Saat vielä maksaa tästä – kirjaimellisesti

Luulin jo olevani voiton puolella tämän Corkissa räpeltämiseni kanssa. Luulin kostuvani tästä edes rahallisesti, enhän juuri muuta täällä teekään kuin käyn töissä. Tulevassa viikonlopun postauksessa saan vihdoin kerrottua kunnolla, mikä tilanteeni nyt on ja miksi, mutta tänään koin töissä sellaisen shokin, että tärisen vieläkin, vaikka yritän hyväksyä asian.

Sain työnantajalta sähköpostiini yli 1 000 euron suuruisen laskun. Siis yli tuhannen euron suuruisen laskun! Minun kulutustottumuksillani eläisin sillä rahalla Suomessa pitkään tai lähtisin vähintään kolmen viikon lomalle johonkin Euroopan sisällä. Vaihtoehtoinen otsikko tälle kirjoitukselle olisikin voinut olla ”Sinne meni kesän lomamatka”. Raha vähennetään suoraan palkastani, ja niinpä teenkin periaatteessa jo ilmaista työtä.

Niin iloisena kirjoitin vielä maaliskuussa siitä, kuinka työnantaja maksaa lentoni ja ensimmäisen kuukauden asumiseni. Ja paskat! Nyt en pelkästään joudu maksamaan niitä itse, vaan joudun maksamaan myös hotellista, jossa jouduin yöpymään siksi, että asunto ei syystä tai toisesta ollut vielä valmiina tuloani varten. Muistan, miten hienoa minusta oli saada kalliit lennot ja moderni asunto, ja päästä neljän tähden hotelliin; minusta tuntui, että työnantaja todella välitti ja että olin heille tärkeä. Sillä kaikella oli minulle paljon merkitystä siksi, että työhistoriani on täynnä riistofirmoja. Firmoja, jotka eivät koskaan satsaisi työntekijöihinsä millään tavalla, usein ei edes palkkoja maksamalla, vaan niitäkin saa karhuta ja lopulta uhkailla liiton lakimiehillä. En olisi voinut edes tulla Irlantiin, ellen olisi saanut täältä kunnollista työtä. Sanan kaikissa merkityksissä. Mutta ei, sillä minun erikoiskykynihän on löytää ne paskafirmat, kuin magneettina vedän niitä puoleeni. (Täytyy mainita tämä ensi kerralla työhaastattelussa, kun minulta kysytään erikoisosaamisestani.)

harmaata paskaa

Tästä tekee niin mahdottoman typerää se, että itse olen talousajattelija ja budjettimatkailija; vertailen lentojen ja matkojen hintoja, ja valitsen aina parhaimman diilin. Tänne en saanut buukata omia lentojani, vaan minun piti antaa kirjallinen suostumus firman matkakoordinaattorille tehdä se puolestani. Minulle varatut lennot olivat järjettömän hintaiset, en ole koskaan lentänyt suhteessa niin kalliilla edes USA:han. Samalle päivälle olisi ollut Norwegianin edulliset ja suorat lennot. En saa koskaan tietää, miksei minulle valittu niitä lentoja. Sen sijaan saan pian tietää, miltä tuntuu maksaa yli viisi kertaa enemmän lentolipusta kuin olen itse maksanut kertaakaan käydessäni täältä Suomessa.

Kaiken lisäksi en tietenkään ole allekirjoittanut mitään, missä suostuisin maksamaan lennoista ja asumisesta siinä tapauksessa, että lähden aiottua aikaisemmin pois, mutta sillä ei ole mitään väliä. Yksi ihminen vastaan rahanahne ja tunteeton yritys on yhtä kuin hävitty taistelu. Myöskään sillä ei ole yritykselle mitään väliä, mistä syistä ihminen lähtee.

Minähän en ole saanut missään vaiheessa kertoa työstäni paljon mitään. Se on varmaan sopinut monelle muutenkin, sillä työjututhan voivat olla äärimmäisen tylsiä ja pitkäveteisiä. Mutta tämän varmasti voin kertoa: toisinaan iso osa päivistäni menee lasten pissa- ja kakkajuttuja ja aikuisten haistatteluja kuunnellen. Saatan nähdä ruudulla jotain tällaista:

pissa kakka pissa kakka pissa kakka pissakakkakakkapissapissakakkapissakakkakakka pissapissapissakakka (lasten naurua ja hihittelyä)

TAI

haluun vittu panna sua perseeseen ja että otat multa suihin (miesten räkäistä naurua)

Yllä oleva materiaali on yllättävän ja aivan liian tavallista, ja aina päivän puuduttavinta antia. Mutta on se myönnettävä, että lasten suosima kakka sen järeämmässä muodossa paska viehättää minuakin. Se vain toimii.

Kokeillaan.

Paska duuni. Paska työelämä. Paska Irlanti. Paska Cork. Paska elämä täällä. Pelkkää paskaa. Kaikki täällä on pelkkää paskaa.

Niin ilmaisuvoimaista ja helpottavaa! Jos en muuta täältä saanut, niin opin todellakin paskan merkityksen. Kalleimman kautta, se on selvä.

10 vastausta artikkeliin “Saat vielä maksaa tästä – kirjaimellisesti

 1. Oi ei, hirveetä paskaa kyllä. Onneksi pääset pois sieltä. Ja onneksi sulla on kiva elämä, johon palata. Kyllä se elämä vielä iloksi muuttuu :)

  Tykkää

  1. Kiitos tuestasi ja kivasta kommentista! :) Kotiin tuleminen ja elämä Suomessa houkuttavat nyt kyllä vielä aikaisempaakin enemmän, vaikka sainkin töistä eilisen aikana uutta infoa. Kerron lisää tulevassa postauksessa.

   Tykkää

 2. No voi paska. Tekevät kyllä lähtemisen todella helpoksi. Toivottavasti sun ei tarvitse siellä enää kauan sinnitellä. Ja toivottavasti ei tule rahaongelmia, kun noin vaan napsivat palkasta osansa päältä…

  En lähetä jaxuhalia, vaan pari rullaa vessapaperia!!

  Tykkää

  1. No juu, nyt ei todella tarvitse haikailla täältä senkään vertaa asioita, kuin aiemmin olisin luullut. Kiitos kannustuksesta, vessapaperin lähettäminen oli ilahduttava oivallus! :D Katsotaan, kuinka paljon tulen tarvitsemaan sitä nyt, kun sain eriävää tietoa asioista eilen töissä.

   Tykkää

 3. Sikamaisen paska firma,sitä tuntuu pääjehukin olevan mieltä,kun ei haldaa edes henkilöstöpolitiikkaa 😈 ei muuta kun bye bye vaan

  Tykkää

  1. Näin asia todella on, jos rahat vähennetään palkastani; sain asiasta eilen uutta tietoa. Ennen uuden infon kuulemista olin valmis marssimaan töistä pois saman tien, ja olinkin jo suunnitellut, kuinka teen pieniä päiväreissuja ensi viikolla sen sijaan, että menen töihin. Mutta nyt saamani uuden tiedon valossa jatkankin töissä siihen päivään, johon olin aikonutkin.

   Tykkää

 4. Voi ei! Aivan hirveää :-( miten tuollainen on mahdollista? Onko joku ymmärtänyt väärin tai antanut sinun ymmärtää jotain väärin? Voitko valittaa tai hakea asiaan muutosta? Aivan uskomatonta, ja nimenomaan pelkkää paskaa… Olen kovin pahoillani puolestasi.

  Huumorisikin on tässä postauksessa lähinnä surullista :-( mikä on siis täysin ymmärrettävää, surullista itsessään.
  On niin kovin väärin, miten pientä ihmistä voidaan noin päättömästi ja julmasti pyörittää kuin bisneksen palasta.

  Hirmuisesti voimia ja taistelutahtoa!!! <3

  Tykkää

  1. Kiitos kovasti tuestasi ja myötätunnosta!

   Merkintä kaikkien kulujen takaisinperinnästä löytyi yhdestä tiedostosta, mutta ei yhdestäkään allekirjoittamastani sopimuksesta. Olin kuitenkin valmis neuvottelemaan asiasta ja tulemaan vastaan, sillä ymmärrän kulujen perimisen osittain. On taatusti ihmisiä, jotka käyttäisivät firman tarjoamia etuja hyväkseen ja lähtisivät muutaman viikon päästä aloittamisesta pois siksi, kun hommat eivät kiinnostaneetkaan. Heidän varaltaan firman on toki suojeltava varojaan. Itseäni pöyristytti kamalasti se, että oma tilanteeni (josta pian kerron lisää) ei hetkauttanut heitä lainkaan; tuntui hurjalta olla niin mitätön ja merkityksetön yrityksen silmissä. Mutta sain tosiaan asiasta uutta tietoa eilen iltapäivällä, ja toivon nyt, että voin luottaa yrityksen sanaan. Olen vähän epäileväinen menneisyyden huonojen kokemusten takia ja tietysti siksi, että firma lähetti minulle eritellyn laskun kaikista minulta veloitettavista kuluista ennen kuin se muutti mieltään.

   Tykkää

 5. Huhhuh!!!! Onpas todella, siis todella kökköä. Eikun vaan veks pois tuolta, kun fimakin osoittautui kakkendaaliksi. Ei siis mitään syytä enää kestää siellä oloa. :P Vaikka aina jaksan uskoa, että kyllä jokaisesta kokemusta jotain oppii ja siitä on hyötyä tulevaisuuteen. Kyllä minuakin ketuttaisi sinun tilanteessa. Erityisen raivostuttavaa juurikin tuo, että tulee yllätyksenä maksu ja kaiken lisäksi sinulla ei edes ollut mahdollisuutta buukata itse lentoja ja majoitusta. :( Voimia ja toivottavasti pääset takaisin Suomeen pian! :)

  Tykkää

  1. Kiitos kannustuksesta! <3

   Minua risoi eniten nimenomaan lennot ja hotelli, koska en olisi ikinä buukannut niin kalliita itse. Kaiken lisäksi olen blogissakin kirjoittanut siitä, miten upeita kokemuksia miehellä ja minulla on ollut kahden tähden hotelleissa, kun taas yksi neljän tähden hotelli oli täynnä muurahaisia: https://mielekasmiellekartta.wordpress.com/2016/02/24/synttariyllatys/. Mielestäni mikä vain firma voi tarjota työntekijälle kalliita palveluita ainoastaan, jos se antaa ne lahjana. Jos palvelut täytyy lopulta maksaa itse takaisin, niiden pitäisi olla edullisimmat mahdolliset, ja mieluiten jollain henkilökunta-alennuksella, jota työntekijä ei saisi buukatessaan lennot ja majoituksen omatoimisesti.

   Mutta toivotaan nyt, että kuluja ei peritäkään, niin kuin minulle myöhemmin luvattiin! Aikamoista sekoiluahan tämä silti on.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.