Sattuu, sattuu, sattuu…

Tuo sana tulee suustamme joka askeleella, kun

 • vaellusta on takana yli 20 kilometriä,
 • olemme nousseet reilusta 800 metristä yli 1 600 metriin metsäpolkuja pitkin ja laskeutuneet takaisin lähelle aloituskorkeutta,
 • ja vaellus on kestänyt lähes 10 tuntia.

Vaellusreitti: Kranjska Gora – Vršič – Kranjska Gora (pituus 24 km)

Vršič on 1 611 metriä korkea vuori, jonka päätimme valloittaa. Vršičin solaan pääsee helposti autolla, eli vuorelle kapuaminen ei ole kummoinen saavutus niille lukuisille, jotka ajavat solaan, mutta itse olimme kulkeneet jo yli kuusi tuntia päästessämme huipulle. Mietimmekin, kuinka paljon ihmisiä solassa olisi ollut, jos sinne pääsisi vain kävelemällä meidän kulkemaamme reittiä pitkin (valtaosa kävijöistä oli tullut paikalle autolla tai moottoripyörällä). Ei sillä, että solassa olisi ollut paljon väkeä nytkään, mutta helppo saavutettavuus toki lisää kävijöiden määrää.

kranjska gora 13

Maisemia vaelluksen alkutaipaleelta. Oli kaunista ja kuumaa, metsän suojissa oli onneksi viileämpää.

kranjska gora 15

kranjska gora 14

Alla näkyy kohta, josta Vršičille lähdetään nousemaan (meidän suunnasta tullessa). Tähän pisteeseen päästyämme olimme patikoineet jo neljä ja puoli tuntia.

kranjska gora 16

kranjska gora 17

Näissä maisemissa kipusimme koko ajan ylemmäs ja ylemmäs.

kranjska gora 18

kranjska gora 19

Alla kerrotaan pakananaisesta, jonka kasvot luonto itse on muovannut kallioon. Luulin, että kasvoja saisi todella hakea kalliosta ne löytääkseen, ja vain harva pääsisi todistamaan hyväsydämisen naisen lempeyttä, mutta mies löysi kasvot saman tien.

kranjska gora 20

Kasvothan näkyvät aivan selvästi! Ei ihme, että tuolla ilmeellä varustettu nainen on varjellut kulkijoita kautta aikojen.

kranjska gora 22

kranjska gora 21

Tässä vaiheessa huippu alkoi jo häämöttää. Lippu muistutti meitä siitä, missä maassa ylipäänsä olemme.

kranjska gora 23

Alla olemme saavuttaneet huipun. Sillä oli tuulista, pilvistä ja viileää niin kuin huipuilla on tapana olla. Huipulle pääseminen on usein hienoa vain saavutuksena, sillä näkymiin sillä ei juurikaan ole merkitystä enää siinä vaiheessa, kun ollaan jo hyvin korkealla. Rustasimme kuitenkin tavan vuoksi jotain huipulla odottavaan vihkoseen.

kranjska gora 24

kranjska gora 25

kranjska gora 31

Oli aika aloittaa laskeutuminen. Pysähdyimme viimeiselle varsinaiselle eväshetkelle alla näkyvän mökin viereen.

kranjska gora 26

Alla olevat kuvat ovat paluumatkalta. Paluu taittui huomattavasti menomatkaa nopeammin ja osittain eri reittiä pitkin. Mennessä kuljimme lähinnä metsissä, paluumatka puolestaan kulki usein joen viertä pitkin sellaisella tiellä, joka kelpaisi paikoitellen jopa ajotieksi.

kranjska gora 27

kranjska gora 28

kranjska gora 29

kranjska gora 30

Loma-asunnollemme saapui kaksi väsynyttä patikoitsijaa. Urakasta palautuminen on onneksi nopeaa, vaikka vaikeaksi luokitellusta vaelluksesta on kyse, eikä kumpikaan venäyttänyt saati murtanut mitään!

6 vastausta artikkeliin “Sattuu, sattuu, sattuu…

 1. Upea reitti ja huikeita maisemia! Kyllä huiman urakan teitte, kun tuollaisen matkan vaelsitte. Vaellusten parhaat hetket ovat, kun pääsee ”perille” (esim. huipulle) ja kun rättiväsyneenä, mutta itseensä tyytyväisenä palaa ”tukikohtaan”. :)

  Tykkää

  1. Reitti kyllä tarjosi yhtä sun toista. Huipulle kiipeäminen ja ”kotiin” pääseminen todella ovat parhaita hetkiä, samaten luonnossa syöminen ja kaikista sykähdyttävimmät näkymät reitin varrella. :)

   Tykkää

 2. Kuinka upeissa maisemissa oletkaan lomaillut! Patikoiminen noin upeissa puitteissa lienee kuitenkin jokaisen ”sattuu”-äännähdyksen väärti. :) Juuri tällaisista lomareissuista miekin haaveilen, joten arvaas vaan, ovatko reissukertomuksesi herättäneet eräässä lukijassa sisäisen vuoristokauriin henkiin! :D

  Tykkää

  1. Reitti oli tosiaan kaiken vaivan arvoinen. :) Samaten kaikki muut reitit täällä; olemme aivan koukussa patikoimiseen, ja Kranjska Gora on kenties yksi koko maailman mahtavimmista vaellustukikohdista vuoristo- ja järvimaisemissa!

   Onpa mukava kuulla, että matkajuttuni ovat innoittaneet sinua! Vaikka oletkin vannoutunut Lapin likka, niin toivon, että pääset joskus myös toivomiisi vuoristomaisemiin. ;-)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.