutioiksi (itse tein suorakaiteen muotoisia paloja tofuun merkittyjen leikkausviivojen mukaisesti). Nyt nimittäin perunoissa ja kermakastikkeessa oli aavistuksen makeaa vivahdetta, kun tofupalat eivät hajonneetkaan uunissa. Itsessäänhän ne kyllä ovat sopivan suolaisia ja kun ”muusasi” tofut lautasella, ei makeus tuntunut. Sinä olit ilmeisesti pienentänytkin palat aika pieniksi kuvan perusteella. Kasvimaitotuotteethan ovat vähän makeita, ja jos ei pidä siitä pääruoissa, on maustamisen kanssa oltava tarkkana. Ensi kerralla pilkon siis palat ehkä kolmeen osaan!

  Muuten nopea ja herkullinen sekä ruokaisa kiusaus, Kiitos siitä!:)

  Tykkää

  1. Kiva, että kokeilit heti ohjetta, ja paistoaikakin toimi!

   Itsekin käytin juuri Oatlyn kermaa, josta tosiaan puuttuu puoli desiä reseptiin nähden, mutta ruoasta tuli silti oikein mehevää. Minulla yksikään maistelija ei kommentoinut makeudesta (jollaisena en itsekään ruokaa pitänyt), ja tofu tosiaan mureni paljonkin, eli olin leikannut sen pieniksi paloiksi. Itse tein niin lähinnä siksi, että halusin paljon paloja (Rosso-paketissa on vähemmän tofua kuin reseptissä neuvotaan käyttämään), enkä tullut edes ajatelleeksi, että ruoasta olisi tullut makeahkoa, jos olisin jättänyt palat isommiksi. Oli siis hyvä kuulla tästä sinun kokemuksestasi! Mukavaa, että muuten pidit kiusauksesta; ensi kerralla saat siitä taatusti vielä maistuvampaa. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s