Stereotyyppinen Irlanti on sittenkin olemassa!

Viimeisenä viikonloppunani Corkissa pääsin kuin pääsinkin kokemaan sen näköistä Irlantia kuin millaisena se kävijöille usein kaupataan, eli vihreänä, merellisenä ja yleisesti luonnonläheisenä. Sehän ei nyt toki minullekaan ollut yllätys, että jossain päin Irlantia on stereotyyppisen, ”irlantilaisen” kaunista, mutta harmaalta ja muuratulta Corkilta en osannut tällaisia maisemia odottaa.

ballycotton cliff walk 7

ballycotton cliff walk 8

ballycotton cliff walk 5

On ihanaa päästä esittelemään aidosti kauniimpaa Irlantia kuin mihin olen tähän mennessä pystynyt; minusta on usein tuntunut siltä, että Dublinin ja Corkin (ja niiden välimaaston, jota sahasin monet kerrat bussilla) perusteella ei voi vetää johtopäätöksiä koko Irlannista, vaikka ne toki paljon maasta kertovatkin. Sisämaasta ja eri saarilta löytyy varmasti erilaisia maisemia, mutta minulla ei ollut haluja jäädä matkustelemaan Irlantiin työpestini jälkeen. Haluan kuitenkin ajatella, että tämä kävelyreitti tarjosi näkymiä ja tunnelmaa lähes kaiken menetetyn edestä.

ballycotton cliff walk 6

ballycotton cliff walk

ballycotton cliff walk 2

Kyseessä on kävelyreitti nimeltään Ballycotton Cliff Walk, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Ballycottonissa, noin tunnin bussimatkan päässä Corkin keskustasta itään. Kyseinen kävely kamppailee kärkisijoista TripAdvisorilla sarjassa ”Things to do in Cork”, ja on saanut huippuarvostelut. Eikä ihme, sillä eri matkaopaskirjoja kompaten Corkilla ei ole yleisesti paljon tarjottavaa, jolloin tällainen kävely todella nousee esiin.

ballycotton cliff walk 16

ballycotton cliff walk 4

ballycotton cliff walk 9

Eväshetkellä saimme seuraa tästä veikasta. Kävelyn päätepisteessä on asutusta, ja koira tuli luoksemme yhdeltä talon pihalta.

ballycotton cliff walk 13

ballycotton cliff walk 14

ballycotton cliff walk 15

Vehreiltä niityiltä pääsee muutamissa paikoissa kävelyn varrella kallioisille rannoille, joilta ystäväni bongasi liilaa merilevää. Se on ehkä värjännyt osan kivistäkin liilahtaviksi, tai sitten Irlannin vesissä vain on kuuluisan harmaan lisäksi myös liilaa kiveä. Jos niin on, se saisi kyllä näkyä Corkin muureissakin.

ballycotton cliff walk 10

ballycotton cliff walk 11

ballycotton cliff walk 12

Kävely alkoi aurinkoisena vain koska olimme aikaisin liikkeellä, ja päivä pilvistyi Irlannille tyypilliseen tapaan jo aamupäivällä. Iltapäivällä palatessamme samaa reittiä (kävely ei ole looped walk, vaan opastaulukin pahoittelee sitä, että paluu on tehtävä samaa polkua pitkin) saimme väistellä monia ihmisiä, mikä on osoitus reitin suosiosta ja siitä, että sille kannattaa mennä aikaisin, jos kaipaa omaa rauhaa. Reitin pituudesta ei löydy luotettavaa tietoa; opastaulu väittää sitä 10 mailin eli 16 kilometrin kävelyksi kokonaisuudessaan, mutta se ei taatusti ole edes 10 kilometrin mittainen, ehkä maksimissaan 7 km. Saimme myös paikallisilta varmistuksen siitä, että kävely todella loppui siihen, mihin epäilimmekin.

ballycotton cliff walk 17

ballycotton cliff walk 18

Minua huvitti se, että en kuullut Ballycottonin kävelystä yhdeltäkään irlantilaiselta, vaan ensimmäiseltä minua Corkiin moikkaamaan tulleelta ystävältä. Emme ehtineet paikkaan juuri sinä viikonloppuna vajavaisten bussiyhteyksien takia, ja niinpä ystävältäni jäi kävely väliin. Itse toteutin kävelyn toisen ystävän kanssa, mutta minua harmittaa vinkin antaneen ystävän puolesta, sillä hän olisi taatusti nauttinut kävelystä. Kiitos vielä kovasti, L, olet ihan paras! <3

4 vastausta artikkeliin “Stereotyyppinen Irlanti on sittenkin olemassa!

 1. Noita maisemia voisi kyllä katsella päivästä toiseen, jos vielä aurinkoa riittäisi. Ja lämpöä! Vieläkin ihmettelen, että varsinainen kesäsää on siellä tuntematon käsite, vaikka saari on niinkin paljon Suomea etelämpänä. Kylmiä merivirtoja lienee syyttäminen siellä lähes aina vallitsevasta kehnosta säästä. :(

  Tykkää

  1. Maisemat tosiaan vakuuttivat! :) Yleisesti sää Irlannissa oli paljon huonompi kuin koskaan osasin odottaa, varsinkin kun ottaa huomioon, että keväällä ja kesällä sää on paljon miellyttävämpi kuin syksyisin ja talvisin, jolloin sataa vielä roppakaupalla enemmän. Ballycottonissa vietetty päivä edusti sään puolesta ”hyvää” päivää, eikä paljon enempää voi Irlannilta vaatia.

   Merivirroista en tiedä paljoa, mutta olen lukenut Golfvirran lämmittävän Irlannin ilmastoa talvisin ja tekevän siitä peräti trooppisen tuntuisen, nimenomaan kosteuden ja lämmön osalta. Talvella lämmöstä voidaan tietysti puhua, mutta n. 15 astetta kesäpäivän lämpötilana on toki suomalaisellekin matala.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.