Kirahveja ja seeproja

Minulla oli ensimmäistä kertaa ystävä käymässä luonani täällä Corkissa. Varoittelin jo etukäteen, että täällä ei ole kamalasti nähtävää ja koettavaa, mutta hän toki sen kuulumisiani seuranneena tiesikin, eikä muutenkaan tullut Irlantiin vain maan takia, vaan minua moikkaamaan. Viikonloppu oli oikein mukava; esittelin ystävälle parhaimpia jo näkemiäni paikkoja, ja lisäksi kävimme Fota-nimisessä villieläinpuistossa, koska sekä kämppikseni että ystävän opaskirja mainitsivat sen kokemisen arvoiseksi.

kirahvi

fota 2

mangustit

Asetelman teki hieman jännäksi se, että olemme molemmat kasvissyöjiä, joten jouduimme pohtimaan, miten eettisiä ja ”vegaanisia” eläintarhojen tyyliset paikat ylipäänsä ovat. Fotaa mainostetaan puistona, jossa monetkaan eläimet eivät ole häkeissä, vaan vapaina, mikä kuulosti ajatuksena mukavalta mutta samalla tietysti mahdottomalta, koska puistossa liikutaan jalan eikä esim. auton suojassa. Käytännössä monilla eläimillä oli niin paljon tilaa, että se vastasi ”vapautta”, ja tietyt lajit, kuten eri kengurut ja linnut, saivat liikkua täysin vapaasti missä vain puiston kolkassa. Ympäristötieteilijäystäväni osasi kertoa, että monissa kunnollisissa eläintarhoissa harjoitettu lajiensuojelu on luonnollisesti mahtava juttu, mutta sen tekee ongelmalliseksi se, että vain muutamat yksilöt pääsevät näyteikkunaan siinä missä muut eivät (ja kärsivät esim. kuivuudesta, nälästä, salametsästyksestä yms.). Toisessa vaakakupissa taasen on se, kuinka ihanaa vankeuteen ”pääseminen” on ja onko puistossa tai vankeudessa lainkaan mahdollista elää kullekin lajille tyypillisellä tavalla.

kengurut

gibboni

kirahvit

fota 3

Näkemämme eläimet voitaisiin karkeasti jakaa niihin, jotka selvästi viihtyvät puistossa ja elävät siellä hyvää ja turvattua elämää (esim. monet valtavat kasvinsyöjät), ja niihin, jotka olivat selvästi stressaantuneita häkeissään (kissapedot). Näkemämme tiikeri kulki häkissään samaa rataa edestakaisin rauhattomana ja keskittymiskyvyttömänä suu ihmeellisesti auki. Kirahvit puolestaan halusivat uteliaisuuksissaan tulla niin lähelle meitä, että meitä alkoi jo melkein pelottaa! Puisto oli kaikkinensa vihreä, avara ja tunnelmallinen, kaiketi hyvä asuinpaikka useimmille siellä oleville eläimille.

sarvikuono

seeprat

fota

kengurut 2

Erityisesti puistosta jäivät mieleen siellä mainiosti viihtyvät mangustit, musta gibboni, jonka sylistä paljastui pentu (ja hännästä porkkana!), sarvikuono ja leikkisät ja itseään rapsuttelevat kengurut. Kirahveja ja seeproja ihastelimme pisimpään. Ainakin yksi kirahvi (ks. ylin kuva) oli ruhjeidensa perusteella kokenut joskus kovia. Kirahveilla on hassun mitäänsanomaton hännänrutku muun vartalon ollessa upeaa suunnittelua. Seeproilla puolestaan on ponimaisen kauniit ja nuoret vartalot, niissä on kiinteää pehmeyttä ja pyöreyttä. Niiden raidoitus on tarkinta sivellintyötä, samoin silmät kuin taidokkaimman meikkaajan aikaansaannos ripsivärineen ja silmänrajauksineen.

Fota oli kieltämättä kiehtova elämys ainakin allekirjoittaneelle Corkin melkein kukistamalle erako(ituva)lle!

2 vastausta artikkeliin “Kirahveja ja seeproja

  1. Mangustit on <3
    Kyllähän sen eläimestä näkee, kuinka se jossain viihtyy. Muistan Ranuan eläinpuistosta ahman, joka juoksi tarhassaan ympyrää lakkaamatta selvästi stressaantuneena.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.