Lihaisa Irlanti

Täällä Irlannissa tunnutaan syövän paljon lihaa, eikä vegaanilla ole yhtä paljon valikoimaa kuin vaikkapa Suomessa, joka sekään ei ole vegaanimuonan kultamaa. Lihatiedotuksen nettisivut vahvistavat, että Irlannissa tosiaan syödään reippaastikin enemmän lihaa kuin Suomessa, joskaan ei sentään niin paljon kuin Espanjassa. Minua on kuitenkin häirinnyt suurta lihan kulutusta enemmän laaja ja näkyvä mainonta, jolla lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita pusketaan ihmisille.

irkkulihaa

irkkulihaa 2

irkkulihaa 3

Onkohan mainonta yhtä päällekäyvää Suomessa? Kannustetaanko ihmisiä vielä entistäkin runsaampaan lihansyöntiin tuntuvilla alennuksilla ja/tai muilla rahanarvoisilla eduilla? Ainakin maitoa on mainostettu aivan liikaa teemuilla ja kiiroilla niin tv:ssä kuin lehdissäkin.

Havaitsemani mainoskikat täällä ovat aina samoja; ankean näköinen liha täytyy verhota esim. hampurilaiseen tai asetella maireasti hymyilevän pariskunnan viereen, jotta siitä saadaan houkuttelevampaa. Klassisia ovat myös mainoksen taustalla oleilevat, vapaudesta nauttivat ja onnelliset karjaeläimet avoimella pellolla. Huvittaa melkein, miten iso yllä oleva pariskunta on lihapakettiin nähden; asetelma ei näemmä olisi yhtä toimiva toisin päin, vaikka lihamainoksesta nimenomaan on kyse, ei karjankasvattajista kertovasta dokumentista.

kananmunia

Kananmunia syömällä saa sixpackin. Varmaan juuri siksi britit ja irlantilaiset, jotka syövät paljon munia, ovat yleisesti niin timmissä kunnossa!

Olin jo menettänyt toivoni, kunnes…

vegaaninen irlanti

Ja vielä toinenkin:

vegaaninen irlanti 2

Onneksi löysin nämä vegaanimainokset bussipysäkeiltä vieläpä ihan läheltä asuinseutuani. Tuntuu, että varsinkin tällaisissa lihalla mässäilijöiden maissa tietoisuuden lisääntyminen tekisi (kanan)poikaa!

6 vastausta artikkeliin “Lihaisa Irlanti

 1. Kuinka nopeasti voi klikata blogin auki nähtyään otsikon…? :P

  Aika… no… mielenkiintoisia mainoksia. Ei tullut heti mieleen muita tuollaisia liha-aiheisia tienvarsimainoksia Suomesta kuin Lidlin Grillimaisteri-mainokset. Toi kananmuna-mainos on kyllä aika hauska. En mä tiedä, mikä sen idea oikein on. Vähän sama kuin mainostaisi perunaa. Vaan yleensä perunaa, ei mitään lajiketta tai merkkiä. ”Don’t be a couch potato, eat potato!”

  Tykkää

  1. Oi, onpa kiva, että liikut maailmanmestaruustasolla blogin klikkausnopeudessa. :D

   Lidl tosiaan mainostaa laajasti, ja kai juuri bussipysäkeillä sekin tv-mainosten ym. lisäksi.

   En tiedä, onko kananmunamainoksessa muuta ideaa kuin se, että kuusi näkyvää pattia löytyy kunnon pyykkilautavatsasta, ja erilaiset treenaajat ja kehonrakentajat tahtovat vetää suuria määriä juurikin proteiinia, josta on mainoksessa lisämaininta. (Kananmuniahan ei saa mainostaa millään lailla terveellisiksi edes USA:ssa mm. kolesterolin takia, eli ”hyvät” puolet on keksittävä jostain muualta.)

   Keksimäsi perunamainoslausehan on mitä mainioin! Tuota kun ihmiset noudattaisivat kananmunien syömisen sijaan, niin oikea sixpack voisi olla hyvinkin mahdollinen muista terveysvaikutuksista puhumattakaan! :)

   Tykkää

 2. Mainoksista on välillä hankala sanoa, että mitä niillä ajetaan ja kuka niiden takana oikeasti on. Noissa ekoissa lihamainoksissa ei mun mielestä mainosteta pelkästään lihaa (vs kasvis), vaan pääfokuksena on kotimaisuus. Samalla tavoin mun silmiin on osunut ainakin mansikoiden mainontaa. Kun lihaa kerran kulutetaan paljon, on luonnollista, että Tescon ja Aldin mainoksissa näkyy enemmän lihaa kuin kasviksia. Mikä sitten on lihantuottajien osuus lihan mainonnassa, on eri juttu. Jotenkin tulee sellanen olo, että tuottajilla (liha-, muna-, maito- yms.) voi olla hiukan enemmän resursseja kuluttajamainontaan ja lobbaukseen kuin esimerkiksi eläinsuojelujärjestöillä.

  Tykkää

  1. Olet ihan oikeassa, kotimaisuus on tosiaan selvästi iso juttu näissä mainoksissa. Kun lihaa kulutetaan paljon, tuottajat tietävät, miten tärkeää kotimainen liha on kuluttajille kuitenkin niin, että hinta pysyy matalana. Olen vertaillut myös hintoja, ja vaikka mm. mansikan satokausi on täällä pitkä, on kalliimpaa ostaa kilo mansikoita kuin kilo tapettua eläintä. Se jos mikä ei kannusta kasviravinnon syöntiin!

   Lihantuottajilla on tosiaan miljoonia mainostukseen siinä missä kasvisten mainostajilla ja eläinoikeusjärjestöillä on senttejä. Kiinnostavassa Super Size Me -mäkkidokumentissakin on siitä hieno ja visuaalinen esimerkki. :) Juuri siksi aidosti ilahduin ja ihmetyin isoista vegaanimainoksista keskeisillä paikoilla täällä, koska tiesin, miten kallista tietoisuuden levittäminen suhteessa on.

   Tykkää

 3. Nyt sitten Suomessakin siirrytään pikkuhiljaa tosi globaalille ruokavaliolle proteiinin saannin turvaamiseksi: sirkkojen syöntiin. Taisi olla jonkin tv-uutislähetyksen yhteydessä, kun esiteltiin sirkkaamoa, koemielessä nyt aluksi. Kun niitä heinäsirkkoja katsoi, makuhermoja kyllä kutkutti. ;) Oikeasti, kokeilisin kyllä mieluummin nyhtökauraa, jos sitä vain jostain onnistuisi saamaan…

  Tykkää

  1. Oho! On se nyt kumma, jos Suomessa ei eläinproteiini riitä nykyisellään, vaan on otettava sirkat avuksi. Kunpa koko juttu perustuisi siihen, että sirkkalaumat ovat kasvaneet holtittomasti, ja niistä on jotain aitoa haittaa niissä määrin (en tiedä asiasta mitään, koska olen elänyt niin kauan netittä Corkin pelloilla). Pahoin pelkään, että noin ei kuitenkaan ole. Eivät houkuta sirkat ruokana minuakaan, ja nyhtökauraa olisi kyllä mahtava päästä maistamaan! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.